«Λουκέτο» έβαλαν 204 αρτοποιεία από τις αρχές του 2022 – Πτώση τζίρου 20% μετρά ο κλάδος

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Λουκέτο» έβαλαν 204 αρτοποιεία από τις αρχές του 2022 – Πτώση τζίρου 20% μετρά ο κλάδος
Ορατός ο κίνδυνος για ακόμη περισσότερα λουκέτα το προσεχές διάστημα λόγω του δυσβάσταχτου λειτουργικού κόστους. Για εξωφρενικές αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες κάνει λόγο η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. Αγωνιούν για την επόμενη μέρα τα 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία της χώρας.

«Κραυγή αγωνίας» για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους διατυπώνουν οι αρτοποιοί της χώρας, ένας από τους τελευταίους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, δηλώνοντας αδυναμία να ανταποκριθούν στο εκρηκτικό «κοκτέιλ» που δημιουργούν οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Όπως αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, η κατάσταση στον κλάδο είναι δραματική. Από τις αρχές του 2022, 204 αρτοποιεία σε όλη τη χώρα – κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις – έβαλαν οριστικά λουκέτο, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό τουλάχιστον 10% των αρτοποιείων συσσωρεύουν ζημιές, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους. «Για πρώτη φορά στα χρονικά αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των λουκέτων στα αρτοποιεία για οικονομικούς λόγους, όταν παλαιότερα οι επιχειρήσεις έκλειναν για λόγους συνταξιοδότησης λόγου χάρη», εξήγησε ο κ. Μούσιος.

Από τα 200 και πλέον αρτοποιεία που έκλεισαν οριστικά φέτος, τα 150 περίπου αφορούν σε επιχειρήσεις στην επαρχία, ενώ στην Αθήνα ξεπερνούν σε αριθμό τα 50.

Να σημειωθεί εδώ ότι η χώρα αριθμεί σήμερα 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία, ενώ τον τελευταίο χρόνο άνοιξαν μόλις 20-30 νέα αρτοποιεία. «Ούτε στον καιρό των μνημονίων δεν έκλεισαν οι φούρνοι της γειτονιάς», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μούσιος, εξηγώντας πως από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και σήμερα, με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, τα λειτουργικά κόστη των αρτοποιείων έχουν διπλασιαστεί.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, τα αρτοποιεία μετρούν πτώση του τζίρου τους κατά 20%, με τον κ. Μούσιο να διευκρινίζει πως «η πτώση συνεχίζεται». Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, το σύνολο των αρτοποιείων μετρά απώλεια εσόδων περί το μισό δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Στα ύψη το ενεργειακό κόστος

Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία, ο κ. Μούσιος αποκάλυψε πόσο έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου μιας επιχείρησης. Ενδεικτικό είναι ότι ένα μέσο αρτοποιείο είχε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 2.000 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2021, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 θα κληθεί να πληρώσει 6.000 ευρώ περίπου. Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις και σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, με μια μέση επιχείρηση του κλάδου να πληρώνει 870 ευρώ το μήνα το καλοκαίρι του 2021 και ένα χρόνο μετά – τον Ιούνιο του 2022 – να καταβάλλει για φυσικό αέριο 1.350 ευρώ το μήνα. Τον περασμένο Αύγουστο κατέβαλε 1.780 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 2.600 ευρώ.

«Την ίδια ώρα, στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές των πρώτων υλών. Οι τιμές στα άλευρα έχουν διπλασιαστεί», έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Μούσιος, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες. «Μπορεί να μειώνονται οι τιμές των σιτηρών διεθνώς αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην αγορά», τόνισε.

Τι ζητούν οι αρτοποιοί

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ζητά παρέμβαση της πολιτείας σε τρία επίπεδα:

1) Αύξηση επιδότησης στα αρτοποιεία, καθώς είναι από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 0,15-0,16 ευρώ.

2) Μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 6%

3) Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider