Στη δίνη των χαμηλών τιμών με βάση τις οποίες έγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχουν πέσει οι μετοχές των τραπεζών, με αποτέλεσμα να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις στο ταμπλώ.
Καθώς η διαδικασία του book building για τις ελληνικές τράπεζες ολοκληρώθηκε με τους επενδυτές να προσφέρουν μάλλον… συμβολικό τίμημα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, ο αντίκτυπος της εξέλιξης αυτής αντικατοπτρίζεται στο χρηματιστήριο.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία συμμετείχαν και ιδιώτες επενδυτές. Η αύξηση –με την τιμή που προέκυψε από το book building- ορίστηκε στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή μετά το reverse split 15 προς 1 που πραγματοποιήθηκε.
Σε αυτή την τιμή συμμετείχαν τόσο οι ιδιώτες επενδυτές όσο και τα funds κατά τη διαδικασία του book building. Με τη διαφορά, ότι, με βάση την τιμή της μετοχής της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, πριν δηλαδή ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών, η νέα αξία στο ταμπλώ, μετά το reverse split, ήταν 1,21 ευρώ.
Προκύπτει δηλαδή μια ιλιγγιώδης διαφορά μεταξύ των δύο τιμών, η οποία –στο μεγαλύτερό της κομμάτι- εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με ισχυρές πιέσεις στη μετοχή μέχρι να μπουν στο ταμπλώ τα «κομμάτια» που προέκυψαν από την αύξηση.
Γι’ αυτό εξάλλου και την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης μετά το reverse split, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες της τάξης του 30%, κάνοντας δηλαδή limit down για να διαμορφωθεί στα 0,847 ευρώ.
Όπως ανέφεραν μάλιστα χρηματιστηριακά στελέχη, έπεται και συνέχεια, ενδεχομένως και με νέα limit down μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου όταν και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Εκτίμησή τους είναι ότι μέχρι τότε, η τιμή στο ταμπλώ θα έχει συγκλίνει αρκετά σε σχέση με αυτή που πραγματοποιήθηκε η αύξηση, δηλαδή τα 0,30 ευρώ.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες τράπεζες που είχαν υποστεί σοβαρότατες απώλειες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις και πλέον οι τιμές στο ταμπλώ (μετά τα reverse spit) είναι αρκετά κοντά σε αυτές που αγοράστηκαν οι νέες μετοχές μέσω του book building.
Εξαϋλώθηκαν τα warrants
Μηδενική αξία έχουν πλέον τα warrants των τραπεζών, καθώς μετά το reverse split η τιμή άσκησής τους είναι αδιανότητη σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών. Ουσιαστικά, οι κάτοχοί τους έχουν «νεκρά χαρτιά», δίχως καμία αξία ενώ στο χρηματιστήριο η τιμή διαπραγμάτευσης έχει καθηλωθεί στα 0,001 με 0,002 ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά μηδενική. Απόδειξη ότι πλέον είναι εντελώς ασύμφορα είναι ότι στην περίπτωση της Alpha Bank η τιμή άσκησης είναι ανάμεσα στα 24,64 και τα 27,72 ευρώ (ανάλογα με το πότε θα γίνει η άσκηση) και η τιμή της μετοχής στο κλείσιμο της Πέμπτης ήταν 2,01 ευρώ.