Νέος γύρος απολύσεων στην Morgan Stanley - «Τσεκούρι» στο 5% των θέσεων εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος γύρος απολύσεων στην Morgan Stanley - «Τσεκούρι» στο 5% των θέσεων εργασίας
Οι περικοπές έρχονται μόλις λίγους μήνες αργότερα από την απόφαση της εταιρείας να ψαλιδίσει το 2% του εργατικού της δυναμικού.

Η Morgan Stanley ετοιμάζει νέο γύρο απολύσεων εστιάζοντας στον περιορισμό των δαπανών, καθώς οι φόβοι για ύφεση εξακολουθούν να κρατούν «χαμηλά» τις συναλλαγές.

Ανώτερα διευθυντικά στελέχη συζητούν σχέδια για την περικοπή περίπου 3.000 θέσεων εργασίας από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος που μίλησαν στο Bloomberg. Αυτό θα ισοδυναμούσε περίπου με το 5% του προσωπικού, εξαιρουμένων των οικονομικών συμβούλων και των ατόμων στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας.

Οι περικοπές έρχονται μόλις λίγους μήνες αργότερα από την απόφαση της εταιρείας να ψαλιδίσει το 2% του εργατικού της δυναμικού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τζέιμς Γκόρμαν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η δραστηριότητα του τραπεζικού μεγαθήριου έχει μειωθεί με τον ίδιο να μην αναμένει ανάκαμψη πριν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Morgan Stanley στο α' τρίμηνο του 2023, ωστόσο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είδε τις επιδόσεις της να υπολείπονται των αντίστοιχων του πρώτου τριμήνου του 2022.

Πιο αναλυτικά, η Morgan Stanley ανέφερε κέρδη 1,70 δολαρίων/μετοχή, τη στιγμή που αναλυτές στην Refinitiv ανέμεναν μία μέτρηση στα 1,62 δολάρια/μετοχή. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, τα κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν κατά 19% και διαμορφώθηκαν στα 2,98 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 14,52 δισ. δολάρια, υψηλότερα από την πρόβλεψη για έσοδα ύψους 13,92 δισ. δολαρίων, ωστόσο ήταν μειωμένα κατά 2% σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται, πως μέχρι στιγμής το 2023 η μετοχή της Morgan Stanley ενισχύεται κατά 5,7%, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης KBW Bank στο αμερικανικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά σχεδόν 16%.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως οι θετικές επιδόσεις της Morgan Stanley ακολούθησαν εκείνες των ανταγωνιστριών της JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo και Bank of America, οι οποίες επίσης υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Μοναδική παραφωνία για τους τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ είναι η Goldman Sachs, η οποία είδε τα έσοδά της να μειώνονται το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ιστορική έκρηξη σε deals που πυροδότησε η πανδημία ακολουθήθηκε από την κατάρρευση η οποία ξεκίνησε πέρυσι αφού η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να πατήσει «φρένο» στον πληθωρισμό. Οι δημόσιες εγγραφές, η έκδοση χρέους και οι συγχωνεύσεις που τροφοδοτούν τη Wall Street παρέμειναν χαμηλά φέτος. Για παράδειγμα, οι όγκοι των IPO είναι 74% χαμηλότεροι από πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Για τη Morgan Stanley, οι περικοπές δείχνουν ότι η Wall Street «ζορίζεται» με τα κόστη καθώς η επιβράδυνση διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Η τράπεζα έχει ήδη περικόψει περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού της τον Δεκέμβριο, ανέφερε το CNBC.

Αύξηση κόστους, μείωση εσόδων

Τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές επέκριναν τη Morgan Stanley για τα υψηλότερα κόστη του πρώτου τριμήνου, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν. Τα έξοδα στην επενδυτική τραπεζική και στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας βλάπτουν ιδιαίτερα τα περιθώρια κέρδους.

Οι κινήσεις της τράπεζας δεν είναι οι μοναδικές. Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον κλάδο ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, όταν η Goldman Sachs επανέφερε μια πρακτική απόλυσης όσων θεωρεί ότι έχουν χαμηλές επιδόσεις. Ακολούθησαν σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες της Wall Street και η ίδια η Goldman έπρεπε να καταφύγει σε έναν άλλο, ευρύτερο γύρο απολύσεων τον Ιανουάριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλες τράπεζες όπως η Citigroup και η Bank of America περιέκοψαν μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας η καθεμία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κορυφαία εταιρεία συμβούλων Lazard ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της φέτος. Το βήμα ήταν απαραίτητο λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των συμφωνιών και του πληθωρισμού των μισθών που αύξησαν τις αμοιβές σε όλες τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες.

«Ειλικρινά, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο ήταν τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», δήλωσε στο Bloomberg ο CEO Ken Jacobs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023: Σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν

ΗΠΑ: Τέλος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού (covid-19) για την είσοδο στις ΗΠΑ από τις 11 Μαΐου

Αυστραλία: Απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider