UBS: Έρχεται άνοδος για τις ελληνικές τράπεζες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Έρχεται άνοδος για τις ελληνικές τράπεζες

Σημαντικά περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών βλέπει για το προσεχές διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών η UBS, αξιολογώντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

«Μπορεί ο δρόμος για τις ελληνικές τράπεζες να είναι γεμάτος προκλήσεις και κινδύνους, ωστόσο οι τρέχουσες αποτιμήσεις τους δικαιολογούν άνοδο των μετοχών τους προσεχώς», εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, σε έκθεσή τους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου και υπό τον τίτλο «Greek Banks: Fundamental upside remains but faster NPL reduction will be expensive».

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές τράπεζες έδρεψαν τα οφέλη μιας σειράς θετικών εξελίξεων, όπως: η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η επαναφορά της επιλεξιμότητας (waiver) των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η χαλάρωση των capital controls και η σταδιακή μείωση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, μια σειρά αρνητικών εξωγενών παραγόντων (επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας, όξυνση της προσφυγικής κρίσης, τραπεζική κρίση στην Ιταλία) ήταν αρκετή για να καταστεί βραχύβια η όποια ανακούφιση βίωσαν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

«Θεωρούμε πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών προεξοφλούν ότι οι υφιστάμενες δυσκολίες θα είναι μόνιμες, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε αρκετά μέτωπα», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS για να προβλέψουν ωστόσο πως οι συνθήκες για τις τράπεζες δύνανται να βελτιωθούν σημαντικά σε ορίζοντα τριετίας, υπό τη σαφή προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν νέες αναταραχές, σε πολιτικό ή μακροοικονομικό επίπεδο.

Η ελβετική τράπεζα συστήνει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη προσοχή στο μεγάλο «αγκάθι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποιώντας πως κάθε απόπειρα μείωσής τους – εκτός από αναγκαία – είναι και κοστοβόρα. Για την ώρα, η διαδικασία μείωσής τους προχωρά, με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, όμως. Ωστόσο, η UBS προβλέπει πως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα επιταχυνθεί προσεχώς, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα χαμηλότερη καθαρή κερδοφορία για τα πιστωτικά ιδρύματα για το διάστημα 2016 – 2018.

Αποτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι αναλυτές της UBS αναμένουν σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης σε τέσσερις καίριους τομείς: Τη φθηνή χρηματοδότηση, την εξοικονόμηση κόστους, τον περιορισμό του κόστους κινδύνου και την επανέναρξη των χορηγήσεων.

Σύσταση και τιμές – στόχοι

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών καταδεικνύουν πως διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Η ανάκαμψη σε επίπεδο κερδοφορίας είναι ορατή, το ίδιο ορατοί είναι όμως και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Αναλυτικά, οι συστάσεις και οι νέες τιμές στόχοι που δίνει η UBS για τις τράπεζες έχουν ως εξής:

Alpha Bank: Σύσταση buy (αγορά) και υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 2,52 ευρώ (από 3,24 προηγουμένως)

Eurobank: Σύσταση neutral (ουδετερότητα) και υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 0,70 ευρώ (από 1,12 προηγουμένως)

Τράπεζα Πειραιώς: Σύσταση neutral (ουδετερότητα) και υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 0,18 ευρώ (από 0,36 προηγουμένως)

Top pick η Alpha Bank

Όπως επισημαίνει η UBS, προτιμώμενη επιλογή της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών είναι η Alpha Bank «για μια σειρά από λόγους». Σε όρους ποιότητας κεφαλαίων, η Alpha Bank διαθέτει τον πιο υψηλό – και καθαρό – δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 ratio), ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου έναντι του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας είναι το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα η Alpha Bank βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά – έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών – στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS, η επιστροφή της κερδοφορίας για την Alpha Bank θα είναι μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη που θα ακολουθήσουν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς οι καταλύτες είναι ακριβώς οι ίδιοι (μείωση κόστους χρηματοδότησης, επιβράδυνση δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναδιάρθρωση και διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προγράμματα εθελούσιας εξόδου).

Για τη UBS η Alpha Bank θεωρείται η ελληνική τράπεζα που μπορεί να επιδείξει τις μεγαλύτερες αντοχές έναντι πιθανών αρνητικών εξωγενών παραγόντων.

Τα επόμενα ορόσημα για τις ελληνικές τράπεζες

- Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με την Αθήνα να πρέπει να εκπληρώσει μια σειρά από νέα προαπαιτούμενα.

- Μέχρι τον Νοέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει καταρτίσει – και κατ’ επέκταση θα παρουσιάσει – τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτή να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνσή του.

- Μετά τη χαλάρωση των capital controls τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται περαιτέρω χαλάρωσή τους, τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα τρίμηνα.

- Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ.

Κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις ελληνικές τράπεζες

- Η αποχή διαρκείας των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, η οποία έχει αφήσει ανεκτέλεστες πάνω από 300.000 εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που θα βαραίνει για χρόνια τη δικαιοσύνη, στην κατεύθυνση των κατασχέσεων και γενικά υποθέσεων που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

- Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στη σκιά της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επενδυτικές συστάσεις

Όπως επισημαίνει, κλείνοντας την έκθεσή της, η UBS, μετά από ένα δύσκολο 2015 (με επίκεντρο τη νέα πραγματικότητα που έφερε στη χώρα και στις τράπεζες η επιβολή των capital controls), το 2016 – όσο απομένει ως την εκπνοή του – θα είναι πιο ήπιο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, σημαντικές είναι οι προκλήσεις που παραμένουν.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναδεικνύει τις επενδυτικές ευκαιρίες που «κρύβουν» οι ελληνικές τράπεζες. Όσο το μακροοικονομικό περιβάλλον θα βελτιώνεται, τόσο πιο εύκολη θα είναι η πορεία και για το τραπεζικό σύστημα. Οι ισολογισμοί τους θα μπορούν πιο εύκολα να «περάσουν το τεστ» της εξυγίανσης, με αιχμή του δόρατος τη μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider