Ρεύμα: Διαπραγματεύσεις για μακροχρόνιες εισαγωγές από νέα πυρηνική μονάδα στη Βουλγαρία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Διαπραγματεύσεις για μακροχρόνιες εισαγωγές από νέα πυρηνική μονάδα στη Βουλγαρία
Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Assen Vassilev, αντικείμενο των συνομιλιών με την Ελλάδα είναι η σύναψη συμφωνίας 20ετούς διάρκειας, για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από καινούριο σχεδιαζόμενο σταθμό στη γειτονική χώρα – Σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές

Την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα για τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από μία καινούρια πυρηνική μονάδα στη Βουλγαρία, αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της όμορφης χώρας και υπουργός Οικονομικών, Assen Vassilev, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, το κυβερνητικό στέλεχος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση της μονάδας. Σημείωσε ωστόσο ότι αν με αυτό τον τρόπο διασφαλισθεί αγοραστής για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, τότε το πρότζεκτ μπορεί να «τρέξει» γρήγορα, καθώς εξαλείφεται το επιχειρηματικό ρίσκο.

Αναφερόμενα στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, άλλα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας σημειώνουν ότι η προοπτική συνεργασίας με την Ελλάδα θα μπορούσε να επανεκκινήσει το σχέδιο για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Μπέλενε. Εκτός από τον πυρηνικό σταθμό στο Κοζλοντούι, που βρίσκεται σε λειτουργία, η Βουλγαρία διαθέτει δύο ακόμη ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν στη χώρα, αλλά έχουν παραμείνει σε αχρηστία τα τελευταία τρία χρόνια.

Σε πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr από την ελληνική πλευρά, οι συζητήσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο (αντίθετα ίσως από ό,τι δείχνουν οι δηλώσεις του Βούλγαρου αξιωματούχου), χωρίς να μπορεί να προδικαστεί η έκβασή τους. Επίσης, ακόμη κι αν τελικά ευοδωθούν, θα πρέπει να ξεπερασθούν αρκετά ακόμη πρακτικά εμπόδια, ώστε η καταρχήν διακρατική συμφωνία να «μεταφραστεί» στην υπογραφή ενός τέτοιου μακροχρόνιου συμβολαίου, ανάμεσα στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα στη Βουλγαρία και πιθανότατα τον εγχώριο δεσπόζοντα προμηθευτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι βιλοδοσκοπήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν την αναγκαιότητα που αναγνωρίζει η Αθήνα στη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ηλεκτρισμού, οι οποίες θα αποτελέσουν ενέργεια βάσης για το εγχώριο σύστημα, κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα ενίσχυσης του μεριδίου των ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πυρηνική ενέργεια έχει αναδειχθεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες ως μία υποψήφια λύση προς αυτή την κατεύθυνση, που παράλληλα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη ένταξή της στην ευρωπαϊκή Ταξινομία. Μάλιστα, η τάση αυτή αναμένεται πλέον να ενταθεί ακόμη περισσότερο, με δεδομένη την παράμετρο της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, που έφερε στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αγορά αερίου από την Ελλάδα

Ο Vassilev σημείωσε επίσης ότι η Βουλγαρία, η οποία συμμετέχει μέσω της Bulgartransgaz με 20% στον φορέα υλοποίησης του FSRU Αλεξανδρούπολης, θα αποκτήσει μετοχική παρουσία και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, η χώρα θα αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο.

Τόνισε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίων και προετοιμασιών, ώστε να θωρακισθεί από την ενεργειακή κρίση. Πρόσθεσε ότι η προεδρία της κυβέρνηση γνώριζε εδώ και δύο εβδομάδες για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως πρόσθεσε, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τη διασφάλιση των στρατηγικών αποθεμάτων.

Υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται αντίδραση της Ρωσίας ειδικά κατά της Βουλγαρίας, αλλά εναντίον του συνόλου της Ε.Ε. «Βραχυπρόθεσμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν η διακοπή προμήθειας αερίου, για την οποία έχουμε προετοιμαστεί. Η Ελλάδα έχει ήδη πουλήσει στη Βουλγαρία ποσότητες αερίου που δεν χρησιμοποίησε. Επίσης, έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα για τη συνδρομή της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αν καταστεί αναγκαίο», όπως πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider