Ευκαιρία τοποθετήσεων και ενίσχυσης θέσεων φαίνεται να αποτέλεσε η κάπως βίαιη διορθωτική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη βάση του τοξικού κλίματος και των έντονων διακυμάνσεων των διεθνών αγορών.
Οι τριγμοί που προκλήθηκαν παγκοσμίως υπό το σκηνικό κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, αλλά και της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης που κλονίστηκαν γύρω από το ελβετικό τραπεζικό σύστημα (οι ομολογιούχοι συνήθως προηγούνται των κατόχων μετοχικών τίτλων στην κεφαλαιακή διάρθρωση σε ένα σενάριο αναδιάρθρωσης, αυτό δεν φάνηκε να τηρείται στη βάση της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS), πυροδότησαν ένα «κύμα» υψηλών ρευστοποιήσεων στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και φυσικά σε αυτές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό το φόβο μιας ευρείας μετάδοσης της τρέχουσας «κρίσης». Επιπλέον, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων εγχώριων τραπεζών έχουν υπεραποδώσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες έναντι των ευρωπαϊκών, κλείνοντας μερικώς τα υψηλά discount έναντι αυτών, ασκήθηκαν «πιέσεις» σε χαρτοφυλάκια με πιο βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα στο να σπεύσουν να διαφυλάξουν και να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ισχυρά funds και διαχειριστές βρήκαν την ευκαιρία που αναζητούσαν προκειμένου να επιβιβαστούν στο «τρένο» της ανόδου της εγχώριας αγοράς, έχοντας φυσικά απολέσει το προηγούμενο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τράπεζες, παρότι αρχικώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πιέσεων, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται κατακόρυφα, εν συνεχεία έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και μια τάση επαναφοράς στα ιστορικά υψηλά τους.
Έτσι, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας ένα υψηλό discount έναντι τόσο των υπόλοιπων συστημικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατάφερε να επανέλθει πάνω από τα 2 ευρώ (διήμερη άνοδος 11,52%).
Πέρα λοιπόν από τα ποσοστά που διακρατούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 27%, ο John Paulson με 19% το Helikon που θεωρείται θεσμικός επενδυτής με ποσοστό 9,37% και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 2,78%, περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της καταγράφει η Fidelity (FMR LLC) με ποσοστό 4,59% πλέον, και η Norges Bank με ποσοστό 3,29%. Ως προς τη Fidelity μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της αλλά είναι «maxed out», με τη μετοχή να μην έχει αρκετό liquidity και την ίδια να έχει μια σεβαστή έκθεση προς την εγχώρια αγορά (τοποθετείται σε όλες τις τράπεζες, περιορίζοντας μερικώς τις θέσεις της σε Jumbo και ΟΠΑΠ).
Δυναμικές αγορές στην Τράπεζας Πειραιώς, φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει κατά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τόσο η καναδική Manulife Financial Corporation, όσο και η Fiera Capital (εκ των κορυφαίων διαχειριστών στον Καναδά), ενισχύοντας περαιτέρω τα ποσοστά τους στη μετοχική βάση της τράπεζας. Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου η μετοχή μετοχής της τράπεζας έφτασε να κλείσει με άνοδο 5,21%, ισχυροί αγοραστές ήταν η Dimensional Fund Advisors, η State Street αλλά και η Credit Agricole.
Φυσικά, οι θέσεις που λαμβάνουν τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια και οι εγχώριοι επενδυτές έρχεται ως απάντηση στα πολύ ισχυρά αποτελέσματα της τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και συνολικά για το 2022, τις προοπτικές και τις στρατηγικές της κινήσεις και ως προεξόφληση των θετικών τάσεων των μεγεθών της (ειδικά στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους) και των προοπτικών της οικονομίας, της επίτευξης του στόχου ένταξης στο δείκτη MSCI Greece Standard στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών, αλλά και στη σταδιακή αποεπένδυση του ΤΧΣ.