Τράπεζες: Υπέβαλαν στον SSM την πρόταση για στήριξη των ευάλωτων λόγω ανόδου επιτοκίων – Νέο ραντεβού με ΥΠΟΙΚ στις 14/12

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Υπέβαλαν στον SSM την πρόταση για στήριξη των ευάλωτων λόγω ανόδου επιτοκίων – Νέο ραντεβού με ΥΠΟΙΚ στις 14/12
Η εκτίμηση που κάνουν οι τράπεζες σχετικά με το κόστος που θα επωμισθούν, κάνει λόγο για  ποσό 15 – 20 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την επιδότηση και κόστος 60 εκατ. ευρώ από πρόσθετες προβλέψεις, στην περίπτωση που τα επιδοτούμενα δάνεια περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα.

Την πρότασή τους για τη στήριξη των δανειοληπτών εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων, απέστειλαν προχθές στον SSM οι ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας τα σχόλιά του ενόψει της νέας συνάντησης που θα έχουν οι τραπεζίτες με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση των τραπεζών προβλέπει την εκ μέρους τους επιδότηση, κατά το ήμισυ, του ποσού της αύξησης που προκύπτει στη μηνιαία δόση των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τριετή επέκταση των δόσεων.

Η εκτίμηση που κάνουν οι τράπεζες στην πρόταση που έχουν αποστείλει στον SSM σχετικά με το κόστος που θα επωμισθούν, κάνει λόγο για ποσό της τάξεως των 15 – 20 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την επιδότηση και κόστος 60 εκατ. ευρώ από πρόσθετες προβλέψεις, στην περίπτωση που τα επιδοτούμενα δάνεια χρειαστεί να αποχαρακτηρισθούν από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα.

Το αιτιολογικό της πρότασης στήριξης που παρατίθεται στον επόπτη αναφέρει ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και υπαγορεύεται από σωρευτικές έκτακτες καταστάσεις (αύξηση επιτοκίων, πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος) που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και τελικώς μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, το μέτρο της επιδότησης θα συμβάλει προληπτικά στην αποτροπή της επιδείνωσης του ενεργητικού των τραπεζών με δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι το μέτρο περιορίζεται αποκλειστικά στους ευάλωτους οφειλέτες που επιπλέον είναι και ενήμεροι. Έτσι, το προτεινόμενο πρόγραμμα επιδότησης δεν είναι άλλη μία «Γέφυρα», το κόστος της οποίας ανέλαβε το Δημόσιο και επιπλέον κάλυπτε ακόμα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν κάποιον ως ευάλωτο, προϋποθέτουν ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η πρόταση των τραπεζών περιλαμβάνει και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια, άρρωστο μέλος) προκειμένου να κριθεί κάποιος ως ευάλωτος και δικαιούχος της επιδότησης στην αύξηση της δόσης.

Με τους υπολογισμούς των τραπεζών, η περίμετρος των ευάλωτων που θα επιδοτηθούν στο ήμισυ της αύξησης της μηνιαίας δόσης κινείται σε 20.000 – 30.000.

Ο εποπτικός έλεγχος του μέτρου από τον SSM θα είναι αυστηρός και οι τράπεζες δεν αναμένουν να ανάψει εύκολα το πράσινο φως. Με τα σχόλια του SSM, πάντως, οι τραπεζίτες θα επανέλθουν στην συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών και θα υπάρξει διαπραγμάτευση και με τον επόπτη, προκειμένου το μέτρο να μπορέσει να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο 2023. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση θα αφορά στο διάστημα από την εκκίνηση των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ (Ιούλιος 2022), αλλά θα εφαρμόζεται και στα νέα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες.

Η προετοιμασία, πάντως, της πρότασης για τη στήριξη των ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών γίνεται σε συνεννόηση και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Προκειμένου να ξεπεραστεί ο κάβος του χαρακτηρισμού ενήμερων δανείων ως μη εξυπηρετούμενων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, πρότεινε την δημιουργία ενός «κουμπαρά» στον οποίο οι τράπεζες θα εισφέρουν τα ποσά των επιδοτήσεων και την διανομή τους στους δικαιούχους ευάλωτους οφειλέτες θα αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η ιδέα αυτή, πάντως, δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχουν αποστείλει οι τράπεζες στον SSM, χωρίς, όμως, να αποκλείεται ότι θα τεθεί αργότερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τους τραπεζίτες προκειμένου να συζητήσουν τόσο την επιτοκιακή στήριξη των ευάλωτων, όσο και τα σχέδια των τραπεζών για αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και μείωση στις προμήθειες. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας, Σπύρος Παντελιάς και από πλευράς τραπεζών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, ο Γενικός Διευθυντής και CFO της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, και ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και Group CFO της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρος Γναρδέλλης. Οι CEO της Alpha Bank (Βασίλης Ψάλτης) και της Εθνικής Τράπεζας (Παύλος Μυλωνάς) απουσίαζαν λόγω κορονοϊού και ο CEO της Τρ. Πειραιώς (Χρήστος Μεγάλου) λόγω περιοδείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider