Το αποτύπωμά του στην διεθνή κοινότητα των επενδυτών, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η άνοδος των επιτοκίων και η διαφαινόμενη ύφεση, αυξάνει το ελληνικό οικοσύστημα των startups. Αν και βρίσκεται ακόμα σε φάση ωρίμανσης , παραμένοντας μικρό σε σχέση με άλλα οικοσυστήματα ευρωπαϊκών χωρών, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ποσό που κατάφεραν να σηκώσουν οι ελληνικές startups είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που σήκωσαν το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με το report The State of European Startups & VCs του dealroom.co για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας. Οι χρηματοδοτήσεις των διεθνών VCs προς ελληνικές startups έφτασαν το 1ο εξάμηνο του 2022 τα 400 εκατ. δολάρια (379 εκατ. ευρώ) έναντι 200 εκατ. δολαρίων που είχαν σηκώσει έναν χρόνο νωρίτερα.
Το εν λόγω ποσό, σύμφωνα με το dealroom.co, κατατάσσει το ελληνικό οικοσύστημα, στη λίστα με τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα της Ευρώπης για την εξεταζόμενη περίοδο, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας. Για την ακρίβεια το ελληνικό οικοσύστημα έρχεται τρίτο μετά το οικοσύστημα της Εσθονίας και της Πορτογαλίας τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους έτρεξαν κατά 5,5 φορές και κατά 5,4 φορές ταχύτερα σε σχέση με πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια και παρά τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξής του, το ελληνικό startup οικοσύστημα παραμένει μικρό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη συνολική κατάταξη των οικοσυστημάτων της Ευρώπης, που προσέλκυσαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από VCs το 1ο εξάμηνο του 2022, η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση. Στην κορυφή της λίστας παρέμεινε η Μεγάλη Βρετανία, απορροφώντας τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων των Venture Capitals, η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρέθηκαν και χώρες όπως η Κροατία και η Τσεχια.
Η φετινή επιβράδυνση
Υπό διαφορετικές συνθήκες, η χρονιά θα μπορούσε να παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα, μετά και την κινητικότητα που καταγράφηκε στις αρχές του έτους, αλλά και τα ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Startups in Greece: Venture Financing Report 2021-2022», του Found.ation και του EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partners και την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), το 2021 οι ελληνικές startup σήκωσαν λίγο πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Η χρονιά χαρακτηρίστηκε ως χρονιά-ρεκόρ για το εγχώριο startup οικοσύστημα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ να αναφέρουν ότι η συνεισφορά της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο ελληνικό ΑΕΠ έχει φτάσει από μηδενική τα προηγούμενα χρόνια σε κοντά 3% με προοπτικές να ανέλθει στο 10% την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου όμως και παρότι η χρηματοδότηση δυνητικά θα αυξηθεί, η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί μια πρόσκαιρη επιβράδυνση των επενδύσεων σε μεγαλύτερου γύρου χρηματοδοτήσεις ελληνικών startups που πραγματοποιούνται μέσω ΑΜΚ, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%. Στον αντίποδα βέβαια οι χρηματοδοτήσεις μέσω δανεισμού είναι αυξημένες ενώ και οι επενδύσεις σε early stage startups έχουν επηρεαστεί λιγότερο, μιας και οι απόλυτες αποτιμήσεις σε αυτό το στάδιο είναι χαμηλές χωρίς να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό.
Η συνθήκη δεν είναι αμιγώς ελληνική και εδράζεται σε εξελίξεις που αφορούν στον πόλεμο, στον αυξημένο πληθωρισμό και στην έναρξη ενός ανοδικού επιτοκιακού κύκλου που οδήγησε σε ένα παγκόσμιο υφεσιακό περιβάλλον το οποίο προεξοφλήθηκε από τις αγορές. Μέσα στο περιβάλλον αυτό, το εγχώριο οικοσύστημα επέδειξε ανθεκτικότητα η οποία, αν όχι φέτος, θα κεφαλαιοποιηθεί τα επόμενα έτη, όταν και τα νέα funds που δημιουργήθηκαν και υποστηρίζονται από την ΕΑΤΕ θα εντείνουν την δραστηριότητά τους, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.