Μπαράζ επενδύσεων για τη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ – Οι στόχοι και η επόμενη ημέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ επενδύσεων για τη γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ – Οι στόχοι και η επόμενη ημέρα
Προχωρά το επενδυτικό πλάνο σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Η ταυτότητα των επενδύσεων, οι νέες παραγωγικές μονάδες και οι στόχοι των αδελφών Σαράντη. Οι αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους και η εικόνα της αγοράς. 

«Όλα αυτά τα χρόνια, προσωπικά δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι δούλεψα... Όταν βάζεις αγάπη και πάθος σε αυτό που κάνεις, τότε δημιουργείς και η εργασία γίνεται ευλογία». Αυτό δήλωσε πρόσφατα, στο πλαίσιο τιμητικής διάκρισης που έλαβε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος (Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.), Μιχάλης Σαράντης, ξεδιπλώνοντας το ακούραστο και πάντα ανήσυχο πνεύμα που διακατέχει τον ίδιο, αλλά και τον αδελφό του Δημήτρη, τον πρόεδρο του ομίλου.

«Στο πρόσωπό μου σήμερα βραβεύεται η από κοινού προσπάθεια και αγώνας με τον αδελφό μου Δημήτρη Σαράντη για πάνω από 43 χρόνια όπου μαζί με τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες του ομίλου μας, δημιουργήσαμε με μεράκι και αγάπη μία εταιρεία που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις προσφέροντας αξία στους πελάτες και καταναλωτές», σχολίασε, συνεχίζοντας την ομιλία του.

Και μπορεί σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαράντη να «διαμορφώνονται νέες συνθήκες στην αγορά, καθώς καταγράφονται σημαντικές ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα και έντονες πληθωριστικές τάσεις», ωστόσο η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος συνεχίζει δυναμικά τα σχέδιά της, προχωρώντας σε νέο κύκλο επενδύσεων, με στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας της σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς και την τόνωση του εξαγωγικού της προσανατολισμού.

Ξεκίνησε η κατασκευή νέου εργοστασίου στην Κύπρο

Όπως ανακοινώθηκε πριν από μερικά 24ωρα, ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, που αντιστοιχεί σε μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ. Το νέο εργοστάσιο θα βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου, κοντά στη Λευκωσία, ενώ ο όμιλος επιθυμεί οι εργασίες κατασκευής του να μην υπερβούν τα δύο χρόνια, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή.

Η συγκυρία άλλωστε για το χαλούμι είναι κάτι περισσότερο από ευνοϊκή. Ήταν τον Απρίλιο του 2021 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το χαλούμι είναι προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), θωρακίζοντας την κυπριακή αυτή «κληρονομιά» σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρέχοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Κύπρο.

Εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο της Κλιάφας στα Τρίκαλα

Τα σημαντικά νέα για τη θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία δεν σταματούν όμως στην Κύπρο. Σε λίγες ημέρες από τώρα και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου, τα αδέλφια Σαράντη θα εγκαινιάσουν το νέο εργοστάσιο της εταιρείας Κλιάφας στα Τρίκαλα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία απέκτησε τη γνωστή εταιρεία αναψυκτικών της κεντρικής Ελλάδας πριν από δύο χρόνια, ενισχύοντας τη θέση της σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο, όπως είναι αυτός των αναψυκτικών, ενώ λίγους μήνες μετά, στον έλεγχο της Κλιάφας πέρασε το 77,88% της εταιρείας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού ΔΟΥΜΠΙΑ ΑΕ, με έδρα στα Δουμπιά Χαλκιδικής.

Νέα επένδυση στη Ρουμανία

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος δρομολογεί μια επένδυση της τάξης των 40 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής Fabrica de Lapte Braşov, η οποία βρίσκεται στο Μπρασόβ.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα, μιλώντας σε ρουμανικά μέσα, ο Γενικός Διευθυντής της Fabrica de Lapte Brasov, Δημήτρης Κέλλας, η επένδυση θα αφορά στη δημιουργία πλήρως αυτοματοποιημένων αποθηκών για ψύξη και νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος, καθώς και στην απόκτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του εργοστασίου. Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, στα δέκα χρόνια παραγωγικής δυναμικής του εργοστασίου, έχουν ήδη γίνει επενδύσεις 139 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο απασχολεί περί τους 500 εργαζομένους και στηρίζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας του Μπρασόβ.

Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, η Fabrica de Lapte Braşov αναδείχθηκε ως η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία τροφίμων στη Ρουμανία για το 2021.

Αυξήσεις μισθών έως 15%

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των στελεχών της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η διοίκηση του Ομίλου, «συμμεριζόμενη την αναπροσαρμογή του κόστους ζωής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών», ανακοίνωσε πως προχωρά σε αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, αυξάνονται κατά 15% οι μισθοί που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος και κατά 10% εκείνοι που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο όμιλος των αδερφών Σαράντη πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών ύψους 427 εκατ. ευρώ, έναντι 405,4 εκατ. ευρώ το 2020. Διαθέτει συνολικά επτά εργοστάσια, ενώ το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία ανέρχονται σε 1.550 άτομα.

Με έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, ο όμιλος έχει επενδύσει μόνο κατά την τελευταία πενταετία περί τα 193 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας των ΕΛΤΑ και η μάστιγα των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές

Επιταγή ακρίβειας: Πότε θα καταβληθεί σε 1,7 εκατ. δικαιούχους - Εβδομάδα πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων

Πόλεμος και Covid-19: Οι προκλήσεις για το ESG

gazzetta
gazzetta reader insider insider