Κατέβασε ρυθμούς η ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Ιούλιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατέβασε ρυθμούς η ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Ιούλιο
O δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην ελληνική αγορά παρουσίασε τον Ιούλιο οριακή επιδείνωση. Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους δείκτες. Τα προσκόμματα για τη συνέχεια.

Μπορεί ο εγχώριος κλάδος της Πληροφορικής να καταγράφει έντονη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, με τα επιχειρηματικά deals να διαδέχονται το ένα το άλλο και την πορεία να παραμένει ανοδική με την αρωγή και των έργων ψηφιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο η ευρύτερη οικονομική συγκυρία δεν φαίνεται να τον αφήνει ανεπηρέαστο. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού στην ελληνική αγορά παρουσίασε τον Ιούλιο οριακή επιδείνωση, κινούμενος βέβαια πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα της περσινής χρονιάς.

Για την ακρίβεια και βάσει της έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού έφτασε τον Ιούλιο τις 95,3 μονάδες από τις 96,6 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο, κινήθηκε όμως αισθητά υψηλότερα από τις 86,5 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο του 2021.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου υποχωρούν ελαφρά και ισοσκελίζονται. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση εξασθένησαν κατά 9 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις +27 μονάδες τον Ιούλιο.

Με ιδιαίτερα καλές προοπτικές παρέμειναν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στις επιχειρήσεις του τομέα και οι προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο. Στην πρώτη περίπτωση, οι προβλέψεις ενισχύθηκαν αισθητά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και διαμορφώθηκαν στις +18 μονάδες. Στην περίπτωση της απασχόλησης στον κλάδο μάλιστα, οι θετικές προβλέψεις κατέγραψαν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, φτάνοντας τις +55 μονάδες τον Ιούλιο από +36 μονάδες τον Ιούνιο. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές, φτάνοντας τις +9 μονάδες από +14 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο.

Στα προσκόμματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος συγκαταλέγονται η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού η οποία φαίνεται να επηρεάζει το 5% των επιχειρήσεων του κλάδου, η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης που επηρεάζει το 18% των εταιρειών, η χαμηλή ζήτηση που γίνεται αισθητή στο 18% των επιχειρήσεων - ποσοστό μικρότερο από το 29% του Ιουνίου και άλλοι παράγοντες σχετικοί με τις τρέχουσες εξελίξεις οι οποίοι επηρεάζουν μεν το 14% των επιχειρήσεων καταγράφουν όμως την μεγαλύτερη αύξηση (τον Ιούνιο γίνονταν αισθητές από μόλις 4% των επιχειρήσεων).

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι βάσει της έκθεσης του ΙΟΒΕ, το 36% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει εκ νέου απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία.

Συνολική υποχώρηση

Η υποχώρηση βέβαια δεν είναι χαρακτηριστικό του κλάδου, αλλά ακολουθεί την συνολική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι βάσει του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα απ’ ό,τι τον προηγούμενο μήνα, όπου κινούνταν στις 104,1 μονάδες.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δείχνει να επηρεάζει τις επιχειρηματικές προσδοκίες κυρίως στον κλάδο των Κατασκευών αλλά και τις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία με ηπιότερες βέβαια μεταβολές. Σε ανοδική πορεία ωστόσο βρίσκεται ο σχετικός δείκτης στο Λιανικό Εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην Ε.Ε. και άλλες οικονομίες κατά το 2ο τρίμηνο, ασκούν πλέον σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση της Βιομηχανίας. Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του Τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των προσδοκιών στον τομέα, με όποιες ευρύτερες θετικές επιδράσεις συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αποταμίευση προηγούμενων ετών, στηρίζουν την τρέχουσα δραστηριότητα του τομέα.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως τον αντίκτυπό του στο κόστος ενέργειας, επιδείνωσε τις προβλέψεις των νοικοκυριών για τις γενικές οικονομικές συνθήκες στο επόμενο 12μηνο, αλλά και για την οικονομική κατάστασή τους σε αυτήν την περίοδο. Ως αποτέλεσμα, η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη εξασθένησε εκ νέου, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο - Στις 101,1 μονάδες για την Ελλάδα

Deutsche Telekom: Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα με κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού στην Θεσσαλονίκη

Οι συμμαχίες των telecoms για τα μεγάλα έργα πληροφορικής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider