Σε επαναφορά των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2021, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, στοχεύει το σχέδιο για μονομερή παρέμβαση στις χονδρεμπορικές ενεργειακές αγορές, που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια, ενώ θα παρουσιαστεί εκτός απροόπτου σήμερα στον πρωθυπουργό, σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου, ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία εκείνης της «φόρμουλας» που κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, επικρατέστερη «φόρμουλα» είναι η επιβολή πλαφόν, ξεχωριστά ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής.
Στην περίπτωση που ανάψει «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του σχεδίου, σκοπός είναι οι χονδρεμπορικές τιμές να αποκλιμακωθούν κατά 50-60% από τις τιμές στις οποίες κινούνται σήμερα. Κάτι που σημαίνει που θα περιορισθούν στα 100-120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από τα 250 ευρώ στα οποία κινούνται μέσα στον Απρίλιο.
Όπως είναι φυσικό, ο περιορισμός του χονδρεμπορικού κόστους θα συμπαρασύρει σε ανάλογο βαθμό προς τα κάτω και τις τιμές λιανικής. Έτσι, στόχος είναι το μέσο κόστος προμήθειας ρεύματος να «ξεφουσκώσει» στα 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Μάριο διαμορφώθηκε στα 32 λεπτά του ευρώ, χωρίς τον συνυπολογισμό της επιδότησης.
Το ατού των πλαφόν ανά τεχνολογία
Το σχέδιο αυτό θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει «φως» στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου για μία απάντηση σε επίπεδο Ε.Ε. στην ενεργειακή κρίση, με την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή του αερίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, προβλέπεται σε πρώτη φάση η εφαρμογή του για το δεύτερο μισό του 2022, ώστε στην πορεία να επανεκτιμηθούν οι συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές, αναφορικά με το κόστος των ενεργειακών προϊόντων.
Επομένως, στόχος είναι να «κλειδώσει» άμεσα η προτιμότερη λύση, από τις εναλλακτικές παρεμβάσεις, ώστε να είναι έτοιμη να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του Ιουνίου. Στις διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνεται η εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία ωστόσο θεωρείται ότι έχει υψηλό κόστος, όπως και η επιβολή ενιαίου πλαφόν (δηλαδή το ίδιο ανώτατο όριο αποζημίωσης, «οριζόντια» για όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής).
Το μειονέκτημα ωστόσο αυτής της λύσης είναι πως οι τεχνολογίες μη ορυκτών καυσίμων (εκτός από τις ΑΠΕ με εγγυημένες συμβάσεις) θα συνεχίσουν να αμείβονται από την αγορά με βάση την ακριβότερη προσφορά. Αντίθετα, στην περίπτωση που εφαρμοσθεί εξειδικευμένο ανώτατο όριο, για κάθε μία τεχνολογία ξεχωριστά, τότε οι μονάδες κάθε τεχνολογίας θα αμείβονται με ένα μικρό κέρδος (π.χ. 5%) επί του μεταβλητού της κόστους, ανεξάρτητα από τα επίπεδα στα οποία αποζημιώνονται οι σταθμοί των υπόλοιπων τεχνολογιών.
Αποζημιώσεις 2 δισ. για το εξάμηνο
Το λειτουργικό κόστος των τεχνολογιών μη ορυκτών καυσίμων κινείται κάτω από τα 100-120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (δηλαδή στο ύψος που θα καθορισθεί το μέγιστο όριο). Επομένως, για τις μονάδες αυτές το πλαφόν θα καθορισθεί κάτω από τα συγκεκριμένα επίπεδα, με συνέπεια να επιστρέφουν μέρος των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν κανονικά. Αντίθετα, το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών σταθμών κινείται στα 170-180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ των μονάδων φυσικού αερίου στα 290-350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών αερίου).
Επομένως, ο καθορισμός του πλαφόν για τις δύο αυτές τεχνολογίες στα επίπεδα των 100-120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σημαίνει πως θα πρέπει να αποζημιώνονται τουλάχιστον κατά το ποσό που θα υπολείπεται, ώστε να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας τους. Τα ποσά της αποζημίωσης θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των εξόδων τους, το οποίο στην περίπτωση των σταθμών αερίου «περνά» κυρίως από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών καυσίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, εκτιμάται πως στο πλέον ακραίο σενάριο, για τις αποζημιώσεις θα χρειαστούν 2 δισ. ευρώ για το δεύτερο μισό του 2022. Για την εξεύρεση αυτών των κεφαλαίων διερευνώνται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων και οι εθνικοί πόροι.