Δεσμευτικές προσφορές από 5 ξένα fund, για σύμπραξη σε «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα, έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο υλοποίησης από την Enel του «Stewardship Model» στη χώρα μας. Το καθεστώς Stewardship, το οποίο επέλεξε ο ιταλικός κολοσσός για την Ελλάδα (όπως και στην Αυστραλία) πρακτικά σημαίνει την είσοδο ενός δεύτερου επενδυτή στην Enel Green Power Hellas, ώστε η επιχειρηματική συνεργασία να στηρίξει τη σχεδιαζόμενη περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης της εταιρείας.
Πηγές της Enel δεν θέλησαν να σχολιάσουν φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με τις οποίες από τη διαδικασία έχει ήδη προκύψει πλειοδότης, το fund Macquarie από την Αυστραλία (κάτοχος του 49% του ΔΕΔΔΗΕ) . Με βάση πάντως με πληροφορίες του Insider.gr, η διαδικασία βρίσκεται σε αρκετά προγενέστερο στάδιο από την οριστικοποίηση του partner, κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα μέσα Απριλίου.
Μέσα στους πέντε «μνηστήρες» συμπεριλαμβάνεται όντως και η Macquarie, χωρίς ωστόσο να έχει προς ώρας κλειδώσει πως θα είναι εκείνη το fund που θα αποκτήσει μερίδιο στην Enel Green Power Hellas. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους υπόλοιπους διεκδικητές συγκαταλέγεται το KKR, ενώ φέρεται να δίνει το «παρών» και η CVC.
Το σχέδιο της Enel είναι η παραχώρηση του 50% του ελληνικού «πράσινου» βραχίονα, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να διαφοροποιηθεί. Σε αυτή τη φάση, βρίσκονται υπό αξιολόγηση οι πέντε δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και με τα ενδιαφερόμενα fund.
Ενίσχυση της παρουσίας στην Ελλάδα
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως στόχος της Enel είναι να εδραιώσει έτι περαιτέρω την παρουσία της στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα, και όχι να αποεπενδύσει. Είναι ενδεικτικό ότι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία επιλογής εταίρου, η Enel Green Power Hellas συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την ανάπτυξή της στη χώρα μας. Έτσι, για παράδειγμα, έως το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ που υλοποιεί στην Κοζάνη, με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 70 MW.
Σε αυτό το πλαίσιο, το «Stewardship Model» συνιστά εντελώς διαφορετική στρατηγική από την επιλογή που έκανε η Enel για τη Ρουμανία, από την οποία αποφάσισε να αποχωρήσει πλήρως, παραχωρώντας όχι μόνο το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που διαθέτει στη χώρα, αλλά και τα τμήματα του δικτύου διανομής, όπως και την εταιρεία προμήθειας. Όπως είναι γνωστό, υποψήφιος αγοραστής όλων των παραπάνω asset είναι η ΔΕΗ, με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Enel να έχουν παραταθεί έως το τέλος του μήνα.
Η Εnel αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο 1.700 MW, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες, όπως επίσης και αυτόνομες μπαταρίες. H ιταλική εταιρεία έχει παρουσία στη χώρα μας από το 2008, λειτουργώντας ήδη 59 έργα, συνολικής ισχύος 481.
Το πλέον εμβληματικό είναι το σύμπλεγμα αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, ισχύος 167,9 MW. Η ηλεκτροπαραγωγή του ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος 57.982 νοικοκυριών.