Όχι μόνο δεν επαναλήφθηκε το εκθαμβωτικό 2021, αλλά το 2022, ήταν η πρώτη χρονιά από το κραχ του 1929, όπου οι πλούσιοι δεν έγιναν πλουσιότεροι, χτυπημένοι –και αυτοί- από τον πληθωρισμό και τις «περιπέτειες» των αγορών.
Το γεγονός αναδεικνύεται από την λίστα Forbes 400 όπου κάθε χρόνο καταγράφει τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ.
Φέτος, μάλιστα, οι 400 στο σύνολο τους, είναι φτωχότεροι κατά 400 με 500 δισ. δολάρια από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με την συνολική καθαρή περιουσία τους να ανέρχεται σε 4 τρισ. δολάρια, μειωμένη κατά 11% από πέρυσι.
Η ελάχιστη καθαρή αξία που απαιτείται για να μπει κάποιος στη λίστα μειώθηκε επίσης, κατά 200 εκατ. δολάρια, στα 2,7 δισ. δολάρια.
Κανείς δεν έχει πληγεί περισσότερο από τους Αμερικανούς μεγιστάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι έχασαν συνολικά 315 δισ. δολάρια, καθώς οι τιμές των μετοχών τους έχουν πέσει κατακόρυφα.
Επί παραδείγματι, το περσινό Νο. 3, ο Mark Zuckerberg της Meta, έπεσε από το Top 10 για πρώτη φορά από το 2014, και με την μείωση της περιουσίας του κατά 76,8 δισ. δολάρια, συνιστά και την μεγαλύτερη απώλεια από οποιονδήποτε στη λίστα του 2022.
Το Top-10
1. Elon Musk (255,1 δισ. δολάρια)
Ιδρυτής έξι εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της εταιρείας παραγωγής πυραύλων SpaceX και της startup Boring Company, κατέχει περίπου το 25% του κολοσσού των EV, αλλά έχει δεσμεύσει πάνω από το ήμισυ των μετοχών του ως εγγύηση για δάνεια.
Η SpaceX, που ιδρύθηκε το 2002, αξίζει 127 δισ. δολάρια μετά από έναν γύρο χρηματοδότησης τον Μάιο του 2022.
Η Boring Company συγκέντρωσε 675 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο του 2022 σε αποτίμηση 5,7 δισ. δολαρίων.
Ο Musk πρωταγωνίστησε στο 2022 καθώς συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του Twitter να αγοράσει την εταιρεία για 44 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2022, πριν τερματίσει την συμφωνία τον Ιούλιο. Το Twitter τον μήνυσε και θα προσφύγουν στα δικαστήρια τον Οκτώβριο.
2. Jeff Bezos (138,6 δισ. δολάρια)
Ίδρυσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, το 1994 από το γκαράζ του στο Σιάτλ. Παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021. Τώρα κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% της εταιρείας.
Αυτός και η σύζυγός του MacKenzie χώρισαν το 2019 μετά από 25 χρόνια γάμου και της μεταβίβασε το ένα τέταρτο του τότε μεριδίου του, στο 16% της Amazon.
Ο Bezos δώρισε μετοχές αξίας άνω των 400 εκατ. δολαρίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς το 2022, αν και δεν είναι σαφές ποιοι οργανισμοί έλαβαν αυτές τις μετοχές.
Tαυτόχρονα, είναι ιδιοκτήτης της Washington Post και της Blue Origin, μιας αεροδιαστημικής εταιρείας που αναπτύσσει πυραύλους, μέσα σε έναν από τους οποίους πέταξε και ο ίδιος για λίγο στο διάστημα τον Ιούλιο του 2021.
3. Bill Gates (102,2 δισ. δολάρια)
Ο Bill Gates, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον Paul Allen το 1975 ενώ έκτοτε έχει στραφεί περισσότερο σε επενδύσεις μηδενικού άνθρακα, μεταβίβασε μετοχές αξίας τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων στη πρώην σύζυγο του Melinda, ως μέρος του διαζυγίου τους.
Από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Gates αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft, κατέχει περίπου το 1,3% των μετοχών της εταιρείας λογισμικού και υπολογιστών.
Έχει επενδύσει σε δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Republic Services και Deere & Co., και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ.
Μέχρι σήμερα, ο Gates έχει δωρίσει σχεδόν 57 δισ. δολάρια στο Ίδρυμα Gates, συμπεριλαμβανομένου ενός δώρου 20 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2022.
4. Larry Ellison (89,7 δισ. δολάρια)
Ο Larry Ellison είναι πρόεδρος, CTO και συνιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Oracle, του οποίου κατέχει περίπου το 35%.
Εγκατέλειψε τον ρόλο του CEO της Oracle το 2014 μετά από 37 χρόνια στο «τιμόνι».
Η Oracle έχει αναπτυχθεί εν μέρει μέσω εξαγορών εταιρειών λογισμικού, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν τα 28,3 δισ. δολάρια για την εταιρεία ηλεκτρονικών αρχείων υγείας Cerner το 2021.
Το 2020, ο Ellison μετακόμισε μόνιμα στο νησί Lanai της Χαβάης, το οποίο αγόρασε σχεδόν ολόκληρο το 2012 για 300 εκατ. δολάρια.
