Τα αποτελέσματα και η στρατηγική της Eurobank προσφέρουν το «χώρο» για περαιτέρω re-rating

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα αποτελέσματα και η στρατηγική της Eurobank προσφέρουν το «χώρο» για περαιτέρω re-rating
Ένα ιδιαίτερα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε η Eurobank για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, υπό τη συνοδεία ενός πλαισίου στόχων για το 2023 - 2025 που αναμένεται να οδηγήσουν σε μια σημαντική αναβάθμιση και ένα περαιτέρω re-rating από το consensus.

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε η Eurobank για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, υπό τη συνοδεία ενός πλαισίου στόχων για το 2023 - 2025 που αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα περαιτέρω re-rating και σε μια σημαντική αναβάθμιση από το consensus.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 35% σε τριμηνιαία βάση φτάνοντας τα 223 εκατ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (υψηλότερα κατά 20% έναντι των εκτιμήσεων της Deutsche Bank και κατά 22% έναντι των εκτιμήσεων της Jefferies), με τη σημαντική βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους να αποτελούν τον κύριο μοχλό της παραπάνω ανόδου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ενισχύθηκαν κατά 23% σε τριμηνιαία βάση φτάνοντας τα 470 εκατ. ευρώ (υψηλότερα κατά 13% έναντι του consensus που έβαζε τον πήχη στα 417 εκατ., ευρώ, ενώ η Jefferies στα 428 εκατ. ευρώ) κάτι που οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα περιθώρια δανεισμού (υψηλότερα επιτόκια), και με ώθηση από την υψηλότερη συνεισφορά των «γραμμών» TLTROs, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από προμήθειες αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικά, παρά τις όποιες εποχικές αντιξοότητες, φτάνοντας τα 148 εκατ. ευρώ (υψηλότερα κατά 8% έναντι του consensus στα 137 εκατ. ευρώ), καθώς η ισχυρή αύξηση των δανείων στήριξε το σκέλος των προμηθειών δανεισμού. Τα κόστη ανήλθαν στα 237 εκατ. ευρώ, ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Παράλληλα, η εξυγίανση συνεχίστηκε οδηγώντας σε μια περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη NPE. Αναλυτικότερα, τα write - offs περίπου 200 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο οδήγησαν σε μείωση του δείκτη NPE από το 5,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2022 στο 5,2%, ενώ καταγράφηκε μια ήπια άνοδος ως προς τον οργανικό σχηματισμό NPEs σε τριμηνιαία βάση. Η κάλυψη ενισχύθηκε ελαφρώς από το 72,7% στο 74,6% καθώς η τράπεζα έλαβε υψηλότερες προβλέψεις (προβλέψεις για ζημιές ύψους 88 εκατ. έναντι 83 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές και σε ευθυγράμμιση με το guidance για ένα κόστος κινδύνου στις 70 μονάδες βάσης περίπου για το 2022 με προβλέψεις 60 εκατ. ευρώ για άλλες απομειώσεις).

Φυσικά, τα βλέμματα των αναλυτών στράφηκαν και στη στρατηγική απόφαση της διοίκησης της Eurobank να μην προβεί στην άμεση διανομή ενός μερίσματος αλλά στην επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΧΣ. Η επαναγορά (περίπου 20 μονάδες βάσης σε CET1) υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί μια επιτυχημένη προσφορά στο ΤΧΣ.

Η Deutsche Bank θεωρεί πως όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη σχετική «υγεία» που αποπνέει η τράπεζα και, αν και ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, παρέχουν μια διαβεβαίωση για τις συνολικές σταθερές προοπτικές της για το 2023 - 25, παρά το τι έχει ήδη τιμολογηθεί από τις αγορές μετά τη θετική απόδοση που έχει καταγράψει η μετοχή της τράπεζας από τις αρχές του έτους.

Από τη μεριά της, η Jefferies σημειώνει πως το guidance για το 2023 - 2025, σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους που αναμένεται να φτάσουν στα 1,87 δισ. περίπου μέχρι τα τέλη του 2023, ήτοι κατά 10% υψηλότερα περίπου από το consensus και σε ευθυγράμμιση με την οπτική του αμερικανικού οίκου για μια υπέρβαση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) βραχυπρόθεσμα. Η δυναμική των NII τοποθετούν την εκτίμηση της Eurobank για τα βασικά λειτουργικά κέρδη κατά 15% υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών για το 2023. Το guidance που έχει τεθεί για ένα κόστος κινδύνου στις 85 μονάδες βάσης ενσωματώνει ένα σενάριο σημαντικής ανόδου στο σχηματισμό NPEs (περίπου 400 - 450 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 50 εκατ. ευρώ για το 2022) και ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τo consensus έναντι της εκτίμησης της Jefferies για CoR στις 70 μονάδες βάσης περίπου.

Οι διανομές μερισμάτων που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στο business plan (περίπου 90 μονάδες βάσης στο κεφαλαιακό σκέλος για την περίοδο 2023 - 2025) δύσκολα επηρεάζουν το πλεονάζον κεφάλαιο που αναμένει να δημιουργήσει η τράπεζα και αφήνει σημαντικά περιθώρια για πρόσθετες διανομές αλλά ενισχύει επίσης τις προοπτικές συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Θετικά αποφαίνεται και η Goldman Sachs ως προς τα αποτελέσματα και το στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας, τονίζοντας πως στη βάση των συζητήσεων που διεξήγαγε με επενδυτές, η επαναφορά της διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ένα τμήμα στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και θεωρείται σημαντικό ορόσημο - σημείο καμπής για τον κλάδο. Η Eurobank σχεδιάζει πλέον να επιστρέψει στο «δρόμο» των μερισμάτων από το 2024 έναντι του 2023 προηγουμένως (με αρχικό payout ratio άνω του 25%). Αξίζει να σημειωθεί πως η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της BNP Bulgaria (η διοίκηση αναμένει να κλείσει τη συμφωνία το δεύτερο τρίμηνο του 2023) και της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και να εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στη Σερβία (και οι δύο τελευταίες συμφωνίες υπόκεινται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραβίας (Eurobank): Γιατί εξαγορά του ποσοστού 1,4% από το ΤΧΣ και όχι μέρισμα – Νέα NPEs 400 – 450 εκατ. ευρώ φέτος

Eurobank: Εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ αντί για μέρισμα φέτος – Στα 1,3 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του 2022 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider