Το κεφάλαιο μιας δύσκολης πορείας που ξεκίνησε πριν από δυόμιση χρόνια με στόχο την επιβίωση και την εξυγίανσή της, κλείνει την εβδομάδα αυτή για την Attica Bank. Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η Τράπεζα ανοίγει νέα σελίδα, με προσδοκίες για την πλήρη ανάκαμψή της μέχρι το τέλος του 2024, οπότε αναμένεται να επιστρέψει σε οργανική κερδοφορία, αλλά και την παράλληλη διαμόρφωση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα σε σύμπραξη (συγχώνευση) με την Παγκρήτια Τράπεζα.
H περίοδος για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank λήγει σήμερα και αύριο, 25 Απριλίου θα γίνουν η κατανομή και η διάθεση των αδιάθετων νέων κοινών μετοχών. Στις 26/4 θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψη της ΑΜΚ, στις 27/4 αναμένεται η έγκριση του Χ.Α. για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών και στις 28 Απριλίου η έναρξη της διαπραγμάτευσής τους.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Attica Bank: Τα επόμενα βήματα μετά την υπαναχώρηση του ΤΜΕΔΕ – Τι λέει στο insider.gr o Κ. Μακέδος
Η ΑΜΚ, ύψους έως 473,3 εκατ. ευρώ, γίνεται με νέο ιδιώτη μέτοχο την Thrivest Holding, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου, η οποία θα συμμετάσχει με 30 εκατ. ευρώ, αγοράζοντας από τις αδιάθετες μετοχές. Το ίδιο, βάζοντας 34 εκατ. ευρώ, θα πράξει και η Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία η Thrivest ελέγχει ποσοστό 45%. Πλήρως θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην ΑΜΚ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βάζοντας 329 εκατ. ευρώ για το 69,51% του ποσοστού του, όπως και ο e-ΕΦΚΑ που θα συμμετάσχει με 40 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 8,40%. Το ΤΜΕΔΕ, διαχρονικός μέτοχος της Attica Bank δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ και το ποσοστό του θα συρρικνωθεί στο 4,45% από 20,11%. Τα 40 εκατ. ευρώ που θα αναλογούσαν στη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ θα καλύψουν ισομερώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η κατάληξη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είναι αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών που ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν στο τιμόνι της Τράπεζας ανέλαβε η CEO Ελένη Βρεττού. Σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τον νέο ιδιώτη μέτοχο, την Thrivest Holding, που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της τον Ιανουάριο του 2023, διανύθηκε εν μέσω ανατροπών το τελευταίο μίλι για την ΑΜΚ: Αποχώρηση της Ellington που είχε συμπράξει με το ΤΜΕΔΕ ως ιδιώτης μέτοχος, συμμετέχοντας στην πρώτη ΑΜΚ, ύψους 240 εκατ. ευρώ. Δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του νέου ιδιώτη μετόχου (Thrivest) και των υφιστάμενων μετόχων (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ) για τη νέα συμφωνία μετόχων. Έξοδος του ΤΜΕΔΕ στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ και είσοδος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Με μία ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ορίζοντα το 2024, η Attica Bank επιδιώκει να κλείσει οριστικά το ταραχώδες παρελθόν της.
Σημειώνεται ότι από το 2013 και μετά, η Τράπεζα βρισκόταν σε συνεχή αδιέξοδα που απαιτούσαν κεφαλαιακές ενέσεις.
Το 2013 η Τράπεζα είχε αντλήσει 398,8 εκατ. ευρώ, ισομερώς αντληθέντα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακού δανείου. Το 2015 ακολούθησε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 681 εκατ. ευρώ. Το 2016 ανέλαβε CEO ο Θεόδωρος Πανταλάκης, εκκινώντας τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων της Τράπεζας, με στόχο την εξυγίανσή της. Την περίοδο 2017 – 2018 υλοποιήθηκαν δύο, ύψους 2 δισ. ευρώ και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 88,9 εκατ. ευρώ. Το 2018 μεταβλήθηκε με υπουργική απόφαση και η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας (ο ΕΦΚΑ μεταβίβασε μετοχές με δικαιώματα ψήφου στο ΤΜΕΔΕ και τα ποσοστά τους διαμορφώθηκαν στο 46,16% και 32,5% αντίστοιχα.
Το 2021 η Attica Bank βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και για τη διάσωσή της το Υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο. Στην Τράπεζα κατεβλήθησαν 151,8 εκατ. ευρώ, εξέδωσε έναντι αυτών warrants και αυτά κατέληξαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. To Ταμείο εισήλθε, έτσι, ως μέτοχος – διασώστης στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, συμμετέχοντας στην ΑΜΚ, ύψους 240 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Ενόψει της ΑΜΚ του 2021, ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Omega και το 69% των μετοχών της Thea Artemis Financial Solutions (της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Attica Bank) πωλήθηκε στην Ellington Solutions. Εταιρεία της τελευταίας, η Rinoa, συμμετείχε από κοινού με το ΤΜΕΔΕ, μαζί με το ΤΧΣ και τον ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ. Το 2022, οι μέτοχοι συμφώνησαν για νέα ΑΜΚ 490 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση warrants. Τα πράγματα πήραν νέα τροπή, στοχευμένη στην πραγματική εξυγίανση, από τον Σεπτέμβριο του 2022.