Η πανδημία έχει προσφέρει νέες ευκαιρίες σε θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν οικονομικές αποδόσεις σε επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με βιώσιμους στόχους, αλλά η πρόκληση είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο στόχων, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της διεθνούς αγοράς. Από την άλλη, δεν ισχύει το ίδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν γεννά ευκαιρίες για το ESG παρά μόνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διατήρηση μιας άλλης, λεπτής ισορροπίας, η οποία παραπέμπει στην ηθική διάσταση της χρηματοδότησης της βιομηχανίας της άμυνας. Πρόκειται για δύο δυνάμεις που λειτουργούν ταυτόχρονα στην αγορά και σημαδεύουν το ESG, άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό τρόπο.
Η πανδημία – που εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της – θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόοδο στις επενδύσεις που βασίζονται στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG), αλλά όπως φαίνεται συνέβη το αντίθετο. Έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τους επενδυτές με αποτέλεσμα να διοχετεύονται περισσότερα κεφάλαια σε έργα που αφορούν στη δράση για το κλίμα ή την ισότητα των φύλων, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στην εκδήλωση Responsible Asset Owners (RAO) Global Apac.
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναγνωρίσουμε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια απειλή για τον πλανήτη, αλλά θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για την παγκόσμια οικονομία, για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία», επεσήμανε ο επικεφαλής επενδύσεων της HSBC Asia, James Cheo. «Θα χρειαστούμε σχεδόν 100 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων την επόμενη δεκαετία για να καταστεί δυνατή όλη αυτή η μετάβαση», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί ανυπομονεί να είναι ανάμεσα στους χρηματοδότες. Μαζί με την πανδημία, τα πρόσφατα γεγονότα όπως η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και η άνοδος των τιμών της ενέργειας επιτάχυναν τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, καθώς αναδείχθηκε εντονότερα ο επείγοντας χαρακτήρας αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικά φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται η υπουργός βιωσιμότητας και περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης Grace Fu, η οποία μίλησε επίσης στην εκδήλωση. Η Grace Fu προσδιόρισε πέντε ευκαιρίες για το ESG: το εμπορικά βιώσιμο πράσινο υδρογόνο και τις υποστηρικτικές προς αυτό βιομηχανίες όπως είναι η ναυτιλία, την τεχνολογία τροφίμων, την αποδοτικότητα χρήσης του νερού, τη διάθεση πλαστικών απορριμμάτων και χρηματοδότηση υπηρεσιών άνθρακα. Μάλιστα για το τελευταίο σημείωσε ότι πρόκειται για μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία που θα οδηγήσει σε σημαντικά spinoffs.
«Θα είναι ένας νέος τομέας ανάπτυξης, που θα εκτείνεται από τη μέτρηση της παραγωγής CO2 σε μια βιομηχανία και τον καθορισμό λύσεων που βασίζονται στη φύση μέχρι την παρακολούθηση της δέσμευσης άνθρακα στο φυσικό περιβάλλον. Πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και επενδύσεις. Εξαρτάται πραγματικά από την όρεξη που έχει κάποιος να πάρει ρίσκα και από το εάν βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο», σημείωσε.
Ωστόσο, εκτός από την πανδημία, η διεθνής αγορά έχει να αντιμετωπίζει ακόμη μία πρόκληση για τις επενδύσεις ESG. Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα «κομβικό» γεγονός όχι μόνο για τη γεωπολιτική, αλλά και για την επενδυτική βιομηχανία ESG, μια βιομηχανία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Jean-Xavier Hecker, από την JPMorgan. Όπως υποστηρίζει, ορισμένοι επενδυτές ESG αρχίζουν να εξετάζουν μετοχές που κατέγραψαν καλές επιδόσεις λόγω του πολέμου και αναρωτιούνται για το εάν είναι πλέον διατεθειμένοι να παραιτηθούν από αυτές τις αποδόσεις.
Τις αντιμετωπίζουν ως «μια πιθανή χαμένη ευκαιρία» που «αρχίζουν να αμφισβητούν», σημειώνει και εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει καθώς οι πιο παραδοσιακές κατανομές ESG παρουσιάζουν κόστος για μια σχετική απόδοση σε πολλά ταμεία ESG.
Με τον πόλεμο να μαίνεται τώρα στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινά μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει να ανταποκριθεί η βιομηχανία ESG. Οι λομπίστες από τον χώρο της Άμυνας θεωρούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα όπλα ως φιλικά προς τα ESG, επειδή μπορούν να είναι εργαλεία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Οι επικριτές της συγκεκριμένης θέσης αντιτάσσουν ότι τα όπλα και οι βόμβες είναι τελικά υπεύθυνα για εκατομμύρια θανάτους.
Ο Hecker είπε ότι δεν μπορεί να θεωρήσει ότι οι μετοχές της αμυντικές βιομηχανίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν «σοβαρές υποψηφιότητες» για χαρτοφυλάκια ESG. «Πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης προσέγγιση του γιατί η άμυνα δεν ήταν στα κεφάλαια ESG δεν έχει αλλάξει», είπε.
Υποαπόδοση του ESG
Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, πολλά κεφάλαια ESG εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλες τοποθετήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, μικρότερο χαρτοφυλάκιο στην ενέργεια και δεν είχαν καθόλου μετοχές στην αμυντική βιομηχανία.
Φέτος, μέχρι στιγμής τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ESG με τις καλύτερες επιδόσεις αφορούσαν στα εμπορεύματα, ενώ αυτά με τη χειρότερη απόδοση στην τεχνολογία. Συνολικά, τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που εστιάζονται στο ESG και παρακολουθούνται από το Bloomberg έχασαν 9,2% κατά μέσο όρο κατά την συγκεκριμένη περίοδο, σημειώνοντας χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τον Παγκόσμιο Δείκτη MSCI.
«Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, το ESG παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη και έχει γίνει mainstream», τόνισε ο Hecker. «Έχουμε δει πολλές αξιώσεις, πολλά νέα κεφάλαια που κυκλοφόρησαν. Και σε κάποιο βαθμό, έχουμε δει τον κίνδυνο του greenwashing να αυξάνεται».
Οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη, «αλλά το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν συμφωνεί ακόμη για το πώς πρέπει να είναι ένα ταμείο ESG», είπε. «Κανείς δεν έχει συμφωνήσει ποτέ για το ποιος θα πρέπει να είναι ο σκοπός της ESG επένδυσης», κατέληξε.
Με πληροφορίες από το Bloomberg