Σε αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε την Τρίτη η Fitch ακολουθώντας εκείνες των έτερων τριών συστημικών ελληνικών τραπεζών χθες.
Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Τράπεζας Πειραιώς «B» από «B-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «b» από «b-», με το outlook να παραμένει θετικό.
Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο της Πειραιώς στη μείωση του αποθέματός της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και στην ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών μέσω βελτίωσης της κερδοφορίας και κινήσεων στη διαχείριση κεφαλαίων. Αυτό οδήγησε σε βελτιωμένα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις αλλά και στη μείωση των κεφαλαιακών βαρών από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι η πρόσθετη εκκαθάριση της ποιότητας ενεργητικού και οι βελτιώσεις στην κερδοφορία θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι επί του παρόντος ασθενέστερη από τις ανταγωνίστριες της. Η Fitch εκτιμά ακόμα πως η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύει περαιτέρω την αναβάθμιση.
Όσον αφορά τον δείκτη NPE της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε στο 10,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, καταγράφοντας σημαντική μείωση, αν και παραμένει πάνω από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι αναλογίες NPE και προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, επισημαίνοντας ότι η ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς θα υποστηριχθεί επίσης από την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρωζώνης.
Η Fitch δεν παραλείπει να προειδοποιήσει δε, ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικά εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν ή εάν η αυστηρότερη από την αναμενόμενη νομισματική σύσφιξη μειώσει τις οικονομικές προοπτικές και αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών.