Με τον κίνδυνο να μείνει στις μακέτες και τις γιγαντοαφίσες που τους τελευταίους μήνες κοσμούν τον χώρο στάθμευσης του συνοδικού μεγάρου της Μονής Πετράκη, βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον η Εκκλησία που μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την δημιουργία μιας μεγάλης πράσινης επένδυσης στη περιοχή του Σχιστού, καλείται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα η όποια κάθε μέρα που περνά είναι εντελώς διαφορετική από τα επί χάρτου σχέδια των αρμοδίων των οικονομικών υπηρεσιών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 14 Φεβρουαρίου, έπρεπε να ληφθεί απόφαση για το πώς θα κινηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση.
Οι ιεράρχες που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο, δεν φάνηκαν καθόλου ικανοποιημένοι με τα όσα άκουσαν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός πως ένας εκ των συνοδικών Μητροπολιτών έκανε λόγο για προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς από την πλευρά της ΕΚΥΟ.
Μάλιστα, ακόμη κι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, έφτασε σε σημείο να ζητήσει να επιστραφεί ο φάκελος στην ΕΚΥΟ προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα, παρόλο που ήταν από τους πρώτους που πίστεψε στην επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Το σημείο το οποίο θορύβησε τους Μητροπολίτες, ήταν η πρόταση που ήρθε από την πλευρά της ΕΚΥΟ, για τη διενέργεια μελέτης ωρίμανσης από το ΤΑΙΠΕΔ, το κόστος της οποίας ανέρχεται μέχρι τα 1,7 εκατ. Ευρώ.
Το ποσό είναι αστρονομικό (ακόμη και για τα δεδομένα ενός οργανισμού όπως η Εκκλησία της Ελλάδος), πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί.
Οι Μητροπολίτες επέστρεψαν τη μελέτη και τις προτάσεις ζητώντας να υπάρξουν εξασφαλίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΥΟ έχει συστήσει την Green Σχιστό, εταιρεία η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αρκετοί ήταν οι Μητροπολίτες που πλέον εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τα assets που πρέπει να μεταβιβάσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην εν λόγω εταιρεία, προκειμένου να υλοποιηθεί το project.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος θα διαθέσει τα χιλιάδες στρέμματα γης για την επένδυση, δεν θα έχει ουσιαστικά καμία ελεγκτική επιρροή στις αποφάσεις της εταιρείας. Καθίσταται δε υπόλογη και υπόχρεη για τα όποια χρέη προκύψουν στο μέλλον.
Το ερώτημα πλέον που πλανάται στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι αν η συγκεκριμένη επένδυση για την οποία έχει μιλήσει με τόσες προσδοκίες ο Αρχιεπίσκοπος έχει μέλλον..
Σε κάθε περίπτωση οι ελπίδες για την ύπαρξη άδειας εντός του 2023 έχουν πλέον εξανεμιστεί ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου για την ηγεσία της Εκκλησίας να αποδεχτεί πως το πράσινο σχέδιο ήταν στην πραγματικότητα ουτοπικό.