Στην τελική και δύσκολη ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες με τους μετόχους της Attica Bank προκειμένου να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, νωρίς σήμερα το πρωί πρόκειται να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην οποία θα συμμετέχει και η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της στις 16 Σεπτεμβρίου.
Η σύσκεψη έχει προφανώς να κάνει με το πώς θα συμμετέχουν οι μέτοχοι στην ΑΜΚ, η οποία φαίνεται να έχει προσδιοριστεί στο ύψος των 450 εκατ. ευρώ. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, αλλά οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα κάνουν λόγο για νέες κεφαλαιακές ανάγκες περί τα 650 εκατ. ευρώ, οι οποίες «συμμαζεύονται» στα 450 εκατ. μέσω των τιτλοποιήσεων που θα διενεργήσει η Τράπεζα, μειώνοντας τα σταθμισμένα στοιχεία κινδύνου στο ενεργητικό της. Επισήμως, ο χρησμός της DBRS για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων και το κόστος εξυγίανσης, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα κεφάλαια της Τράπεζας δεν έχει ανακοινωθεί. Μόνη «σταθερά» μέχρι στιγμής παραμένει η εκπνοή της δεύτερης περιόδου που δόθηκε στον «Ηρακλή» μέσα στον Οκτώβριο.
Και ενώ πρέπει να πραγματοποιηθεί «σπριντ» για την διεξαγωγή της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι μέτοχοι δεν έχουν συμφωνήσει στο πώς θα την καλύψουν. Ήδη από τον Ιούνιο, το insider.gr είχε κάνει λόγο για ρωγμές μεταξύ των βασικών μετόχων και απροθυμία της Ellington να συμμετάσχει στην ΑΜΚ. Για να μπει στην ΑΜΚ του Δεκεμβρίου 2021, ύψους 240 εκατ. ευρώ, η Ellington, ως ιδιώτης μέτοχος, είχε συμπράξει με το ΤΜΕΔΕ, καταβάλλοντας η ίδια 24 εκατ. ευρώ και αποκτώντας μερίδιο 10% στην Attica Bank. Για την ακρίβεια, η Ellington/Rinoa απέκτησε ποσοστό 9,9% στην Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ 14,7%, ο e-ΕΦΚΑ 10,3% και το ΤΧΣ μείωσε το ποσοστό του στο 63,1% (από το 68,2% που απέκτησε μέσω της πρώτης μετατροπής των warrants του Δημοσίου).
Και ενώ οι πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος φέρουν την Ellington να έχει αλλάξει στάση και να δεσμεύεται να συμμετάσχει στη νέα ΑΜΚ βάσει της αρχικής συμφωνίας των μετόχων, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης και στη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο κα Βρεττού, το κλίμα μεταξύ των μετόχων δεν φαίνεται «ηλιόλουστο». Πρόσφατα, με άρθρο του στην «Καθημερινή», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός διεμήνυσε ότι απαράβατος όρος για να συνεχιστεί η συμμετοχή των μηχανικών στην Attica Bank είναι η άμεση ανάληψη του μάνατζμεντ από τους στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington. Παράλληλα, είπε ότι οι διοικήσεις ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ κακώς ελάμβαναν συνεχείς αποφάσεις συμμετοχής στην Attica Bank. «Από τον Μάιο του 2015 που ανέλαβα τα καθήκοντα του προέδρου του ΤΕΕ και μέχρι σήμερα, και με την ορθολογική διαχείριση του ΤΜΕΔΕ, έχει σταματήσει η συνεχής επένδυση χρημάτων σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», έγραφε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ενόσω η Attica Bank βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας αναγκαίας ΑΜΚ.
Από την πλευρά της η Attica Bank, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα μέρη (μέτοχοι) τής κοινοποίησαν την από 18.04.2022 επιστολή τους στην οποία ανέφεραν ότι με βάση και υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της μεταξύ τους από 09.12.2021 Συμφωνίας, προτίθενται να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ενδεχομένως σε μία τρίτη εισφορά κεφαλαίου (από κοινού Δεύτερη Επένδυση). «Βασική επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας της Τράπεζας και ταυτόχρονα, αφενός η μείωση των ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό και αφετέρου, η επέκτασή της σε νέες, επικερδείς δραστηριότητες», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα (σ.σ. 19 Αυγούστου) δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα ενημέρωση που να τροποποιεί τα ανωτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης ΑΜΚ, οι μέτοχοι της Attica Bank είχαν δεσμευτεί να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Όπως προέβλεπε η συμφωνία των μετόχων, αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια «τρίτη εισφορά κεφαλαίου». Η τυχόν τρίτη εισφορά κεφαλαίου θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την Τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.