Τον ρόλο τους στην εγχώρια αγορά πληροφορικής ενδυναμώνουν όλο και περισσότερο οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ακολουθώντας την διεθνή τάση αναμόρφωσης των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σε εταιρείες τεχνολογίας. Με την ψηφιοποίηση της χώρας σε τροχιά δε, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεγάλοι των τηλεπικοινωνιών επεκτείνονται πέρα από τα έργα συνδεσιμότητας, που αποτελούν και το βασικό αντικείμενο τους και σε ολοκληρωμένα έργα πληροφορικής, τα οποία διεκδικούν είτε μόνοι τους, είτε σε σχήματα με άλλες επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σχετικά πρόσφατα οι εγχώριες εταιρείες πληροφορικής διεκδίκησαν δύο μεγάλα έργα ψηφιοποίησης. Ο λόγος για την ψηφιοποίηση των Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας και το έργο «Εξωστρεφής Γεωργία». Η ψηφιοποίηση των αρχείων πέρασε στην κοινοπραξία των Vodafone – Wind – Intrasoft και αναμένεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της προς υπογραφή σύμβασης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και να ξεκινήσει η υλοποίηση του. Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 150,7 εκατ. ευρώ (226,106 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και δικαιώματος προαίρεσης), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Το δεύτερο έργο αφορά στο έργο «Εξωστρεφής Γεωργία» της Δράσης, Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αγροδιατροφικού Τομέα, προϋπολογισμού 25,4 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης) που χρηματοδοτείται και πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το εν λόγω έργο, το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την πλατφόρμα Εξαγωγικού Εμπορίου «Easy Agro Expo», τα συστήματα διαχείρισης δεδομένων εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου (Business Intelligence Εισαγωγών – Εξαγωγών) αλλά και το Portal Greek Farms για την εξωστρέφεια των Ελληνικών αγροδιατροφικών και γεωργικών προϊόντων, κατατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μια προσφορά από την Vodafone.
Ο αγώνας της διεκδίκησης έργων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί προσεχώς, δεδομένου ότι μέσα στο νέο έτος ο ψηφιακός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης αναμένεται να προκηρύξει 50 έργα πληροφορικής ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ, που αφορούν κομβικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, στην τεχνολογία, τη Δημόσια Διοίκηση, την οικονομία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τη διπλωματία, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη γεωργία.
Διπλασιασμός εσόδων από ICT στον ΟΤΕ
Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα ο ΟΤΕ είχε, μεταξύ των telcos, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιοποίηση του κράτους και των επιχειρήσεων ενώ έχει αναλάβει σημαντικά έργα ψηφιοποίησης και για ευρωπαικούς οργανισμούς. Εκμεταλλευόμενος την δεκαετή του εμπειρία στον χώρο, ο Όμιλος επικεντρώνεται το τελευταίο διάστημα στην υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς του Digitalisation και Cloud Transformation, του Cyber Security, του Internet of Things, της Yγείας (eHealth), του Tουρισμού και της Eνέργειας.
Οι επιδόσεις του στον εν λόγω τομέα μάλιστα συνεχώς κι αυξάνουν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο γ’ τρίμηνο του 2022 τα έσοδα του ΟΤΕ στην Ελλάδα σημείωσαν ισχυρή αύξηση κατά 6,1% στα €830,0 εκατ., στηριζόμενα στις θετικές επιδόσεις των υπηρεσιών κινητής και ICT. Ειδικά τα έσοδα από ICT αυξήθηκαν κατά 43% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ τα έσοδα από system solutions κινήθηκαν ακόμα καλύτερα, αυξανόμενα κατά 54% την ίδια περίοδο.
Στα πρόσφατα έργα που ανατέθηκαν στον Όμιλο εντάσσονται η ψηφιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Κύπρου και η υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο ο Οργανισμός έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει -μόνος του ή σε σύμπραξη με άλλες εταιρείες - την άυλη συνταγογράφηση, έργο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ), την εφαρμογή My Healt αλλά και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών. Παράλληλα μέσω κοινοπραξιών έχει αναλάβει την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) αλλά του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο Δημόσιο. Τέλος, ο ίδιος όμιλος ανέλαβε την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112» αλλά και έργα «Smart Cities» σε διάφορες πόλεις της χώρας (έργα Έξυπνης Στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρία στα Χανιά, έργα Έξυπνης Διαχείρισης Υδάτων στη Μονεμβασιά, έργα Έξυπνης Διαχείρισης της Κίνησης στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας).
Ανεβάζει ρυθμούς και η Vodafone
Οι ισορροπίες βέβαια θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν αν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο εναλλακτικοί πάροχοι της χώρας στρέφουν και αυτοί το ενδιαφέρον στην ψηφιοποίηση.
Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Vodafone, η εταιρεία έχει ήδη εντείνει την δραστηριότητά της αναλαμβάνοντας μέσω συμπράξεων πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δραστηριότητα της σε έργα ICT να εισφέρει σήμερα το 5% των εσόδων της εταιρείας. Στόχος μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη της, είναι η εν λόγω δραστηριότητα να αυξηθεί και οι συμβάσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ που ανέλαβε το 2022 η εταιρεία να διπλασιαστούν το τρέχον έτος φτάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η Vodafone θα κινηθεί πιο ενεργά και τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Vodafone Business, δεδομένων και των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. Ήδη άλλωστε σύμφωνα με τα στελέχη της έχει δημιουργήσει προϊόντα νέων τεχνολογιών κι έχει προχωρήσει σε συμφωνίες SDWAN με πολύ μεγάλους παίκτες καθώς και σε συμφωνίες για λύσεις ΙοΤ.
Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία έχει αναλάβει αρκετά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος με τις εταιρείες Allweb Solutions SA και Cosmos Business Systems. υπέγραψε την συμφωνία για το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», προϋπολογισμού 3,911 εκατ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την Quality & Reliability ενώ είναι ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων του μεγάλου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 51 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (Υπηρεσίες διασύνδεσης και τηλεφωνίας).
Μεγάλα σχέδια καταστρώνει η Nova
Μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένων των πιέσεων που υφίστανται η παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά, δείχνει για τον κλάδο του ΤΠΕ και η Nova, με τα στελέχη του ομίλου να αναφέρουν μετά και την συγχώνευση με την Wind, ότι ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση. Να θυμίσουμε ότι στην σχετική ομάδα της Nova, είναι επικεφαλής μετά την συγχώνευση ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, στέλεχος με πολυετή εμπειρία στο χώρο που έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του ΟΤΕ.
Η δραστηριότητα της Nova μάλιστα ενδέχεται να περιλαμβάνει εκπλήξεις, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να συμπράξει με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ώστε μέσω κοινής εταιρείας να διεκδικήσει έργα πληροφορικής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Να θυμίσουμε ότι το αρμόδιο τμήμα των δύο εταιρειών που συγχωνεύτηκαν έχει ήδη προϋπηρεσία στον εν λόγω τομέα. Μέχρι σήμερα έχει διεκδικήσει ή αναλάβει έργα όπως η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ, το «SmartCity», που παρέδωσε σε συνεργασία με SamsungHellas, Eyeonix και 3Δ στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, το «Ηλεκτρονικό Πινάκιο» (υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων) που ανέλαβε σε συνεργασία με τη Space Hellas και με συνολική αξία σύμβασης 16,5 εκατ. ευρώ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου, η ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με την Profile, ύψους 27,7 εκατ. ευρώ κ.ά.