Το καλό και το κακό σενάριο για την ανάκαμψη των αερομεταφορών το 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το καλό και το κακό σενάριο για την ανάκαμψη των αερομεταφορών το 2022
«Φτερά» θα ανοίξουν και πάλι οι αερομεταφορές το 2022. Τι λένε οι τελευταίες προβλέψεις.

Υψηλές πτήσεις, παρά τους παράγοντες αβεβαιότητας, αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι αερομεταφορές το 2022, με τις τελευταίες προβλέψεις του Eurocontrol να κάνουν λόγο για ανάκτηση του 92% της επιβατικής κίνησης την τρέχουσα χρονιά.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, προβλέπεται σταθερή αύξηση της κίνησης καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, η οποία εκτιμάται ότι θα ανακτήσει στο διάστημα Απριλίου - Αυγούστου το 89% της προ πανδημικής χρονιάς του 2019. Το ποσοστό αυτό μάλιστα ανεβαίνει στο 92% αν ληφθεί υπόψη η κίνηση από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του έτους.

Αυτή η συνεχής ανάκαμψη θα μεταφραστεί σε περίπου 9,3 εκατομμύρια πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς, αντιπροσωπεύοντας το 84% της κίνησης του 2019, όπου στην Ευρώπη είχαν πραγματοποιηθεί 11,1 εκατ. πτήσεις. Παρότι η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι ολοκληρωτική, η κίνηση θα κινηθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, όπου είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 6,2 εκατ. πτήσεις.

Το παραπάνω ωστόσο αποτελεί το βασικό σενάριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Όπως επισημαίνεται στην νέα πρόβλεψη «οι αερομεταφορές καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα (τον Ιανουάριο η αεροπορική κίνηση ανερχόταν στο 68% των επιπέδων του 2019 και στις αρχές Απριλίου έφτασε να αντιπροσωπεύει το 79%), ενώ τις δύο τελευταίες εβδομάδες δείχνουν να ανακάμπτουν με εντατικότερους ρυθμούς, παρά την αύξηση στην τιμή των καυσίμων που προκάλεσε η απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Όπως τονίζει ο οργανισμός, «οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν την χωρητικότητά τους με ορισμένες εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα προ πανδημίας επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι δείχνουν πραγματικά πρόθυμοι να ταξιδέψουν, με αρκετούς εξ αυτούς να τολμούν να πετάξουν για πρώτη φορά αρχής γενομένης της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η επίτευξη του 90% ή και περισσότερο της κίνησης του 2019 στην αιχμή του καλοκαιριού είναι σταθερή στις προβλέψεις μας».

Το κακό σενάριο και το υπεραισιόδοξο σενάριο

Βέβαια οι παράγοντες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν κίνηση και προβλέψεις - όπως οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και η πανδημία - δεν έχουν εκλείψει, όπως επισημαίνει το Eurocontrol. Εάν οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες έρθει στο προσκήνιο κατά την διάρκεια της χρονιάς, η κίνηση θα μπορούσε να διολισθήσει και να επικρατήσει εντέλει το «κακό» σενάριο του οργανισμού, το οποίο προβλέπει ανάκαμψη με βραδύτερους ρυθμούς. Ειδικότερα σε αυτό προβλέπεται μέχρι το καλοκαίρι οι αερομεταφορές να έχουν ανακτήσει το 83% της κίνησης του 2019, ενώ κίνδυνοι που θα επανεμφανιστούν τον Σεπτέμβριο, όπως μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, θα μπορούσαν να ρίξουν τους ρυθμούς ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους.

Στον αντίποδα βέβαια υπάρχει και το υπεραισιόδοξο σενάριο το οποίο προβλέπει ταχεία ανάκαμψη έως και το καλοκαίρι του 2022, με την κίνηση να φτάνει στα επίπεδα του 95% του 2019 εν μέσω θέρους και με τις αρνητικές επιπτώσεις να μην καταφέρνουν να επηρεάσουν την ανοδική πορεία μέχρι το τέλος του έτους, εκτινάσσοντας την κίνηση άνω του 92% των επιπέδων προ πανδημίας, για το σύνολο του έτους.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Όσον αφορά την χώρα μας, αισιόδοξες είναι, προς ώρας, οι εκτιμήσεις των στελεχών των αεροπορικών εταιρειών, προβλέποντας ότι τους θερμότερους μήνες του καλοκαιριού η αύξηση των πτήσεων μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα του 2019 κατά 7%-10%. «Οι κρατήσεις για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, οι κρατήσεις εισιτηρίων φτάνουν αυτή την στιγμή στο 80% με 83% των προ πανδημίας επιπέδων, γεγονός ενθαρρυντικό, έστω κι αν οι διαθέσιμες θέσεις, παραμένουν λιγότερες από το 2019» είχε επισημάνει προ ημερών ο Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean, κατά την τεελυταία ενημέρωση των αναλυτών. Όπως είχε αναφέρει τότε, το σύνολο των αεροπορικών θέσεων που θα προσφέρει φέτος ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας της χώρας, θα φτάσει προοδευτικά τα 15 με 15,2 εκατ. - ενώ τους δύο μήνες του καλοκαιριού θα προσεγγίσει κατά πολύ τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα η Aegean σχεδιάζει να ενδυναμώσει τον προορισμό της Αθήνας, επαναφέροντας τα δρομολόγια που είχαν σταματήσει λόγω πανδημίας.

Περί τις 1,1- 1,2 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια σε ελληνικούς προορισμούς θα δημιουργήσει και η Jet2.com με τον επικεφαλής του αερομεταφορέα, Στιβ Χήπι, που επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας να τονίζει ότι «η ελληνική αγορά κινείται ικανοποιητικά αυτή την στιγμή, έστω κι αν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ανακόπηκε αρχικά ο ρυθμός των κρατήσεων».

Τις θετικές προοπτικές για την εγχώρια κίνηση υπογραμμίζουν και οι πτήσεις που ξεκινούν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίες φέτος είναι αριθμητικά περισσότερες κι από το 2019. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, η Delta θα προσφέρει αυτό το καλοκαίρι περισσότερες πτήσεις από ποτέ μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες συγκαταλέγονται μία καινούργια πτήση προς Βοστώνη, 11 προς Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο JFK) και μία καθημερινή προς Ατλάντα. Μάλιστα στην καρδιά του καλοκαιριού αναμένονται εννέα πτήσεις που θα ενώνουν καθημερινά την Ελλάδα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αντίστοιχα η Air Canada ξεκίνησε τα δρομολόγια από το Τορόντο και το Μόντρεαλ, με στόχο, μάλιστα, αυτά να συνεχιστούν για πρώτη φορά έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μέσα στο καλοκαίρι θα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα και θα ληφθεί η οριστική απόφαση για το εάν η Air Canada θα συνδέει την Αθήνα με τον Καναδά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Περισσότερες από 460.000 διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για το 2022

Εκτοξεύεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο

Πόλος έλξης για τους αερομεταφορείς διεθνώς ο ελληνικός τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider