Νέο κεφάλαιο με ακόμη περισσότερες… γλυκές σελίδες ανοίγει για την ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Μετά από 92 χρόνια ζωής, πολλά «όχι» σε αρκετούς επίδοξους μνηστήρες και 90 μέρες μετά την επίσημη δημοσιοποίηση ενός πολύκροτου deal, πλησιάζει πλέον η ώρα να περάσει η ΙΟΝ στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Μόλις χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως στην εξαγορά της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας από τη Bespoke SGA Holdings, ανοίγοντας το δρόμο για τη νέα εποχή της ΙΟΝ. Η Bespoke SGA Holdings είναι το νέο επιχειρηματικό «παιδί» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου που δημιουργήθηκε στα μέσα του περασμένου Μαρτίου προκειμένου να αποτελέσει ορμητήριο για νέες, φιλόδοξες επενδύσεις. Η εταιρεία, με έδρα την Κηφισιά, έχει ως αντικείμενο τις δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding), καθώς και την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 27 Ιουνίου «αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία Bespoke SGA Holdings, ελέγχεται από την κυπριακή ιδιωτική μετοχική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία S.A.G. INVEST. & HOLDINGS LIMITED επί της εταιρείας ΙΟΝ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Κακάο και Σοκολάτας και της εταιρείας ΑΦΟΙ Ι. Κωτσιόπουλοι Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία. H εν λόγω συγκέντρωση δεν παρουσιάζει οριζόντια διάσταση ή κάθετη διάσταση σε καμία σχετική αγορά. Δεδομένου ότι η εξαγοράζουσα εταιρεία και οι εταιρείες-στόχοι δεν έχουν προϋφιστάμενη ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους είτε ως άμεσες ανταγωνίστριες είτε ως (δυνητικοί) πελάτες ή προμηθευτές ούτε στις αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγοράζουσες δηλαδή στον κλάδο των προϊόντων σοκολατοποιΐας. Συνεπώς, δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές και η υπό κρίση συγκέντρωση δεν δύναται να μεταβάλει τα μερίδια στις σχετικές εν προκειμένω αγορές και συνεπώς τη δομή της αγοράς.
Επιπλέον, δεν αναμένεται να προκύψουν ούτε συσπειρωτικές συνέπειες (αφορά τις ετερογενείς δραστηριότητες των συμμετεχουσών εταιρειών), καθώς τα μέρη δεν δραστηριοποιούνται (άμεσα ή έμμεσα) ούτε σε στενά συνδεόμενες γειτονικές αγορές (όπως π.χ. σε αγορές με συμπληρωματικά προϊόντα ή προϊόντα που αγοράζονται από το ίδιο σύνολο καταναλωτών για ίδια τελική χρήση). Ενώ, όσον αφορά τυχόν σύνδεση μεταξύ αγοράς ζαχαρωδών και αγοράς προϊόντων σοκολατοποιΐας, αφετέρου δεν εκτιμάται ως πιθανή η δυνατότητα αποκλεισμού ανταγωνιστών της ενοποιημένης επιχείρησης στην αγορά των ζαχαρωδών μέσω εφαρμογής πρακτικών ομαδικών ή συνδυασμένων πωλήσεων από τη Bespoke λαμβάνοντας υπόψη τα μερίδια της ΙΟΝ στις επιμέρους υπο-αγορές αλλά και τη θέση και τα μερίδια των ανταγωνιστών.
Αναφορικά με μειοψηφική- και πάντως μη προσδίδουσα έλεγχο – συμμετοχή σε εταιρεία γαλακτοκομικών, και τη θέση αυτής ως δυνητικού προμηθευτή στις κατάντι υπο-αγορές προϊόντων σοκολατοποιΐας, ούτε εδώ εκτιμάται η πιθανότητα να προκύψουν οιεσδήποτε ενδεχόμενες επιζήμιες για τον ανταγωνισμό επιπτώσεις συνεπεία της παρούσας συγκέντρωσης Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομόφωνα ενέκρινε, κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, την γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην μεταβολή ελέγχου, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».
Η επόμενη μέρα
Της έγκρισης της εξαγοράς από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπονται πολύ σημαντικές εξελίξεις, καθώς τα αμέσως επόμενα 24ωρα έχουν προγραμματιστεί δύο Γενικές Συνελεύσεις της ΙΟΝ. Και μπορεί η πρώτη να είναι τακτική και να περιλαμβάνει τα γνωστά θέματα ημερήσιας διάταξης (έγκριση οικονομικών καταστάσεων, διάθεση καθαρών κερδών κλπ), ωστόσο τα βλέμματα στρέφονται στη δεύτερη – έκτακτη – Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα συζήτησης «την έγκριση χορήγησης άδειας για την πώληση μετοχών κυριότητας της εταιρείας σε συνδεδεμένα μέρη και την παροχή των σχετικών εξουσιοδοτήσεων». Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για βούληση μεταβίβασης μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας, καθώς και για την πρόθεση του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου να αυξήσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ, κάτι άλλωστε που ήταν αναμενόμενο εξαρχής, βάσει της συμφωνίας εξαγοράς.
Οι… κρούσεις του παρελθόντος και το deal
«Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία», σχολίαζε στις 29 Μαρτίου ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεων που συνόδευσαν τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο deal που έβαλε στόχο να… γλυκάνει το εγχώριο επιχειρείν. Ο πολυσχιδής και ακούραστος επιχειρηματίας χαρακτήρισε την ιστορική σοκολατοβιομηχανία, αυτό που πράγματι είναι. Ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού. Ένα κεφάλαιο που ταυτίζεται με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, μεγαλώνοντας ολόκληρες γενιές και πρωταγωνιστώντας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του Έλληνα.
Η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ - αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών της και με δυνατότητα μελλοντικά να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους - ήρθε 45 μέρες μετά τις αρχικές διαψεύσεις πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις κι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ο επιχειρηματίας είχε χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΙΟΝ. Ήταν το 2016 όταν το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε στα σκαλοπάτια τα σοκολατοβιομηχανίας, με τα όποια σχέδια να μπαίνουν τελικά στο συρτάρι και να βγαίνουν ξανά τώρα, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Έξι χρόνια μετά από εκείνη τη προσέγγιση που έπεσε σε τοίχο, ο πρώην… Mr Chipita έχει προχωρήσει στην πώληση της Chipita στον αμερικανικό κολοσσό Mondelēz, σε ένα από τα πιο ηχηρά deals που έχουν ποτέ καταγραφεί στην εγχώρια επιχειρηματικότητα και ξεδιπλώνει, με ταχύτατους ρυθμούς, το νέο του όραμα. Τη δημιουργία ενός πανίσχυρου ομίλου που θα δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων και θα καταστεί γρήγορα ο νέος εθνικός «leader». Πρόθεση μάλιστα του κ. Θεοδωρόπουλου είναι ο νέος όμιλος τροφίμων να περάσει και το κατώφλι του χρηματιστηρίου.
Το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ΙΟΝ - τη σοκολατοβιομηχανία που δίδαξε στον Έλληνα να τρώει σοκολάτα - περιλαμβάνει την περαιτέρω δυναμική της ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και τη διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της εταιρείας. Η ενίσχυση άλλωστε του διεθνούς προσανατολισμού μιας εταιρείας είναι ένα πεδίο που γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μετά την επιτυχημένη πορεία της Chipita στο εξωτερικό. Μιλώντας, άλλωστε, τον περασμένο Απρίλιο στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες να βγουν στο εξωτερικό, ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε τονίσει πως «η διεθνοποίηση είναι πολύ πιο εύκολη για έναν ολόκληρο όμιλο».
Το όραμα, η μαχητικότητα, η επιμονή και το ανήσυχο πνεύμα του επιχειρηματία θα αποτελέσουν βασικά συστατικά κατά τη χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα της ΙΟΝ. «Η ΙΟΝ αποτελεί την ιστορική οικογένεια μας, την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίσαμε με πολλή αγάπη, φροντίδα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον επιτυχημένο επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και αρχές, και, κυρίως, το κοινό όραμά μας, θα αποτελέσουν για την εταιρεία μας, εφαλτήριο για μία σπουδαία πορεία στο μέλλον», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση στα τέλη Μαρτίου οι μέτοχοι της ΙΟΝ, οι οποίοι, βάσει της συμφωνίας, θα συνεχίσουν να ασκούν τη διοίκηση της εταιρείας. Στο τιμόνι της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Τίνα Κωτσιοπούλου.
Μια «γλυκιά» ιστορία 92 ετών
Ήταν το μακρινό 1930, στο Νέο Φάληρο στην οδό Πειραιώς, όπου αρχίζει η πιο γλυκιά ιστορία, από μία ομάδα μετόχων που έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί. Με σήμα το ευωδιαστό «ίον», ήτοι ο μενεξές - από όπου πήρε το όνομά της - γεννιέται η ΙΟΝ, με το πρώτο καταστατικό της εταιρείας να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930. Ακόμη και σήμερα, η έδρα της εταιρείας βρίσκεται ακόμη εκεί όπου όλα ξεκίνησαν! Οκτώ χρόνια μετά, η ΙΟΝ αποκτά ένα καραμελένιο «αδερφάκι», την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε., που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ και τις γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ!
Η πραγματική ωστόσο άνθιση της εταιρείας ήρθε το 1947 με το πιο αναγνωρισμένο κλαδί αμυγδαλιάς της Ελλάδας! Εκείνη τη χρονιά δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου, για όλους μας «η πρώτη αγάπη και παντοτινή». Η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς, ενώ το 1956 μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι». Στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα, ενώ η ΙΟΝ μεγαλώνει και αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ Α.Ε. Την περίοδο 1960-1970 τα διαφημιστικά μηνύματα της εταιρείας γράφουν ιστορία. Η ΙΟΝ βγαίνει πρώτη μπροστά στην επικοινωνία με τις έντυπες διαφημίσεις της, κάνοντας το κοινό να τη λατρέψει γιατί… «πιο γάλακτος δεν γίνεται!».
Το 1975 μία νέα σελίδα ανοίγει, με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ΙΟΝ στην Άρτα. Εκεί, ξεκινά η γραμμή παραγωγής γκοφρέτας, ενώ ένα χρόνο αργότερα η λαχταριστή σοκολάτα ΙΟΝ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο φουντούκι κι όλα μαζί τυλίγονται στην κλασική κι αγαπημένη πράσινη Noisetta. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα, γεννιέται μια νέα ιδέα: σοκολάτα ΙΟΝ και γκοφρέτα γίνονται ένα στη Σοκοφρέτα και η Ελλάδα αποκτά το αγαπημένο της γλυκό σνακ. Συνεχίζοντας στο δρόμο της καινοτομίας, το 1986 η ΙΟΝ δημιουργεί τη Break, την πρώτη τετράγωνη σοκολάτα που παράγεται στην Ελλάδα. Το 1998 η ΙΟΝ ανοίγει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό και γίνεται μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία με διεθνή πορεία, ενώ το 2006 και σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, η ΙΟΝ Αμυγδάλου και η ΙΟΝ Γάλακτος αποκτούν διάσταση παγωτού. Το 2015 η στέβια συναντά τη σοκολάτα και δημιουργείται η σειρά ΙΟΝ με στέβια, που κρύβει μέσα της τη γνωστή γεύση ΙΟΝ, χωρίς τη ζάχαρη.
Σήμερα, η ΙΟΝ είναι μία επιχείρηση 100% ελληνική που μεγαλώνει και εξελίσσεται, αποτελώντας εκείνη την εταιρεία «διαμάντι» που χρειάζεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ώστε να «στήσει» γύρω της τον νέο ισχυρό όμιλο τροφίμων που οραματίζεται. Και μπορεί η ΙΟΝ να είναι μια εταιρεία υγιής με ισχυρούς ισολογισμούς και να κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, ωστόσο το μεγαλύτερο της ατού είναι το brand της. Η σοκολάτα ΙΟΝ έχει ταυτιστεί με τον καταναλωτή όσο λίγα προϊόντα, κατορθώνοντας να δημιουργήσει μια υπεραξία που δύσκολα αμφισβητείται. Η εταιρεία διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ για το 2020 εμφάνισε καθαρή θέση ύψους 77,29 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών 118,90 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων 11,69 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει βάλει μπροστά τις (επενδυτικές) μηχανές και τρέχει. Τους τελευταίους μήνες, με στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες κινήσεις, ο γνωστός επιχειρηματίας συμπληρώνει το «παζλ» για τον εθνικό leader στον κλάδο των τροφίμων, προχωρώντας σε σημαντικές εξαγορές. Τον Φεβρουάριο απέκτησε τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία, ενώ από κοινού με το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, ήρθαν σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ για την από κοινού τους συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Και ας μην ξεχνάμε πως στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου βρίσκεται η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, ενώ το περασμένο καλοκαίρι μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ, με ένα ποσοστό οριακά υψηλότερο του 21%.