Είμαστε τυχεροί... Προς το παρόν!
Αν τυχόν δεν βρισκόταν λύση για την Credit Suisse μέχρι χθες, στις αγορές σήμερα θα έτρεχε αίμα. Άρα από αυτήν την άποψη είμαστε τυχεροί.
Έτσι λοιπόν αν τυχόν χρειάζεται να βρεθεί μια λύση γρήγορα, τότε αυτή βρίσκεται γρήγορα. Όμως το σήριαλ δεν τελειώνει εδώ. Θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια για τις μικρότερες δυνατές επιδράσεις. Α και να μην το ξεχάσω. Η UBS επιβεβαιώνει τον εμπορικό της τίτλο: Ένωση Τραπεζών Ελβετίας
SOS για τις περιφερειακές τράπεζες
Και ενώ όλα κινήθηκαν πέριξ της εξεύρεσης λύσης σε ό,τι αφορά την Credit Suisse, οι οίκοι αξιολόγησης λένε πως θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση των μικρών τραπεζών. Δεν χρειάζεται και πολύ η κρίση να γενικευθεί περαιτέρω.
Θυμίζω πως στην περίπτωσή μας, στην περίπτωση του ελληνικού αξιόχρεου, τα κάστρα έπεσαν όταν οι οίκοι αξιολόγησης χαρακτήρισαν σκουπίδια τα ομόλογά μας. Από τότε μέχρι σήμερα κεφάλι δεν έχουμε σηκώσει μιας και ακόμη αναμένουμε αυτό το αξιόχρεο να αγγίξει την επενδυτική βαθμίδα. Πάντως τα όσα γίνονται από πλευράς Ελβετικής κυβέρνησης και η τιμή προσφοράς της UBS δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο από όσο μας λένε. Και το συμπέρασμα είναι ένα. Εποπτεία Κεντρικών Τραπεζών για κλάματα.
Οι αλλαγές πλάνου για την Attica Bank
Είπα περιφερειακές τράπεζες και συνειρμικά οδηγήθηκα στο φαιό νταμάρι της Περιφέρειας Αττικής. Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω για ορισμένα εξαιρετικά φρέσκα πράγματα λοιπόν σε ότι αφορά την Τράπεζα Αττικής.
Ο επόπτης και οι λοιποί μέτοχοι (ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΧΣ) φαίνεται πως εργάζονται πάνω σε ένα Ρlan B ως προς το κομμάτι που ονομάζεται ιδιώτης και τη συμμετοχή αυτού στην αύξηση. Γιατί αν η αύξηση δεν έχει ιδιώτη, δεν θα καλυφθεί και εάν επιχειρηθεί η κάλυψή της από μη ιδιώτη ως γνωστόν θα θεωρηθεί state aid που δεν είναι ασφαλώς επιθυμητό.
Oμάδα ιδιωτών (;)
Τι σημαίνει τούτο; Καθώς οι πληροφορίες είναι λιγοστές, δεν μιλούμε για έναν πλέον νέο ιδιώτη αλλά για μια ομάδα.
Όμως να ξέρετε και κάτι άλλο. Υπάρχει και Ρlan C. Αυτό το πλάνο λοιπόν λέει πως σε περίπτωση που και το Ρlan B αποτύχει, τότε υπάρχουν και οι τράπεζες που μπορεί να μετέχουν στη κεφαλαιακή ενίσχυση. Το βέβαιο είναι πως η αύξηση πρέπει να ολοκληρωθεί προεκλογικά και πως τίποτα δεν θα διαταράξει τις εκλογές όπως για παράδειγμα πιο ακραίες λύσεις για την τράπεζα.
Oι δύο όψεις και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Δεν ξέρουμε αν η άλλη πλευρά έχει πει τον τελευταίο της λόγο αλλά η πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της MIG. Έτσι λοιπόν πλησιάζει ένα κρίσιμο 60% και συγκεκριμένα την Παρασκευή έφθασε να κατέχει πλέον 552.635.622 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 58,8216% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Εντωμεταξύ, πριν τη δημόσια πρόταση αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όπως φαίνεται εκεί είναι και το κλειδί για τη λύση του γρίφου.
Το χαμένο ΦΕΚ της ΡΑΣ
Νόμος 4632/2019, άρθρο 65 παρ 3. Αναφέρει τα εξής «Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες κατάρτισης πληρούν αντιστοίχως τις απαιτήσεις του ν. 3911/2011 , των ΤΠΔ ή των εθνικών κανόνων, που προβλέπονται στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 60.
Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στην ιστοσελίδα της, καθορίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση του προσωπικού που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας». Αναζητώ αυτό το ΦΕΚ και δεν το βρίσκω. Μήπως μπορεί να βοηθήσει κανείς;
Ο άγνωστος φορέας που μοιράζει βραβεία σε θεσμικούς
Ένα πολύ ωραίο σουαρέ θα γίνει αύριο το απόγευμα στο Μεγάλη Βρετανία. Θα απονεμηθούν λέει τα Fund Managers’ Awards στα καλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια του 2022. Όλα αυτά είναι ωραία αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι η Πανελλήνια Ένωση Μεριδιούχων Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Ομολόγων (ΠΕΜΑΚΟ) που διοργανώνει την εκδήλωση και δίνει τα βραβεία; Ποιοι την απαρτίζουν ποιοι την διοικούν αλλά και ποιοι επιλέγουν ποιος θα πάρει βραβείο; Γιατί όσο και αν έψαξα δεν βρήκα άκρη. Μόνο μια διαφημιστική που στέλνει δελτία Tύπου. Και αυτή η δουλειά κρατάει χρόνια με τους αγνώστους του εν λόγω φορέα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι οι Υπουργοί και η Κεφαλαιαγορά πηγαίνουν όπου τους καλούν χωρίς να ελέγξουν και παραμένω περίεργος να μάθω.
Πώς προχωρούν τα οδικά έργα στο «Πάτρα – Πύργος»
Προχωρούν τα έργα στο οδικό μέτωπο του τμήματος Πάτρα – Πύργος, που ως γνωστόν «κούμπωσε» ξανά στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Vinci, Hochtief) αν και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τους τρεις εγχώριους μετόχους. Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference (Πάτρα),το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 11%, ενώ οι εργασίες προχωρούν τάχιστα και βάσει χρονοδιαγράμματος. Το συγκεκριμένο έργο θα φέρει όφελος στην ανάπτυξη, στην προσβασιμότητα, στη μεταφορά προϊόντων και στην αύξηση του τουρισμού. Και βέβαια, στη βελτίωση, ελπίζουμε, της οδικής ασφάλειας σε έναν δρόμο «καρμανιόλα».
Τα ΣΔΙΤ, οι διαγωνισμοί και το «ταβάνι»
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εντός των τελευταίων 3,5 ετών έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις υλοποίησης 34 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ. ευρώ. Βέβαια, ελάχιστα έχουν αναδόχους, εκτός αν πάμε πιο πίσω χρονικά, ενώ σε κάμποσους διαγωνισμούς απουσιάζει το μαζικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό στοιχείο για τα ΣΔΙΤ. Όπως είπε, «φθάσαμε ταβάνι», εξηγώντας πως το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ έχει προσεγγίσει τη δυνατότητα του Μεσοπρόθεσμου για κάλυψη των πληρωμών διαθεσιμότητας έως το 0,24% του ΑΕΠ το 2029 που ανέρχεται σε 590 εκατ. ευρώ. Αρα, λέμε εμείς, αν αυξηθεί το ΑΕΠ θα ανέβει και το κονδύλι, αλλιώς η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι πιο μετρημένη στο να εγκρίνει νέα ΣΔΙΤ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.