Ευρεία ενημερωτική καμπάνια με αποδέκτες την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και τα Επιμελητήρια, κατά της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζών και του απασχολούμενου προσωπικού που πραγματοποιείται συνεχώς από το 2010 και μετά, καθώς και για τον ψηφιακό αποκλεισμό τουλάχιστον του 40% των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες, θα πραγματοποιήσει η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Η «αντεπίθεση» της ΟΤΟΕ στο κλείσιμο καταστημάτων από τις τράπεζες έρχεται ύστερα από συνεχείς διαμαρτυρίες της πελατείας, ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών για το συνεχιζόμενο κλείσιμο καταστημάτων δικτύου, ακόμα και σε γεωγραφικά απομακρυσμένες, νησιωτικές ή εθνικά ευαίσθητες περιοχές.
- Διαβάστε επίσης: ΟΤΟΕ: 7 ερωτήσεις - απαντήσεις για το κλείσιμο καταστημάτων τραπεζών
Μεγάλη μείωση καταστημάτων και ΑΤΜ την περίοδο 2010-2021
Από το 2010 μέχρι το 2021 οι ελληνικές τράπεζες καταγράφουν μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων κατά 61% έναντι 37,4% στην Ευρωζώνη και μείωση του προσωπικού κατά 51,1% σε σχέση με μείωση 18,6% αντίστοιχα στη ζώνη του ευρώ. Στην ίδια περίοδο, συρρικνώθηκε και το δίκτυο των ΑΤΜ κατά 33,3% στην Ελλάδα έναντι 10,2% στην Ευρωζώνη.
Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα διαθέτει σήμερα 1.560 τραπεζικά καταστήματα (από 4.005 το 2010) στα οποία απασχολούνται 30.998 τραπεζοϋπάλληλοι από 63.408 το 2010. Ο αριθμός των ΑΤΜ έχει μειωθεί σε 5.700 από 8.550.
Η μείωση καταστημάτων και προσωπικού έχει αυξήσει σημαντικά τον όγκο της πελατείας ανά τραπεζικό κατάστημα, καθώς έχει μειώσει τα διαθέσιμα καταστήματα ανά κατοίκους. Το 2021 αντιστοιχούσε ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 6.845 κατοίκους (από 2.777 κατοίκους το 2010) που συνιστά αρνητική μεταβολή – 146,5%, ενώ σε κάθε τραπεζοϋπάλληλο αναλογούν 344 κάτοικοι από 175 το 2010 (μεταβολή – 96,6%). Στην Ευρωζώνη οι αντίστοιχες μεταβολές κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα (κάτοικοι ανά τραπεζοϋπάλληλο 197 το 2021 από 149 το 2010, μεταβολή – 32,2% και κάτοικοι ανά κατάστημα 3.000 το 2021 από 1.813 το 2010, μεταβολή – 65,5%). Ο αριθμός ταμειακών συναλλαγών/κατάστημα στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη και μάλιστα δεκαπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης (62.300 ετήσιες συναλλαγές/κατάστημα στην Ελλάδα, έναντι 5.984/κατάστημα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση Payment Statistics 2020).
Η ΟΤΟΕ αντεπιτίθεται στο επιχείρημα των τραπεζών ότι η μείωση του δικτύου καταστημάτων έρχεται ως φυσικό επόμενο της ψηφιοποίησης των τραπεζικών υπηρεσιών. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το μοντέλο που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες οδηγεί σε ψηφιακό αποκλεισμό μεγάλης μερίδας των πολιτών, καθώς ολόκληρες κατηγορίες της πελατείας των Τραπεζών ή αποκλείονται ή επιβαρύνονται δυσανάλογα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες και συναλλαγές.
«Το 40% των πελατών δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ψηφιακά δίκτυα»
Σύμφωνα με πηγές από την ΟΤΟΕ, σήμερα, τουλάχιστον το 40% της πελατείας (ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας που για διάφορους λόγους αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο εξοπλισμό -Η/Υ, smartphones- ή/και σε κατάλληλες και ασφαλείς διαδικτυακές συνδέσεις λόγω κόστους, προβλημάτων όρασης, έλλειψης γνώσεων και δεξιοτήτων ή και κατάλληλων τοπικών υποδομών) αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά, ψηφιακά δίκτυα. Και αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς και οφείλει να απασχολήσει εξίσου τις Διοικήσεις των Τραπεζών και την ίδια την Πολιτεία, λένε οι ίδιες πηγές.
Επιχείρημα της ΟΤΟΕ κατά των περαιτέρω περικοπών σε καταστήματα και προσωπικό στις τράπεζες είναι ότι αυτές πλέον δεν βαρύνονται από τα κόκκινα δάνεια, αλλά αντιθέτως έχουν περάσει στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία. Επομένως, δεν μπορούν να επικαλούνται την ανάγκη περιορισμού του κόστους, όπως την επικαλούνταν σε δύσκολους καιρούς για τις ίδιες.
Η ΟΤΟΕ πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κριτική της στις τράπεζες για το γεγονός ότι επικαλούνται ως ανάγκη για τον περαιτέρω περιορισμό του κόστους το περιορισμένο ΑΕΠ και τα μεγέθη της αγοράς. Χώρες με συγκρίσιμο ΑΕΠ, όπως η Πορτογαλία, έχουν δείκτες απασχόλησης και καταστημάτων εγγύτερα στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σε σχέση με τη χώρα μας, επισημαίνουν πηγές της ΟΤΟΕ. Όπως αναφέρουν, οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε ένα κοντόφθαλμο «κυνήγι» δεικτών κόστους, που ήδη είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρωζώνη και «μπαλώνουν» τις πάγιες ελλείψεις με εξωτερικές αναθέσεις και πρόσκαιρο προσωπικό.