Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βύθισε την ευρωπαϊκή ήπειρο στη χειρότερη στρατιωτική σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας αυξανόμενος αριθμός διαχειριστών κεφαλαίων και επικεφαλής επιχειρήσεων καλούνται να εξετάσουν με βάση ποια κριτήρια θα λαμβάνουν πλέον τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία τείνει να προκαλέσει σημαντικές προσαρμογές σε έναν κλάδο που συχνά ακολουθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση όταν ασχολείται με αγορές που διοικούνται από αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό περιλαμβάνει τα λεγόμενα κεφάλαια ESG, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν χαμηλότερη ανοχή για επενδύσεις που ενέχουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς κινδύνους ή κινδύνους διακυβέρνησης.
Οι ρωσικές εταιρείες υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν αποδέκτες επενδύσεων με βάσει τα κριτήρια ESG. Συγκεκριμένα, περίπου το 14% των κεφαλαίων βιώσιμων επενδύσεων εκτίθεται απευθείας στη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία βιομηχανικών ερευνών Morningstar. Μάλιστα, στα τέλη του περασμένου έτους, κεφάλαια ESG επενδύθηκαν μεταξύ άλλων στη Gazprom PJSC, τη Lukoil PJSC και τη Rosneft.
Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες επενδυτικές εταιρείες με μεγάλες φιλοδοξίες ESG έχουν μόλις αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να αποστασιοποιηθούν από το καθεστώς του Πούτιν. Ο Όμιλος DWS, ο οποίος ανήκει κατά 80% περίπου στη Deutsche Bank AG, δήλωσε την Τρίτη ότι τα αμοιβαία κεφάλαιά του που διαχειρίζονται ενεργά δεν θα πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις σε ρωσικούς τίτλους «μέχρι νεωτέρας» και θα «αναστείλει την εγγραφή νέων μετοχών» σε αμοιβαία κεφάλαια που έχουν σημαντική ρωσική έκθεση.
«Αυτός ο επιθετικός πόλεμος όχι μόνο υπονόμευσε την εμπιστοσύνη μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και του δυτικού κόσμου, αλλά θα αλλάξει μόνιμα την αρχιτεκτονική ασφάλειας, την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και θα δημιουργήσει σημαντική αστάθεια», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.
Οι πρώτες αποχωρήσεις
Μεγάλες πολυεθνικές αναδιπλώνονται σε πιο ασφαλή σχήματα υπακούοντας στις πιέσεις της κοινής γνώμης, της διοίκησης, των επενδυτών ή των εθνικών κυβερνήσεων.
Η BP για παράδειγμα, η οποία μερίδιο στην Rosneft PJSC για περίπου μια δεκαετία, είχε δείξει αρχικά αμετακίνητη και δεν λάμβανε υπ’ όψιν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το περιβαλλοντικό ιστορικό της ρωσικής εξερευνήτριας ενέργειας. Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πίεσε την BP να πουλήσει την εκμετάλλευση λόγω των απαράδεκτων κοινωνικών επιπτώσεων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στη Νορβηγία, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας είπε ότι δεν είχε πρόθεση να πουλήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων - έως ότου η κυβέρνηση είπε ότι ο «βίαιος επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας από τη Ρωσία» απαιτούσε το πάγωμα και την εκποίηση της συμμετοχής.
Το μάθημα για τους επενδυτές ESG είναι «να ενεργούν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και να μην φοβούνται να καταγγείλουν και να αποχωρήσουν από εταιρείες και χώρες που παραβιάζουν κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Kiran Aziz, επικεφαλής επενδύσεων στο KLP, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας.
Με πληροφορίες από το Bloomberg.