Η κυβέρνηση της Ελβετίας υπερασπίστηκε τον ρόλο της στην εξαγορά της Credit Suisse, τονίζοντας ότι ήταν απαραίτητη τόσο για να σταματήσει την κατάρρευση της τράπεζας και όσο και να αποτρέψει τις επιπτώσεις που θα ξέφευγαν των συνόρων της χώρας.
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να παρέμβει για τη διατήρηση της σταθερότητας τόσο στην Ελβετία όσο και διεθνώς και για την προστασία της οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος Αλέν Μπερσέ κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου του κοινοβουλίου στην ελβετική πρωτεύουσα της Βέρνης. «Αν δεν τα κατάφερνε η Credit Suisse, θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες» πρόσθεσε.
Στην έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, που έχει θα διαρκέσει τρεις ημέρες ξεκινώντας από την Τρίτη, έχει μεταφερθεί η «μάχη» της έκτακτης κυβερνητικής παρέμβασης και θα συζητηθεί η απόφαση παροχής έως και 109 δισ. φράγκων (120 δισ. δολάρια) από τα χρήματα των φορολογουμένων για τη στήριξη τou deal με τη UBS. Ο «γάμος» - που σύμφωνα με τον Μπερσέ ήταν η καλύτερη επιλογή για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές - δημιούργησε έναν τραπεζικό γίγαντα του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία είναι υπερδιπλάσια από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.
Όπως μεταδίδει τo Bloomberg, η συμφωνία της 19ης Μαρτίου υπεγράφη από μια μικρή ομάδα βουλευτών - που αποτελούν την οικονομική αντιπροσωπεία- κάτι που σημαίνει ότι η εξαγορά δεν μπορεί να ματαιωθεί. Λόγω της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που αξιοποίησε η ελβετική κυβέρνηση για να περάσει με διαδικασίες fast track την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ούτε οι μέτοχοι των δύο τραπεζών αλλά ούτε και το ελβετικό κοινοβούλιο έχουν λόγο. Η δέσμευση δημόσιων κεφαλαίων, όμως, που προέβλεπε η συμφωνία, επέτρεψε στους βουλευτές να συγκαλέσουν ειδική συνεδρίαση.
«Δεμένα» τα χέρια του κοινοβουλίου
Δεδομένου ότι η εξαγορά αντιμετωπίστηκε με ελάχιστο ενθουσιασμό και το 2023 είναι έτος εκλογών στην Ελβετία, οι βουλευτές είναι πιθανό να πιέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους κανόνες για τις τράπεζες που θεωρούνται «too big to fail» και να θέσουν τη διοίκηση της Credit Suisse προ των ευθυνών της. Το ελβετικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σπάνια – συνήθως μόλις 12 φορές κάθε χρόνο. Εκτός από τη σημερινή, έκτακτες συνεδριάσεις είχαν λάβει χώρα και όταν επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και κατά την πτώχευση του εθνικού αερομεταφορά της Ελβετίας, της Swissair, το 2001.