Ο Ellison συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Εξακολουθεί να κατέχει περίπου 15 εκατ. μετοχές στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
5. Warren Buffett (92,4 δισ. δολάρια)
Γνωστός ως «Μάντης της Ομάχα», ο Warren Buffett είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών. Διευθύνει την Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει δεκάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλιστικής Geico, της κατασκευάστριας μπαταριών Duracell και της αλυσίδας εστιατορίων Dairy Queen.
Γιος ενός μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου, αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές σε ηλικία 11 ετών και για πρώτη φορά πλήρωσε φόρους σε ηλικία 13 ετών.
Έχει υποσχεθεί να δωρίσει πάνω από το 99% της περιουσίας του. Μέχρι στιγμής έχει δώσει περισσότερα από 49 δισ. δολάρια, κυρίως στο Ίδρυμα Gates και σε ιδρύματα των παιδιών του.
Το 2010, αυτός και ο Bill Gates ξεκίνησαν το Giving Pledge, ζητώντας από τους δισεκατομμυριούχους να δεσμευτούν να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
6. Larry Page (86,3 δισ. δολάρια)
Ο Larry Page παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Alphabet τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μέτοχος.
Συνίδρυσε την Google το 1998 με τον συμφοιτητή του στο Στάνφορντ Sergey Brin.
Με τον Brin, ο Page εφηύρε τον αλγόριθμο PageRank της Google, ο οποίος τροφοδοτεί τη μηχανή αναζήτησης.
Ο Page ήταν CEO της Google μέχρι το 2001, όταν ανέλαβε ο Eric Schmidt, και στη συνέχεια από το 2011 έως το 2015, όταν έγινε CEO της νέας μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet.
Είναι ιδρυτικός επενδυτής στην εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος Planetary Resources και χρηματοδοτεί επίσης τις startups «ιπτάμενων αυτοκινήτων» Kitty Hawk και Opener.
7. Sergey Brin (81,7 δισ. δολάρια)
Ο Sergey Brin παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά παραμένει μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Ίδρυσε την Google μαζί με τον Larry Page το 1998, μετά τη γνωριμία των δυο τους στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ενώ σπούδαζαν στην επιστήμη των υπολογιστών.
Η Google εισήχθη στη Wall Street το 2004 και άρχισε να διαπραγματεύεται ως Alphabet, το 2015.
8. Steve Ballmer (77,9 δισ. δολάρια)
Ο Steve Ballmer είναι ο πρώην CEO της Microsoft, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας από το 2000 έως το 2014.
Βρέθηκε στη Microsoft το 1980 ως υπάλληλος Νο. 30 μετά την αποχώρησή του από το MBA του στο Στάνφορντ.
Ο Ballmer ηγήθηκε στη Microsoft μετά το κραχ της dot-com οικονομίας και μέσω των προσπαθειών να καλύψει τη διαφορά με την Google στις δυνατότητες αναζήτησης και με την Apple στα κινητά τηλέφωνα.
Την ίδια χρονιά που αποσύρθηκε από τη Microsoft αγόρασε τους Los Angeles Clippers του NBA για 2 δισ. δολάρια.
Αυξάνει σταθερά τη φιλανθρωπία του από το 2014, καταβάλλοντας πάνω από 2 δισ. δολάρια σε ένα ταμείο με επίκεντρο την σωτηρία των Αμερικανών από τη φτώχεια.
Το 2018, επένδυσε 59 εκατ. δολάρια στην Social Solutions, η οποία παράγει λογισμικό για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κρατικούς φορείς.
9. Michael Bloomberg (76,8 δισ. δολάρια)
Ο Michael Bloomberg ίδρυσε την εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών και μέσων ενημέρωσης Bloomberg LP το 1981.
Κατέβαλε τα κεφάλαια εκκίνησης για την εταιρεία και τώρα κατέχει το 88% της επιχείρησης, η οποία έχει αποκομίσει έσοδα άνω των 12 δισ. δολαρίων.
Ο Bloomberg ξεκίνησε στη Wall Street το 1966 με μια θέση εργασίας στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers. Απολύθηκε 15 χρόνια αργότερα.
Μεγάλος φιλάνθρωπος, έχει δωρίσει περισσότερα από 12,7 δισ. δολάρια για τον έλεγχο των όπλων, την κλιματική αλλαγή και άλλους σκοπούς.
Ανακοίνωσε υποψηφιότητα για πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2019 (αλλά εγκατέλειψε τον Μάρτιο του 2020) και ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020.
Δήμαρχος της Νέας Υόρκης για 12 χρόνια, ο Bloomberg είναι ένα από τα τέσσερα μόνο άτομα που υπηρέτησαν τόσο πολύ σε αυτόν τον θώκο.
10. Jim Walton (57,4 δισ. δολάρια)
Ο Jim Walton είναι ο μικρότερος γιος του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton. Πρόεδρος της οικογενειακής Arvest Bank, η οποία σήμερα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 δισ. δολαρίων, κάθισε στο διοικητικό συμβούλιο της Walmart για περισσότερο από μια δεκαετία πριν παραχωρήσει τη θέση στον γιο του, Stewart, τον Ιούνιο του 2016.
Συλλογικά, αυτός και οι άλλοι κληρονόμοι του Sam Walton κατέχουν περίπου το ήμισυ των μετοχών της Walmart.