Δύο σημαντικά έργα που προωθούνται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) βρίσκονται στο «πακέτο» των αναπτύξεων που έχει αναλάβει να ωριμάσει – προωθήσει η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την ανέγερση και λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών αλλά και τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, εκτιμώμενου ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Τα μοναδικά – έως τώρα – ΣΔΙΤ του Ταμείου
Πρόκειται για τα δύο μοναδικά ΣΔΙΤ που έχει αναλάβει, τουλάχιστον έως τώρα, η μονάδα PPF να «τρέξει» (αναμένεται ίσως η ΠΥΡΚΑΛ κ.α.). Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η προκήρυξη της α’ φάσης του διαγωνισμού για το νέο δικαστικό κτήριο στην Αθήνα ,δηλαδή η διαδικασία είναι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Η συνολική αξίας σύμβασης εκτιμάται, κατά πληροφορίες, από περίπου 180 εκατ. ευρώ έως 205 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), αναλόγως του ύψους της συμμετοχής του δημοσίου (έχει υπολογιστεί σε 25 εκατ. ευρώ, από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης). Πάντως, το ύψος της συμμετοχής όπως και άλλες παράμετροι θα καθοριστούν στη β1 φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους- εμπλεκόμενους.
Για τη δε μετεγκατάσταση των φυλακών πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία ωρίμανσης με το ΤΑΙΠΕΔ – PPF να έχει στόχο να «βγει» η α’ φάση του διαγωνισμού έως τα τέλη 2022 (έως αρχές 2023), να έχει αυτή ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2023 και από Ιούνιο και μετά να «τρέξει» η β’ φάση (διάλογος και στη συνέχεια προσφορές). Ήδη βγήκαν περιβαλλοντικές άδειες καθώς έχει εγκριθεί η ΣΜΠΕ (στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Μάλιστα, δεδομένου ότι οι φυλακές από τον Κορυδαλλό θα «μετακομίσουν» στον Ασπρόπυργο, για το κτήριο που θα μείνει η μονάδα PPF αναμένεται να εκπονήσει business plan για το ποια θα είναι η «επόμενη μέρα», πώς θα αξιοποιηθεί αν και προφανώς ακόμα αυτό χρειάζεται δουλειά. Πάντως, δεν αποκλείεται ακόμα και η δημιουργία ενός hub και με ESG χαρακτηριστικά. Ο ΣΔΙΤ διαγωνισμός θα είναι της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ ίσως και λίγο παραπάνω.
«Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών με ΣΔΙΤ»
Υπενθυμίζεται ότι το project πήρε επισήμως τη «σφραγίδα» ΣΔΙΤ μετά την σχετική έγκριση από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή στα τέλη Μαΐου 2022. Το εγκεκριμένο πλέον σχέδιο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση για διάστημα 25 ετών των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών. Η κατασκευή του έργου είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά:
• Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) 40.000 τ.μ. περίπου,
• Στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου για της ανάγκες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μεικτής επιφάνειας (δόμησης) 10.000 τ.μ. περίπου,
• Στη λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του υφιστάμενου Υπόγειου Χώρου τριών (3) επιπέδων.
Στόχος είναι η δημιουργία λειτουργικών κτιρίων, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πρώτα έργα με τα οποία άρχισε να λειτουργεί η νέα Μονάδα - PPF του ΤΑΙΠΕΔ (αρκετά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης).
Η στέγαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Αθηνών σε ένα νέο κτήριο που θα πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις απονομής δικαιοσύνης θα οδηγήσει σε διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων στη δικαιοδοτική διαδικασία και σε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα υποστηρίξει τις νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες όπως την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, την βελτίωση δεξιοτήτων και την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων κτλ. Επιπλέον το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα καλύπτει όλες τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ενεργειακές του απαιτήσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
«Μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο»
Στις αρχές Αυγούστου υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την υλοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις ενέργειες για την ωρίμανση του έργου και τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του. Το έργο θα ανατεθεί σε ανάδοχο οικονομικό φορέα που θα επιλεγεί μέσα από διεθνή διαγωνισμό, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης, που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου κατασκευής του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ δίχως ΦΠΑ και εκτιμάται ότι αυτό το ποσό θα καλύψει το αρχικώς προ-εκτιμώμενο κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων, χωρίς να περιλαμβάνει έξοδα εξοπλισμού, λειτουργίας και συντήρησης. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα αναπτύσσονται σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη. Θα περιλαμβάνουν, επίσης, νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, πειθαρχικά κελιά, εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.
Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που είχε «βγει» παλιότερα και είχε αναδείξει το insider.gr (Ετοιμάζεται το ΣΔΙΤ των 180 εκατ. ευρώ για τις νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο), η εγκατάσταση του Δ.Σ.Σ.Α. και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) θα γίνει στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων. Σήμερα, εντός του ακινήτου καταγράφονται ερειπωμένα παλαιά κτίσματα και υποδομές από την προγενέστερη χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση.