Παίρνει μπρος η νέα βιομηχανική μονάδα της Megaplast στη Θήβα – Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της εξαγωγικής εταιρείας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παίρνει μπρος η νέα βιομηχανική μονάδα της Megaplast στη Θήβα – Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της εξαγωγικής εταιρείας
Ποια είναι η επιχειρηματική διαδρομή της εταιρείας που πρωταγωνιστεί στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας. Με αφετηρία την Κρήτη, εξάγει το 95% της παραγωγής της. Η επέκταση στη Θήβα και οι επενδυτικοί στόχοι έως το 2026.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος προκειμένου να πάρουν μπρος οι μηχανές της νέας βιομηχανικής μονάδας της Megaplast, κορυφαίου κατασκευαστή παγκοσμίως στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας.

Η νέα μονάδα βρίσκεται στη Θήβα και σηματοδοτεί την επέκταση της εταιρείας στην ηπειρωτική Ελλάδα, 27 χρόνια από την ίδρυσή της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Φιλοξενείται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ. με τη στεγασμένη επιφάνεια της να φτάνει τα 9.100 τ.μ. ενώ έχει δυνατότητα για πέντε γραμμές παραγωγής. Η πρώτη γραμμή παραγωγής είναι ήδη έτοιμη, ενώ όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των υπόλοιπων τεσσάρων γραμμών, τότε το εργοστάσιο στη Θήβα θα μπορεί να αυξήσει κατά 90 εκατ. ευρώ επιπλέον τον τζίρο της Megaplast.

Η επένδυση στη Θήβα εντάσσεται σε ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 23 εκατ. ευρώ που «έτρεξε» η εταιρεία την τελευταία τριετία, με στόχο να ενισχυθεί η παραγωγική δυναμικότητα και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα. Η ανέγερση του εργοστασίου ολοκληρώθηκε σε ένα έτος και αναμένεται να απασχολήσει 70 άτομα προσωπικό.

Έρχονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ επενδύσεις έως το 2026

Εκτός από τη δημιουργία της νέας βιομηχανικής μονάδας στη Θήβα, το επενδυτικό πρόγραμμα των 23 εκατ. ευρώ αφορούσε και στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής μονάδας στην Κρήτη.

Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει έως το 2026 να επενδύσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξή της, με στόχο οι επενδύσεις στην υφιστάμενη μονάδα στην Κρήτη σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, σε νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, καθώς και στη νέα βιομηχανική υποδομή στη Θήβα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ομίλου στην παγκόσμια αγορά.

Τα αρχικά σχέδια για εργοστάσιο στην Πολωνία που τελικά… δεν υλοποιήθηκαν

«Μετά την πρώτη μας βιομηχανική μονάδα στην Κρήτη, οι αρχικές μας σκέψεις για το δεύτερο εργοστάσιο δεν ήταν για την Ελλάδα αλλά για το εξωτερικό. Σκεφτόμασταν να το κατασκευάσουμε στην Πολωνία. Μάλιστα, είχαμε ήδη βρει και τον κατάλληλο χώρο. Όταν όμως ακούσαμε το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πειστήκαμε», αποκάλυψε χθες, κατά την τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας στη Θήβα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Megaplast, Χάρης Καββαδίας.

«Τελικά αποφασίσαμε την ανέγερσή του στη Θήβα όταν είδαμε ότι αλλάζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε όρους ανταγωνιστικότητας και πλέον ο Έλληνας εκλαμβάνει διαφορετικά την επιχειρηματικότητα», τόνισε, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους εγκαταλείφθηκε η ιδέα κατασκευής εργοστασίου στην Πολωνία και δρομολογήθηκε επένδυση επί ελληνικού εδάφους.

Το 95-96% της παραγωγής εξάγεται

«Μπορεί να παράγουμε στην Ελλάδα, όμως το σύνολο σχεδόν της εμπορικής μας δραστηριότητας είναι στο εξωτερικό, καθώς εξάγεται το 95-96% της παραγωγής μας», αποκάλυψε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου της Megaplast για Ηράκλειο και Θήβα, Βασίλης Μπίλης. Η διάθεση των προϊόντων στο εξωτερικό επιτυγχάνεται μέσω παρουσίας σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς και ενός ευρέως δικτύου διανομέων σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.

«Τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη είναι πολλά μεγάλα», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία, εξήγησε πως «στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά στην άνοδο του ενεργειακού κόστους αλλά δεν μας προβληματίζει ακόμη». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η Megaplast σχεδιάζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων τόσο στο εργοστάσιο της Θήβας, όσο και σε εκείνο της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την ξέφρενη πορεία των τιμών των πρώτων, παραδέχθηκε ότι το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά, με το κόστος να διπλασιάζεται, ωστόσο φέτος καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των τιμών, της τάξης του 15%.

Το 2021 ο όμιλος Megaplast είχε κύκλο εργασιών 44,4 εκατ. ευρώ, EBITDA 13,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων ύψους 11,2 εκατ. ευρώ.

«Η καινοτομία βρίσκεται μέσα στο DNA της Megaplast»

«Η καινοτομία βρίσκεται μέσα στο DNA της Megaplast», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καββαδίας, εξηγώντας πως το στοιχείο εκείνο που διαφοροποιεί την εταιρεία στο τέλος της ημέρας είναι η δυνατότητα να φέρνει στην αγορά συνεχώς κάτι καινούργιο. «Καλλιεργώντας μια κουλτούρα εξωστρέφειας, γνώσης και συνεργασίας που μας ξεχωρίζει, έχουμε καταφέρει να μην έχουμε ουσιαστικό ανταγωνισμό σε αυτό που κάνουμε», τόνισε, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η Megaplast «είναι οι άνθρωποί της», αφού χωρίς εκείνους τίποτα δεν θα ήταν όπως είναι.

«Για περισσότερα από 25 χρόνια καταγράφουμε μία δυναμική πορεία στην αγορά υλικών εύκαμπτης συσκευασίας, διαθέτοντας διεθνώς υψηλής τεχνογνωσίας, καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης και του εξωστρεφούς εμπορικού προφίλ της εταιρείας. Τα καινοτόμα προϊόντα μας αναπτύσσονται ενδοεπιχειρησιακά με δική μας τεχνολογία, πιστοποιημένα με διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, προσφέροντας υψηλή προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε ο κ. Καββαδίας, ο άνθρωπος που οραματίστηκε τη δημιουργία της εταιρείας, ξεκινώντας τα πάντα από το μηδέν όταν αποφάσισε στα 30 του να σταματήσει να εργάζεται στην επιχείρηση που διέθετε η οικογένειά του.

«Εταιρείες όπως η Megaplast είναι η Ελλάδα που θέλουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων. «Σας παρακολουθώ με υπερηφάνεια», τόνισε.

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία της

Η Megaplast ιδρύθηκε το 1995 στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μόλις ένα χρόνο αργότερα απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων AirOfilm. Το 1997 σημειώθηκε η μετατροπή της Megaplast από ΕΠΕ σε Α.Ε. υπό τον διακριτικό τίτλο Mega Plast S.A., ενώ το άνοιγμα στο εξωτερικό έγινε το 2001 όταν ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο η Megaplast UK Ltd.

Το 2002 έγινε η μεταφορά του εργοστασίου παραγωγής σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτη, ενώ το 2011 η εταιρεία απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη διαδικασία παραγωγής της AirOfilm Agri / Maxx. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε στις ΗΠΑ η Megaplast USA Corp, ενώ ακολούθησαν τα επόμενα δύο χρόνια διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα προϊόντα Stretch AirOfilm και AirOfilm Flowra.

Το 2014 η Megaplast Italia S.L ιδρύθηκε στην Ιταλία, ενώ ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα η Megaplast S.R.L στην Ισπανία. Την ίδια χρονιά αποκτήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το προϊόν Fiber Film στη Ρωσία και το 2016 για το ίδιο προϊόν στον Καναδά και την Αυστραλία. Τότε, ιδρύθηκε και η Megaplast Verpackunsinnovationnen GmbH στη Γερμανία. Το 2017 η εταιρεία απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Fiber Film στην Ευρώπη.

Τα κεντρικά γραφεία και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Megaplast βρίσκονται στο Μαρούσι Αττικής, ενώ η παραγωγική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης δεν περιλαμβάνει μόνο τις παραγωγικές γραμμές, αλλά και αποθηκευτικούς χώρους για όλα τα προϊόντα. Το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει παραγωγή υψηλής ποιότητας διατηρώντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας περιβάλλοντος. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί τα αποθέματα των προϊόντων της σε αποθήκες όχι μόνο στην Ελλάδα (Κρήτη και Αθήνα) αλλά επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Το δίκτυο διανομέων τοπικά έχει αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και την Ασία και σε όλον τον κόσμο μέσω ενός ευρέος φάσματος συνεργατών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider