Πρόστιμα ύψους 1,762 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2022, σε 58 περιπτώσεις παραβάσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε 17 ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ, Τράπεζες, 19 Εισηγμένες εταιρείες και 21 φυσικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις και η προετοιμασία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο της στο απαιτητικό νέο περιβάλλον. Εμπεδώθηκε από τις εισηγμένες εταιρίες το νέο καθεστώς εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχθηκε η προσαρμογή των εισηγμένων εταιριών στη νέα νομοθεσία. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των φορέων της αγοράς ως προς τις υποχρεώσεις τους τόσο ως προς την εταιρική διακυβέρνηση όσο και ως προς την νέα νομοθεσία σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς.
Επίσης προχωρεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αποτελεί προτεραιότητα και ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Το 2022 ήταν ένα έτος προκλήσεων για τις κεφαλαιαγορές, μία χρονιά έντονων διακυμάνσεων και ανατροπών που προκλήθηκαν κυρίως από δύο γεγονότα, τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Δύο μείζονα γεγονότα που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές σε μία συγκυρία που η διεθνής οικονομία επανακτούσε τις ισορροπίες που διατάραξε η πανδημία του Covid 19.
Ωστόσο παρά τις αντίξοες συγκυρίες στη διεθνή οικονομία, η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα, δεδομένων των συνθηκών, με ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις όπως προκύπτει και από τον ρυθμό ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, και η ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν διεθνώς, επέδειξε ανθεκτικότητα και συνέχισε να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στην ουσιαστική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