Επενδυτή αναζητά η βιομηχανία γάλακτος Κολιός

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτή αναζητά η βιομηχανία γάλακτος Κολιός

Με συσσωρευμένες ζημιές ύψους 7,7 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 67 εκατ., ευρώ και υψηλό τραπεζικό δανεισμό η βιομηχανία γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων Κολιός βρίσκεται στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας ήδη διεξάγονται κάποιες συζητήσεις με πιθανούς ενδιαφερόμενους με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της ώστε να εξυπηρετήσει τα σχέδια ανάπτυξης της για τα οποία απαιτούνται νέα κεφάλαια.

Η βιομηχανία αν και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τυριού φέτας Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ), βαρύνεται με σημαντικές χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, κινδύνους επισφαλειών και επίδικες υποθέσεις.

Η κυριότερη επίδικη υπόθεση είναι αυτή της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, θυγατρική του Κολιού που κατέβασε ρολά το 2014.

Αν και οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ έχουν καταθέσει αγωγές έναντι του Κολιού, ύψους 17,5 εκατ. Ευρώ, η εταιρεία δεν έχει σχηματίσει καμία πρόβλεψη καθώς εκτιμά ότι αυτές θα απορριφθούν, όπως έγινε με όσες έχουν έως τώρα κριθεί.

Η Κολιός έχει υποβάλλει προς τις πιστώτριες τράπεζες πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για την περίοδο 2016-2020, ενώ για την εξασφάλιση των δανείων έχει παραχωρήσει στις Τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Attica Bank και Eurobank δικαίωμα πρώτης προσημείωσης 27,3 εκατ. ευρώ και λοιπών προσημειώσεων 48,8 εκατ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της. Επίσης, έχει συνάψει μη ακυρώσιμες συμβάσεις χρηματοοικονομικών μισθώσεων, που αφορούν τη μίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων.

Το 2015 η Κολιός κατέγραψε 89,7 εκατ. ευρώ έναντι 83,9 εκατ. ευρώ το 2014. Από την ελληνική αγορά αντλήθηκε το 45,1% των εσόδων (40,5 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι το 47,3% (42,4 εκατ. ευρώ) προήλθε από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και το υπόλοιπο 7,6% (6,8 εκατ. ευρώ) από αγορές τρίτων χωρών. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ αύξηση 14,8% σημείωσαν οι πωλήσεις από την ελληνική αγορά.

Σήμερα η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλγερία, η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, η Νότιος Αφρική, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider