Jefferies: Τα πιθανά «ατού» και τα «βαρίδια» για τις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Jefferies: Τα πιθανά «ατού» και τα «βαρίδια» για τις ελληνικές τράπεζες
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τουριστικού κλάδου αποτελούν σημαντικό «καταλύτη» για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Jefferies, η οποία στρέφεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για αυτές από μια πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την κρίση του κόστους ζωής, τα δεδομένα από την ομάδα ανάλυσης του κλάδου «ταξιδιών και αναψυχής» της Jefferies «προαναγγέλλουν» μια καλή τουριστική σεζόν φέτος, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένης της υψηλής συνεισφοράς του τουριστικού κλάδου στην οικονομία της. Με τον τουρισμό να δημιουργεί έναν «ούριο άνεμο», οι αναλυτές του οίκου παραθέτουν σε μια ευρεία βάση τα «συν» από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και τα «πλην» από την πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις κάλπες, για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο οίκος αποδίδει το sell off που καταγράφηκε στις ελληνικές τράπεζες στο κλείσιμο της «ψαλίδας» στις δημοσκοπήσεις το Μάρτιο, με τη σημερινή κυβέρνηση, παρ'όλα αυτά, να διατηρεί το προβάδισμα. Σημειώνει, μάλιστα, πως δεν βλέπει σημαντικό κίνδυνο στο σκέλος της πολιτικής για τις τράπεζες σε περίπτωση επικράτησης της αντιπολίτευσης. Ως προς τις τέσσερις συστημικές και δείχνοντας την προτίμηση τους για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, οι αναλυτές βλέπουν μια θετική έκπληξη στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους αλλά και για τις προβλέψεις της τράπεζας.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει μια εξαιρετικά ισχυρή τουριστική σεζόν, με τα στοιχεία των διεθνών επισκεπτών να υποδηλώνουν μια υψηλή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα ρεκόρ που καταγράφηκαν προ πανδημίας (2019). Με τον τουρισμό να έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη «τροχιά» της ελληνικής οικονομίας, η Jefferies θεωρεί πως αυτές οι τάσεις θα υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στη χώρα. Όπως επισημαίνει, ούτε η «κρίση του κόστους ζωής» στον ευρωπαϊκό άξονα, αλλά ούτε οι αυξανόμενες τιμές για διακοπές στη χώρα φαίνεται να ασκούν μια σημαντική πτωτική πίεση στη ζήτηση.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αναλύει η Jefferies είναι φυσικά οι εθνικές εκλογές. Η απλή αναλογική είναι απίθανο να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου να διευρύνει τις προοπτικές για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Χωρίς κανένα πολιτικό ζήτημα να κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων και να τους χωρίζει σε ένα αριστερό - δεξιό φάσμα, ο αμερικανικός οίκος τείνει να βλέπει τις επερχόμενες εκλογές ως ένα δημοψήφισμα για τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη, οι αναλυτές εντοπίζουν τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες που συνδέονται με μια πιθανή κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρεί τις επιπτώσεις που συνδέονται με αυτούς τους κινδύνους ως σχετικά περιορισμένες.

- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για τη στήριξη των «ευάλωτων νοικοκυριών» στη βάση της εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων και του «πάγου» που μπήκε στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια (κυμαινόμενου επιτοκίου), σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των νοικοκυριών. Η επέκταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας ώστε να υπάγονται στα συστήματα προστασίας είναι πιθανό να έχει περιορισμένο αντίκτυπο.

- Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα σε επίπεδο συστήματος και μεμονωμένα ανά τράπεζα υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται ήδη αρκετά αργά προς υψηλότερα επίπεδα, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις για μια πιο «επιθετική» μετακύλιση προς τις καταθέσεις.

- Η Jefferies στέκεται και στο ζήτημα ενός πιθανού φόρου για τα υπερκέρδη των τραπεζών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας προηγουμένως γλιτώσει από αρκετούς γύρους επιβολής έκτακτων φόρων για τα υπερκέρδη, που στόχευαν κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες στη βάση της ευρωπαϊκής κρίσης του κόστους ζωής, ελλοχεύει ο κίνδυνος μια κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο ανοιχτή στο να επιβάλει ένα φόρο στα κέρδη που συνδέονται με τα υψηλότερα επιτόκια, «όχι ότι έχουν δείξει μια τέτοια πρόθεση» όπως τονίζουν οι αναλυτές. Μια φθίνουσα κρίση του κόστους ζωής περιορίζει σημαντικά την ανάγκη υιοθέτησης μεγάλων προγραμμάτων στήριξης που θα απαιτούσαν τη χρηματοδότηση με τη μορφή απροσδόκητων φόρων στα κέρδη. Οι πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους οίκους αξιολόγησης ως μια καθυστέρηση στο σκέλος της εξυγίανσης των τραπεζών μετά την κρίση, που θεωρείται ευρέως ως μια απαίτηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

- Ως προς τη ζήτημα της προστασία της κατοικίας, η Jefferies αναφέρει πως τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αγορά των στεγαστικών δανείων στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό προς τα ξένα funds που έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και διεκδικούν τις απαιτήσεις τους μέσω των servicers συμπεριλαμβανομένου του μέτρου του πλειστηριασμού. Τα μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της ικανότητας των servicers να εισπράττουν τα χρέη θα επηρεάσουν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τα «senior tranches» των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων τα οποία είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider