Τσαμάζ (ΟΤΕ): Τα σχέδια για Ελλάδα και Ρουμανία και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Τα σχέδια για Ελλάδα και Ρουμανία και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας 
Ο πήχης για την τρέχουσα χρονιά έχει τεθεί στις 1,4 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε σχέση με τις 941 χιλιάδες που ήταν οι εν λόγω συνδέσει στο τέλος του α’ τριμήνου 2023.

Με την πεποίθηση ότι το 2023 θα εξελιχθεί σε μια ακόμα καλή χρόνια για τον όμιλο, προχωρά ο ΟΤΕ, εμμένοντας στην στρατηγική που βάζει σε προτεραιότητα την ποιότητα των δικτύων έναντι των καλύτερων τιμών. Την ίδια στιγμή μάλιστα, σύμφωνα με τους επικεφαλής του, δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις οποίες προκλήσεις γεννά ενεργειακή και πληθωριστική κρίση τόσο στην αγορά της Ελλάδας όσο και σε αυτή της Ρουμανίας.

«Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου δείχνουν πως ακολουθούμε την σωστή στρατηγική να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των δικτύων και όχι απλά στις χαμηλότερες τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σε ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο CFO του Ομίλου ξεκαθάρισε ότι το ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις τηλεπικοινωνίες και οι δυναμικές της αγοράς «δεν επιτρέπουν καμία αύξηση τιμών».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής του Ομίλου επεσήμαναν ότι η ανάπτυξη των σταθερών και κινητών δικτύων (οπτική ίνα και 5G) θα ανεβάσει ταχύτητα την επόμενη διετία χάρη στο εν εξελίξει επενδυτικό πλάνο του Ομίλου.

Στόχος μάλιστα είναι να ενταθεί και η μεταφορά των συνδρομητών σε υψηλότερες ταχύτητες αλλα και η στροφή των καρτοκινητών σε πακέτα συμβολαίου.

Ο πήχης για την τρέχουσα χρονιά έχει τεθεί στις 1,4 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε σχέση με τις 941 χιλιάδες που ήταν οι εν λόγω συνδέσει στο τέλος του α’ τριμήνου 2023. Στην περίπτωση της κινητής δε, η κάλυψη αναμένεται να φτάσει στο 90% του πληθυσμού έως το τέλος της χρονιάς.

Οι προκλήσεις για την συνέχεια

Η αισιοδοξία των επικεφαλής του Ομίλου φάνηκε να είναι ανεξάρτητη από τις προκλήσεις που γεννά και στην εν λόγω αγορά το διεθνές σκηνικό.

Μια εξ αυτών αφορά στο ενεργειακό κόστος, το οποίο φέτος εκτιμάται ότι θα παραμείνει χαμηλό χάρη στις συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος, κάτι που όμως δεν θα ισχύσει του χρόνου, όπου το κόστος εκτιμάται να είναι αυξημένο. Για το λόγο αυτό βέβαια, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσαμάζ ήδη ο ΟΤΕ βρίσκεται διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες παροχής ενέργειας (PPAs).

Έτερη πρόκληση αποτελεί και η δραστηριοποίηση του Ομίλου στην αγορά της Ρουμανίας. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα την θέση του CEO της Telekom Romania Mobile ανέλαβε ο CFO του ομίλου κ. Μαζαράκης με στόχο να σταθεροποιήσει τα οικονομικά του Ομίλου και να διευρύνει την συνδρομητική βάση της εκεί θυγατρικής. Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος εξετάζει να εκμεταλλευτεί πιθανές συνεργασίες και συνέργειες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφήνοντας ανοιχτά και όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κερδοφορία.

Εν αντιθέσει με την αγορά της Ρουμανίας βέβαια, τα σενάρια για ενδεχόμενη πώληση του χαρτοφυλακίου των πύργων κινητής, παραμένουν ερμητικά κλειστά με τον κ Τσαμάζ να τονίζει σε ερώτηση αναλυτών ότι η στρατηγική για την διατήρηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου δεν έχει αλλάξει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Δυναμικό ξεκίνημα το 2023, με αύξηση κερδοφορίας το α' τρίμηνο

Ρεύμα: Πάνω από 300-400 εκατ. ευρώ τα φέσια στην αγορά από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Σκέρτσος: Κωμική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και καθολική η απομόνωσή του

gazzetta
gazzetta reader insider insider