Περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, με παροχές προς τους εργαζόμενους που αφορούν την ευελιξία της εργασίας, αλλά και την οικονομική συνδρομή για την αντιμετώπιση του ακριβότερου κόστους ζωής, καλλιεργούν οι τράπεζες.
Μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στις αρχές Απριλίου για την υπογραφή της νέας τριετούς κλαδικής σύμβασης 2022 – 2024, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή σταδιακών μισθολογικών αυξήσεων, αλλά όμως δεν καλύπτουν συνολικά την αύξηση του πληθωρισμού, όπως ζητούσαν οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες προβαίνουν σε πρόσθετες επιδοματικές και εφάπαξ αυξήσεις στις απολαβές των υπαλλήλων τους.
Το πρώτο βήμα έκανε η Eurobank με την απόφαση για διανομή καθαρού, αφορολόγητου ποσού 300 ευρώ, μέσω vouchers, σε όλους τους εργαζόμενους, εξαιρουμένων των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών. Τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι θα λάβουν ειδική ενημέρωση από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, με περαιτέρω οδηγίες σχετικά με τον τρόπο καταβολής της εφάπαξ παροχής, στην οποία η Τράπεζα προβαίνει, εκτιμώντας το γεγονός ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε σημαντική αύξηση του κόστους ζωής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η επιχειρησιακή σύμβαση που αναμένεται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα με τη Διοίκηση, θα προβλέπει, όπως έγραψε το insider.gr, τη χορήγηση έκτακτου, αφορολόγητου επιδόματος στους εργαζόμενους, το οποίο θα ανέρχεται σε 700 ευρώ για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό μέχρι 2.500 ευρώ, σε 400 ευρώ για το εύρος μισθών 2.500 – 3.500 ευρώ και σε 200 ευρώ για όσους λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως.
Σημειώνεται ότι η πολιτική χορήγησης έκτακτου επιδόματος συνιστά και μέτρο αντικατάστασης οριζόντιων μισθολογικών αυξήσεων λόγω πληθωρισμού, τις οποίες ευρύτερα οι επιχειρήσεις θέλουν να αποφύγουν προκειμένου να μην αυξηθεί το εργασιακό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η ΟΤΟΕ με τις τράπεζες στις αρχές Απριλίου προβλέπει αυξήσεις μισθών με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, με τις αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου να αυξάνονται συνολικά κατά 5,5%. Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα, με την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων προστατεύεται η θεσμική αξία του Ενιαίου Μισθολογίου, ενώ για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. τέτοιας ευρύτητας στη χώρα, ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του Ενιαίου Μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
Οι παροχές των τραπεζών προς τους εργαζομένους τους έχουν παράλληλα και τη μορφή δυνατοτήτων ευέλικτης εργασίας, προκειμένου να εξισορροπείται καλύτερα η προσωπική και επαγγελματική ζωή και οι εργαζόμενοι να καλύπτουν ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Μετά τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, αλλά και την ενσωμάτωσή της με 15 άρθρα στο κείμενο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, οι τράπεζες άρχισαν να εξειδικεύουν και να εξελίσσουν τις πτυχές της νέας μορφής εργασίας. Πρώτη η Eurobank ανακοίνωσε ότι από τις 24 Ιουνίου εφαρμόζει phygital εργασία, ένα μεικτό μοντέλο εργασίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους των μονάδων που αφορά και θα το επιλέξουν (σημειώνεται ότι δόθηκε παράταση για την επιλογή μέχρι την 1η Ιουλίου) να εργάζονται δύο ή κατ' εξαίρεση τρεις ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι.
Και στην επιχειρησιακή σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας, θα προβλέπεται – για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή σύμβαση στην Ελλάδα – θεσμοθετημένο πλαίσιο για την τηλεργασία.
Οι κινήσεις των τραπεζών για την επίτευξη εργασιακής ειρήνης συμπίπτουν με τον απόηχο των έντονων διαμαρτυριών των τραπεζοϋπαλλήλων για τη δραστική μείωση καταστημάτων και προσωπικού. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έστειλαν υπομνήματα στην κυβέρνηση, στα κόμματα, στο ΤΧΣ, την ΤτΕ, την ΚΕΔΕ και Επιμελητήρια για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των τραπεζικών δικτύων, τα οποία από το 2010 μέχρι το 2021 μειώθηκαν κατά 61%, με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού κατά 51%.
Όπως έγραφε το insider.gr, στο τέλος του 2021, ο αριθμός των καταστημάτων στη χώρα μας ανά Τράπεζα ήταν: Τράπεζα Πειραιώς 414 καταστήματα, Εθνική Τράπεζα 339, Alpha Bank 299, Εurobank 299, Attica Bank 50, Παγκρήτια 48, HSBC 15, Optima Bank 26, Aegean Baltic Bank 3 και Συνεταιριστικές τράπεζες 54. Σύμφωνα με επεξεργασία πληθυσμιακών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με στοιχεία από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις περιοχές λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων που έκανε η ΟΤΟΕ, προκύπτει ότι σε 52 Δήμους της χώρας δεν υπάρχει κανένα κατάστημα τράπεζας.:
Η γεωγραφική κατανομή στο σύνολο των 245 Καλλικρατικών Δήμων της Περιφέρειας, καταδεικνύει ότι το 2021 σε 52 Δήμους της χώρας, δεν υπάρχει κανένα κατάστημα τράπεζας. Το γεγονός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα και στην οικονομική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες «πάγωσαν» προεκλογικά τα σχέδια για περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων.