Με κυρώσεις απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, καθώς το Twitter απέκλεισε αρκετούς Αμερικανούς δημοσιογράφους που αναφέρονται στον ίδιο και στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.
Η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος αξιών και διαφάνειας της Κομισιόν, δήλωσε σε tweet ότι η είδηση για τον «αυθαίρετο αποκλεισμό των δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητική».
Αργά την Πέμπτη, το Twitter ανέστειλε αιφνιδιαστικά πολλά προφίλ δημοσιογράφων που «καλύπτουν» τα πεπραγμένα του Έλον Μασκ, μεταξύ των οποίων ο ανταποκριτής του CNN Ντόνι Ο’ Σάλιβαν και ο Ράιαν Μακ, δημοσιογράφος στους New York Times.
Η κατηγορία ήταν ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι παραβίασαν την πολιτική του Twitter σχετικά με το «doxxing» ή την έκθεση των πληροφοριών ενός ατόμου.
Προηγουμένως, ο λογαριασμός @ElonJet, ο οποίος παρακολουθούσε την τοποθεσία του ιδιωτικού τζετ του Μασκ χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα πτήσης, ανεστάλη από το Twitter.
Ο Μασκ αντιμετωπίζει τώρα πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ.
«Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», είπε η Γιούροβα. «Αυτό ενισχύεται στο πλαίσιο του #MediaFreedomAct. Ο @elonmusk θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό.»
«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα», πρόσθεσε.
Η Γιούροβα δεν παρέθεσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Νόμο της ΕΕ για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, στις εταιρείες μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους για παραβάσεις.
Η DSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου, απαιτεί από μεγάλες πλατφόρμες να μειώσουν την online βλάβη, να προστατεύουν τα δικαιώματα των χρηστών και να εκδίδουν αναφορές διαφάνειας.
Οι πλατφόρμες των Big Tech πρέπει να αναφέρουν στην Κομισιόν τον αριθμό των ενεργών τελικών χρηστών που έχουν έως τον Φεβρουάριο του 2023. Στη συνέχεια, έχουν προθεσμία έως τέσσερις μήνες αφότου η Ένωση ολοκληρώσει τους ελέγχους των χρηστών για να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX, ένας αυτοαποκαλούμενος «απολυτιστής της ελευθερίας του λόγου», έχει προβληματίσει πολιτικούς και ακτιβιστές με βήματα όπως την αποκατάσταση λογαριασμών απαγορευμένων χρηστών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων του Twitter.
Ανησυχία και από τον ΟΗΕ
Αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν «πολύ ενοχλημένα» από την αυθαίρετη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter, όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, σημειώνοντας ότι οι φωνές των μέσων ενημέρωσης δεν πρέπει να φιμώνονται σε μια πλατφόρμα που διατείνεται ότι δίνει χώρο στην ελευθερία του λόγου.
«Η κίνηση δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε μια εποχή που δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν λογοκρισία, σωματικές απειλές και ακόμη χειρότερα», είπε ο Ντουζαρίτς σε δημοσιογράφους.
Photo: GettyImages/Ideal Image