Citigroup: Αγοράστε ευρωπαϊκές τράπεζες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citigroup: Αγοράστε ευρωπαϊκές τράπεζες

Στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο έχει στραφεί και πάλι – και όχι για καλό λόγο – η προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Η «εμμονή» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων ευθύνεται – κατά πολλούς – για τη μείωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για τη γενικότερη αδυναμία που χαρακτηρίζει το σύνολο του κλάδου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, βρίσκεται ξανά στη δίνη ενός ακόμη σκανδάλου, με τις αμερικανικές αρχές να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου ύψους έως και 14 δισ. δολαρίων για υπόθεση που αφορά σε πώληση στεγαστικών δανείων πριν το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Και δεν είναι μόνο η Deutsche Bank. Η Ιταλία δίνει τη δική της μάχη για να αποφύγει το ξέσπασμα μιας νέας τραπεζικής κρίσης, με επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, Monte dei Paschi di Siena.

Αυτά και μόνο τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά του πόσο ριψοκίνδυνη μπορεί να είναι κάθε επένδυση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην τρέχουσα συγκυρία.

Κι όμως η Citigroup έχει τελείως διαφορετική άποψη. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στην τελευταία έκθεσή τους, υπό τον τίτλο «The World’s Biggest Contrarian Trade», τυχόν τοποθέτηση αυτή τη στιγμή στις ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να μην είναι τόσο τρελή ιδέα, όσο φαίνεται. «Η ιστορία μας λέει… αγοράστε ευρωπαϊκές τράπεζες. Βασικά, μην τις αποφεύγετε τελείως», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citigroup.

Όπως αποκαλύπτουν, αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ο κλάδος με τις χειρότερες επιδόσεις σε διάστημα δέκα ετών. Για την ιστορία, η Citigroup καλύπτει 285 κλάδους παγκοσμίως.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πραγματικά αξίζει να επενδύσει κανείς σε έναν κλάδο που βιώνει έντονο στρες», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Απαριθμώντας αυτούς τους λόγους, αναφέρουν τα εξής:

- Η πορεία των πιστώσεων στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, ιδίως όσο η ΕΚΤ διατηρεί εξυπηρετική τη νομισματική της πολιτική.

- Οι προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2017 (μεταξύ 2,5% και 3%) αναμένεται να στηρίξουν τις προσπάθειες ανάκαμψης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

- Αυξητική αναμένεται και η τάση σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, ακόμη κι αν η κατάσταση της κερδοφορίας τους παραμένει ακόμη υποτονική.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζουν, τη δεδομένη στιγμή, ένα μείγμα ευκαιριών και προκλήσεων. Ο κλάδος διαθέτει κεφάλαια», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της Citigroup.

CET1 ratios CIti

Οι ίδιοι μάλιστα σπεύδουν να παρουσιάσουν τις προτιμώμενες επιλογές τους (top picks) από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Όπως τονίζουν «προτιμούμε τράπεζες με ισχυρούς ισολογισμούς, ελκυστικές αποδόσεις, λιγότερο εκτεθειμένες στο πολιτικό ρίσκο και με σταθερή ποιότητα στοιχείων ενεργητικού».

Για τη Citigroup, τα top picks του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου είναι η Danske Bank, η Standard Chartered και η BBVA.

citi stock picks

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider