«Πληγές» από το deal Credit Suisse με UBS απέκτησαν οι επενδυτές των πιο ριψοκίνδυνων ομολόγων της εταιρείας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς, οι μέτοχοι της Credit Suisse παίρνουν 3,3 δισ. δολάρια, όμως η αξία των ύψους 17 δισ. δολαρίων AT1s της τράπεζας αφανίζεται.
Σημειώνεται ότι οι additional tier 1 τίτλοι δημιουργήθηκαν μετά τη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, για να διασφαλιστεί ότι στις διασώσεις τραπεζών, το κόστος θα βαραίνει τους επενδυτές και όχι τους φορολογούμενους. Οι εποπτικές αρχές ήλπιζαν ότι τα AT1s θα λειτουργούσαν σαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι κεφαλαίων, ανάμεσα στους μετόχους και τους ομολογιούχους. Όμως, το νομικό πλαίσιο υπήρξε αβέβαιο και αμφιλεγόμενο.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζική κρίση, πρώτο θύμα τα ομόλογα...
Οι πιστωτές ψάχνουν μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους εξαφανίσει διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.
«Αυτό δεν έχει νόημα», επισημαίνει ο Πάτρικ Κάουφμαν, διαχειριστής ομολόγων στην Aquila Asset Management. «Οι μέτοχοι θα πρέπει να μην πάρουν τίποτα» γιατί «είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές» πρόσθεσε. Ένας Διευθύνων Σύμβουλος τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου το έθεσε ακόμη πιο ωμά: οι Ελβετοί «σκότωσαν» αυτό το κομμάτι της αγοράς.
«Το να μηδενίζουν την αξία για τους κατόχους των ΑΤ1s ενώ πληρώνουν σημαντικά ποσά στους μετόχους πηγαίνει κόντρα σε όλες τις αρχές εκκαθάρισης και τους κανόνες που είχαν συμφωνηθεί διεθνώς μετά το 2008», σημειώνει ο Τζερόμ Λέγκρας, αναλυτής της Axiom Alternative Investments.
Οι τιμές σε όλα τα AT1 θα πέσουν σχεδόν σίγουρα τη Δευτέρα. Ορισμένοι αναλυτές της Barclays έχουν προβλέψει μειώσεις έως και 15 σεντς ή περισσότερο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.
«Η αγορά AT1 θα είναι κλειστή για νέες εκδόσεις για ένα διάστημα», υπογραμμίζει ο Λουκ Χίκμορ, διευθυντής επενδύσεων της abrdn Plc, που έχει μικρή θέση στα ομόλογα της Credit Suisse.
«Κακώς σχεδιασμένο»
Οι ρυθμιστικές αρχές θέλησαν τα AT1 να λειτουργούν ως πρόσθετο απόθεμα κεφαλαίου μεταξύ των μετόχων και των ομολογιούχων. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο ήταν πάντα αντικείμενο αβεβαιότητας και διαμάχης. Η τελευταία κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δείχνει ότι «η δομή έχει αποδειχθεί κακώς σχεδιασμένη και πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά», παρατήρησε ο Φρανσέσκο Καστέλι της Banor Capital.
Η απόφαση της Ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς είναι «μάλλον νόμιμη», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι υποχρεώσεις της Credit Suisse σε AT1 να διαπραγματεύονται σε μηδενικά επίπεδα αύριο. «Οι κάτοχοι θα έχουν μόνο κάποιες πιθανότητες ανάκτησης στο δικαστήριο».
Καμπανάκι και από Goldman Sachs
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ΑΤ1 έκρουσε και η Goldman Sachs, που αναβάθμισε σε overweight το χρέος των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Το αν οι επενδυτές αντιμετωπίσουν αυτή την απόφαση ως μια εφάπαξ ενέργεια ή αν θα επανεξετάσουν την ασυμμετρία κινδύνου-ανταμοιβής σε περιόδους αυξημένης χρηματοπιστωτικής δυσπραγίας, μένει να το δούμε», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές, αναφερόμενοι στην απόφαση της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής για τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse. «Αλλά κατά την άποψή μας, έχει γίνει πιο δύσκολο να εκτιμηθεί η ελκυστικότητα της τρέχουσας ιστορικά μεγάλης αύξησης του spread που παρέχουν τα ομόλογα AT1 έναντι των αντίστοιχων εταιρικών high yield ομολόγων (σσ. τα HY bonds είναι εταιρικά ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερο επιτόκιο λόγω του υψηλότερου κινδύνου αθέτησης)».
Deutsche Bank: Έχουμε μηδενική έκθεση στα AT1 της Credit Suisse
Η Deutsche Bank ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι η έκθεσή της στα ομόλογα Additional Tier 1 της Credit Suisse είναι «σχεδόν μηδενική».