Τα φτερά τους για Ελλάδα ανοίγουν όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα φτερά τους για Ελλάδα ανοίγουν όλο και περισσότεροι αερομεταφορείς
Μεγάλη αύξηση πτήσεων για φέτος το καλοκαίρι - Ποιες εταιρείες εγκαινιάζουν νέες συνδέσεις με την χώρα μας - Σχέδια για διατήρηση συνδέσεων και τον χειμώνα

Την υψηλή ζήτηση για το «ελληνικό καλοκαίρι» φαίνεται να ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων ενισχύουν τα πτητικά τους προγράμματα προς την χώρα μας ή εγκαινιάζουν νέα δρομολόγια για φέτος. Έχοντας μάλιστα ξεκινήσει το θερινό τους πρόγραμμα νωρίτερα από ποτέ, αρκετοί εξ αυτών εξετάζουν την διατήρηση μέρους των πτήσεών τους και τον χειμώνα, ποντάροντας στην προσπάθεια της χώρας να γίνει τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο.

Αυξάνουν οι πτήσεις για Ελλάδα

Την πιο πρόσφατη προσθήκη στις αεροπορικές που ψηφίζουν Ελλάδα για φέτος το καλοκαίρι αποτελεί η Volotea, η οποία ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα τη νέα σύνδεση της Αθήνας με την πόλη Λιλ της Γαλλίας. Συγκεκριμένα η εταιρεία αρχής γενομένης από την 12 Ιουλίου θα συνδέει την γαλλική πόλη με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με δύο πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση. Ο ευρωπαϊκός αερομεταφορέας, ο οποίος συνδέει μεσαίου μεγέθους πόλεις με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα συνδέει φέτος το καλοκαίρι την Αθήνα με 15 προορισμούς πέντε εκ των οποίων είναι νέοι. Συγκεκριμένα η Volotea θα πετά προς το Ελ Βενιζέλος από Μπιλμπάο (νέα διαδρομή 2022), Μπορντό (νέα διαδρομή 2022), Λιλ (νέα διαδρομή 2022), Λυών, Μασσαλία, Νάντη (νέα διαδρομή 2022), Στρασβούργο, Μπάρι, Τορίνο ( νέα διαδρομή 2022), Βενετία, Βερόνα, Ντουμπρόβνικ καθώς και από Ηράκλειο, Μύκονο και Σαντορίνη.

Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει μάλιστα 200% περισσότερες θέσεις (σχεδόν 570.000) από το αεροδρόμιο της Αθήνας σε σχέση με το 2021 ενώ από και προς ολόκληρη την Ελλάδα οι θέσεις θα ξεπεράσουν τα 1,4 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του + 147% σε σχέση με πέρυσι. Σημειωτέον ότι την τρέχουσα χρονιά η αεροπορική θα λειτουργεί με στόλο 41 αεροσκαφών και αυξημένη χωρητικότητα κατά 40% σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με το 2019, υπολογίζοντας να μεταφέρει από 9 έως 9,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2022 σε όλη την Ευρώπη (32% περισσότερους έναντι του 2019, όταν η αεροπορική εταιρεία έφτασε το ετήσιο ρεκόρ των 7,6 εκατομμυρίων επιβατών)

Νέες συνδέσεις των ελληνικών νησιών με τα βρετανικά αεροδρόμια έχει ανακοινώσει και ο low cost αερομεταφορέας, Easyjet. Ειδικότερα, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουνίου, η εταιρεία θα συνδέει τα νησιά Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Χανιά με τα βρετανικά αεροδρόμια με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις, ενώ στο πτητικό της πρόγραμμα προστίθεται και η νέα σύνδεση Λίβερπουλ-Κως από τις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα η εταιρεία ενισχύει την χωρητικότητα θέσεων από τέσσερα βρετανικά αεροδρόμια (Γκάτουικ, Λιούτον, Μπρίστολ και Μάντσεστερ) προς δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ρόδος.

Νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και ελληνικοί, έχει προσθέσει στο θερινό πρόγραμμα του 2022 και ο όμιλος της Lufthansa. Για την ακρίβεια η Lufthansa θα πετά από το Μόναχο στην Καλαμάτα, ενώ και η θυγατρική Eurowings Discover θα προσφέρει συνδέσεις προς 22 τουριστικούς προορισμούς μεσαίας και μικρής απόστασης, στους οποίους περιλαμβάνονται 12 ελληνικά νησιά.

Αντίστοιχα περισσότερους ταξιδιώτες από ποτέ ευελπιστεί να φέρει φέτος στην Ελλάδα και η Jet2. Η βρετανική εταιρεία μαζί με τη Jet2holidays, κορυφαίο tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει κατά 86% το πρόγραμμά της για τη θερινή περίοδο 2022, διαθέτοντας περισσότερες από 1,1 εκατ. θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Η εταιρεία καταγράφει μάλιστα και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη χώρα μας, της τάξεως του 119% σε σύγκριση με το 2019, προσθέτοντας στην κορύφωση της θερινής σεζόν 126 πτήσεις ημερησίως από και προς την Ελλάδα. Το διευρυμένο πρόγραμμα της περιλαμβάνει πτήσεις από 10 βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο προς 15 ελληνικούς προορισμούς (Αθήνα, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Κω, Καλαμάτα, Λέσβο, Μύκονο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σκιάθο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο ενώ θα εξυπηρετούνται επίσης και 8 νέα δρομολόγια προς τη χώρα μας.

Ενισχυμένο πτητικό πρόγραμμα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Νωρίτερα από ποτέ και με ενισχυμένο πρόγραμμα προς την χώρα μας εκκινούν τις πτήσεις και οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Για την ακρίβεια, η Delta Airlines ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά τις πτήσεις της μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Θα προσφέρει μια καινούργια πτήση προς Βοστώνη, η οποία θα ξεκινήσεις στις 29 Μαΐου, 11 προς Νέα Υόρκη (αεροδρόμιο JFK) και μία καθημερινά προς Ατλάντα, η οποία επιστρέφει από τις 6 Μαΐου.

Στο ίδιο πλαίσιο η American Airlines, η δεύτερη εκ των αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν απευθείας πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς την χώρα μας έχει προγραμματίσει να προσφέρει πάνω από 280 χιλ. θέσεις κατά τη θερινή περίοδο, με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του 2019, όπου είχε μεταφέρει στην Αθήνα σχεδόν 130 χιλ. Αμερικανούς ταξιδιώτες.

Καθημερινές πτήσεις που συνδέουν απευθείας την Αθήνα με την Νέα Υόρκη έχει ήδη ξεκινήσει και η United, ενώ από τις 7 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει και η σύνδεση Αθήνα - Ουάσιγκτον. Καθημερινά από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θα πετά και η Emirates ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και το θερινό της πρόγραμμα η Air Canada, η οποία ενώνει με απευθείας πτήσεις την Αθήνα με το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Οι πτήσεις της εταιρείας θα γίνουν μάλιστα καθημερινές στο πικ της σεζόν και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σχέδια και για τον χειμώνα κάνουν οι αερομεταφορείς

Πέρα από την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να ποντάρουν και στην επέκταση της σεζόν, με κάποιες εξ αυτών να αυξάνουν ή να σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις πτήσεις τους και κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το θερινό δρομολόγιο της Air Canada να αποκτήσει πιο μόνιμο χαρακτήρα, συνδέοντας την Ελλάδα με τον Καναδά καθόλη την διάρκεια του έτους έχει αφήσει για παράδειγμα η AirCAnada, με τα στελέχη της να επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος του καλοκαιριού.

Παρόμοιες βλέψεις φαίνεται να έχει και η United Airlines. Συγκεκριμένα την εβδομάδα που μας έρχεται επίκειται συνάντηση του υπουργού Τουρισμού με τους επιτελεις του αμερικανικού αερομεταφορέα, και ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επέκταση της σύνδεσης Αθήνα- Νέα Υόρκη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ήδη δε, την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων τους προς την Αθήνα για πρώτη φορά από δύο βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες και οι Jet2.com και Jet2CityBreaks.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλος έλξης για τους αερομεταφορείς διεθνώς ο ελληνικός τουρισμός

Το καλό και το κακό σενάριο για την ανάκαμψη των αερομεταφορών το 2022

Νέες αναταράξεις προκαλεί στις αερομεταφορές ο πόλεμος στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider