Το «πράσινο φως» για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, άναψε χθες εμμέσως στις ελληνικές τράπεζες, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια.
Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, το οποίο συνεδρίασε χθες στην Αθήνα, δήλωσε ότι ο SSM δεν σχεδιάζει μία ενιαία πολιτική απαγόρευσης διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, λόγω της νέας, γεωπολιτικής κρίσης. Υπονόησε, έτσι, σαφώς, ότι πλέον οι τράπεζες θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα και ο SSM θα εξετάζει το κάθε αίτημα ξεχωριστά, αξιολογώντας την κεφαλαιακή κατάσταση της τράπεζας, τις πρακτικές και τις επιδόσεις της στο θέμα της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά και την πορεία της κερδοφορίας της.
Παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια δήλωσε, ειδικότερα, ότι οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν το σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία και το βασικό θέμα θα είναι η αρνητική επίπτωση στις προοπτικές των οικονομιών. Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι διαφορετικό από αυτό όπου ήμασταν το 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού. Η κατάσταση είναι διαφορετική και όπως εκτίμησε ο Α. Ένρια, δεν θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης, ούτε ο SSM σχεδιάζει ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε θέσει απαγορευτικό στη διανομή μερισμάτων και στα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών από τους μετόχους των τραπεζών, με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα ευνοϊκά μέτρα νομισματικής πολιτικής που δόθηκαν στις τράπεζες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Το απαγορευτικό ήρθη το καλοκαίρι του 2021, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να μην επεκτείνει πέραν του Σεπτεμβρίου του 2021, τη σύστασή της για τον περιορισμό, από πλευράς των τραπεζών, των χορηγούμενων μερισμάτων τους. Η απόφαση της ΕΚΤ ανέφερε ότι στο εξής, οι επόπτες θα εξετάζουν τα κεφαλαιακά μεγέθη και τους μερισματικούς στόχους κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της παραδοσιακής εποπτικής διαδικασίας.
Τα νέα δεδομένα μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον και οι ελληνικές τράπεζες, προχωρώντας στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους ύστερα από μία δεκαετία, και πλέον, κρίσης που κατέστησε αδύνατη την επίτευξη κερδών και την ανταμοιβή των μετόχων.
Στην «ομάδα» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ικανή να συζητά την επιστροφή μερισμάτων από τα κέρδη της στους μετόχους της, έθεσε εαυτόν η Εurobank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2021 τον Μάρτιο. Έχοντας επιτύχει πρώτη, μονοψήφιο δείκτη NPE 6,8% στο τέλος του 2021, η Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι συζητά με τον SSM να ξεκινήσει τη διανομή μερίσματος το 2023 από τα κέρδη της χρήσης 2022, σε ποσοστό περίπου 20% αυτών.
Την πρόθεσή της για διανομή μερίσματος είχε ανακοινώσει και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε το 2021 με δείκτη NPE στο 6,9%. Το μέρισμα θα δοθεί το 2023 από τα κέρδη του 2022, σε ποσοστό 20%.
Παρουσιάζοντας επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο και έχοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, και η Alpha Bank στοχεύει σε διανομή μερίσματος το 2024 για τη χρήση του 2023.
Στην ίδια γραμμή, και η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει στόχο για κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2025 και επιστροφή σε μέρισμα από το 2024.
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στη διανομή μερίσματος είναι απόρροια της δραστικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια την οποία πέτυχαν με όχημα τον «Ηρακλή». Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια απέδωσε χθες τα εύσημα στις τράπεζες για την εντυπωσιακή τους πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων, εξαίροντας τη συμβολή του «Ηρακλή» και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.