Συνεχή αύξηση που αντανακλά τα νέα ήθη στις πληρωμές που έφερε η τεχνολογία, αλλά και η πανδημία του Covid – 19, καταγράφουν οι κάρτες πληρωμών. Η σημαντικότητα των καρτών πληρωμών ως μέσου πληρωμής για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αποτυπώθηκε στους δείκτες της χρήσης τους και στη διάρκεια του 2021, δεδομένου ότι καταγράφηκε συνεχιζόμενη αύξηση στον αριθμό τους, καθώς και στον όγκο και στην αξία των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, η «ακτινογραφία» των καρτών πληρωμών δείχνει αύξηση του αριθμού τους σε περίπου 20 εκατομμύρια ενεργές κάρτες, μέσω των οποίων το 2021 διενεργήθηκαν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια συναλλαγές, αξίας 83 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
Ο συνολικός αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 19,7 εκατ., αυξημένος κατά 6% σε σχέση με το 2020.
Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 2% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες. Οι εικονικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% στις 107 χιλ. κάρτες (σ.σ. οι εικονικές κάρτες είναι εικονικές προσομοιώσεις χρεωστικών καρτών, οι οποίες βοηθούν στην απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας του κατόχου. Είναι ένα προϊόν που δημιουργήθηκε ειδικά για αγορές μέσω κινητού ή διαδικτύου. Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν ήδη αυτήν την υπηρεσία: στον τραπεζικό λογαριασμό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια κάρτα, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υπόλοιπο από τον κανονικό λογαριασμό σας. Αυτή η κάρτα έχει αριθμό και ημερομηνία λήξης, αλλά όχι το όνομα του πελάτη, ο οποίος μπορεί να διαμορφώσει το υπόλοιπο και την ημερομηνία λήξης. Π.χ. μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικονική κάρτα ότι έχετε υπόλοιπο 300 ευρώ και ότι η ημερομηνία λήξης είναι εντός μίας εβδομάδας). Η διενέργεια αυξημένου αριθμού συναλλαγών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο στην συνεχιζόμενη αύξηση της έκδοσης προπληρωμένων και εικονικών καρτών πληρωμών.
Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1.658 εκατ., από 1.150 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 44% σε σχέση με το 2020.
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1.523 εκατ., από 1.029 εκατ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 48%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.
Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 135 εκατ., από 121 εκατ. το 2020, αυξημένος κατά 11%. Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 83 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 25% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 93% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 7%.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 35% σε 84 συναλλαγές, από 62 συναλλαγές το προηγούμενο έτος. Βάσει των δεικτών στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται αφενός μεν στη σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 90 συναλλαγές, από 65 συναλλαγές το 2020, αφετέρου δε στην αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 46 συναλλαγές, από 42 συναλλαγές το προηγούμενο έτος.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 18% σε 4.186 ευρώ, από 3.550 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται κυρίως στον αριθμό και στην αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου του μεγαλύτερου όγκου τους. Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 18% σε 4.546 ευρώ, από 3.845 ευρώ το 2020, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 9% σε 2.117 ευρώ, από 1.938 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2021, μειωμένη σε 50 ευρώ, από 57 ευρώ το 2020 και 66 ευρώ το 2019.
Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε κυρίως στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, καθώς μειώθηκε σε 50 ευρώ, από 59 ευρώ το 2020. Στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή μειώθηκε σε 45 ευρώ, από 46 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η συνεχιζόμενη διαχρονική μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή ενδεχομένως οφείλεται αφενός μεν στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση, αφετέρου δε στην εκτενέστερη χρήση των χρεωστικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής αξίας.