Έφτασε η στιγμή για νέο πάροχο στις τηλεπικοινωνίες 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έφτασε η στιγμή για νέο πάροχο στις τηλεπικοινωνίες 
Προχωρούν τα σχέδια της Volton για τις τηλεπικοινωνίες.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά για την δημιουργία ενός εικονικού παρόχου κινητών τηλεπικοινωνιών, εγχείρημα ευρύτερα γνωστό ως MVNO (Mobile Virtual Network Operator). Μέχρι σήμερα βέβαια, όλες οι προσπάθειες ήταν επί ματαίω αφού ναυάγησαν λίγο μετά την εξαγγελία τους. Σήμερα βέβαια, το προαναφερθέν σκηνικό δείχνει να αλλάξει, με έναν νέο πάροχο MVNO να σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην εγχώρια αγορά.

Ο λόγος για την Volton, η οποία είχε εξαγγείλει τα σχέδιά της εδώ και δύο χρόνια και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά στην «γραμμή εκκίνησης». Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Διονύσης Τσίτος, Managing Director της εταιρείας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο φιλόδοξος στρατηγικός σχεδιασμός της Volton περιλαμβάνει την είσοδο της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Τα σχέδια της Volton για τις τηλεπικοινωνίες

Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει μέρος του επενδυτικού της πλάνου, το οποίο ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία αλλά και να υπογράψει το τυπικό μέρος της συμφωνίας που έχει κλείσει ήδη από πέρυσι με την Vodafone, προκειμένου να προχωρήσει η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες.

Να θυμίσουμε ότι η Volton, η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, είχε ανακοινώσει από το 2021 την πρόθεσή της να διευρύνει τη δραστηριότητά της και στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Για το σκοπό μάλιστα τον πρώτο χρόνο προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind), χωρίς αρχικά να καταστεί δυνατό να διαμορφωθεί κάποια συμφέρουσα εμπορική συμφωνία. Κατόπιν αυτού η Volton ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), «καρπός» της οποίας ήταν και η συμφωνία με την Vodafone.

Οι προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις κρίθηκαν απαραίτητες αφού ως εικονικός πάροχος η Volton δεν θα διαθέτει δικές της υποδομές αλλά θα «νοικιάζει» το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής. Για το λόγο αυτό θα πρέπει και οι τιμές χονδρικής που λαμβάνει να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την δραστηριοποίησή της στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού.

Ως μια «καθαρόαιμη» περίπτωση MVNO κι όχι μια προσπάθεια επέκτασης ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου σε νέες υπηρεσίες, κάτι που έχουμε δει στο παρελθόν στη χώρα, η Volton φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, μέσω του οποίου θα προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών (κινητή, σταθερή τηλεφωνία & internet συμπεριλαμβανομένου και του 5G) με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τιμολόγια σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Προσφέροντας ακόμα περισσότερη οικονομία στο σύνολο των δαπανών των οικιακών και επαγγελματιών πελατών της, η εταιρεία αναμένει να προσελκύσει μέρος του ήδη υπάρχοντος πελατολογίου της που φτάνει αυτή τη στιγμή τους 200.000 συνδρομητές. Κάπως έτσι, από απλός πάροχος ενέργειας, θα μετατραπεί σε έναν πάροχο καινοτόμων συνδυαστικών υπηρεσιών που εκτείνονται σε πολλαπλές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Ένα επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζουν ήδη εταιρείες του εξωτερικού με επιτυχία, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση.

«Ο εταιρικός μετασχηματισμός δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και διαρκή εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου με νέα προϊόντα και υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίτος σε ανάρτησή του στο LinkedIn συμπληρώνοντας ότι με τις νέες επενδύσεις η εταιρεία θα προχωρήσει και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της με 100 νέες θέσεις εργασίας, ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε επίπεδο δομών, συστημάτων και διαδικασιών».

Η ιστορία των εικονικών παρόχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο του εικονικού παρόχου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.000 MVNO παρόχους παγκοσμίως. Στην περίπτωση της Ευρώπης, αντίστοιχα παραδείγματα συναντά κανείς σε Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, και Γαλλία. Παρότι στη χώρα μας εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί κάποιος εικονικός πάροχος, η συζήτηση έχει αναθερμανθεί μετά και την ενεργοποίηση του 5G, με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ κ. Κωνσταντίνο Μασσέλο να επισημαίνει ότι «η έλευση του 5G διευρύνει τις ευκαιρίες στον κλάδο και κάθε εταιρεία με περισσότερους από 100.000 πελάτες στην Ελλάδα μπορεί και θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO».

Για την ιστορία ωστόσο, ο τελευταίος πάροχος που λειτούργησε ως MVNO επί ελληνικού εδάφους ήταν η Cyta Hellas (σ.σ. μέσω συμφωνίας με την Vodafone), η οποία το 2018 εξαγοράστηκε από τη Vodafone έναντι 118 εκατ. ευρώ, έχοντας περίπου 40.000 πελάτες κινητής τηλεφωνίας ως εικονικός πάροχος.

Οι πιο πρόσφατες σχετικές προσπάθειες βέβαια είχαν πραγματοποιηθεί από την Forthnet, η οποία κατόπιν παρέμβασης της ΕΕΤΤ είχε και πάλι καταλήξει σε συμφωνία με την Vodafone, αλλά τα σχέδια για MVNO ανακόπηκαν μετά και την εξαγορά της από τον όμιλο της United και εγκαταλείφθηκαν οριστικά κατόπιν της εξαγοράς της Wind. Έκτοτε πολλές φορές έχουν υπάρξει πληροφορίες για εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά με το μοντέλο του εικονικού παρόχου, χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στροφή στις premium τηλεοράσεις κάνει η LG - Πώς κινήθηκε η αγορά το 2022, οι στόχοι για το 2023

Dimand: Οι νέες προσθήκες - επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ, τα οικιστικά, τα «exits» και το RRF

Στο «μάτι» της Εφορίας 140.000 ακίνητα τύπου Airbnb

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider