Χωρίς τον Μιχελή η συνάντηση για τις διοικήσεις των τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς τον Μιχελή η συνάντηση για τις διοικήσεις των τραπεζών

Χωρίς τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή θα πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση των στελεχών του Ταμείου με την επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Danièle Nouy.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο κ. Μιχελής δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Φρανκφούρτη για προσωπικούς λόγους και έτσι η κυρία Nouy Θα συναντηθεί με τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Χριστόφορο Στράτο και με τον αναπληρωτή του κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Η στάση που κρατά ο Εποπτκός φορέας της ΕΚΤ στα αιτήματα που έχει διατυπώσει η ελληνική πλευρά, όπως διεφάνη και από τη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την κα Nouy, είναι μάλλον άκαμπτη.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες η κα Νouy φέρεται να ξεκαθάρισε στον έλληνα υπουργό ότι ο "SSM αποτελεί τον Επόπτη του συστήματος και όχι το νομοθέτη", δηλώντας έτσι την πρόθεση της να εφαρμόσει πίστα τα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Κατά συνέπεια φαίνεται ότι ο SSM δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί την χαλάρωση των κριτηριών των μελών που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ή κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης, αλλά και παράταση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την υλοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών. Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος, δηλαδή στα πρόσωπα που θα στελέσωσουν την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών, ο SSM επιθυμεί με κάθε τρόπο να τοποθετηθούν στελέχη με τα οποία θα περιορίζονται οι έξωθεν παραμβάσεις και η προνομιακή πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα. Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί μετά τις πρόσφατες καταγγελίες περί του κινδύνου αφελληνισμού των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταβαστική εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ διαθέτει πλήρη εξουσία και την αρμοδιότητα να εγκρίνει και τα νέα μέλη που θα προτείνουν οι επιτροπές επιλογής των τραπεζών, εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νόμου και κριθούν κατάλληλα από τον SSM.

Πάντως ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής είχε επισημάνει πρόσφαατη συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση στη διαδικασία ανασύνθεσης των δ.σ. και θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να κλείσουν τα ανοικτά θέματα το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν περι τα μέσα Οκτωβρίου, παράλληλα με το νέο θεσμικό πλάισιο για τον ξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider