«Αυλαία» στην περίοδο των «παχυλών» εσόδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αυλαία» στην περίοδο των «παχυλών» εσόδων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τελειώνει η περίοδος των «παχέων αγελάδων» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Αρχίζουν να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις.

Η εκτόξευση των εσόδων από χορηγήσεις δανείων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πλησιάζει στο τέλος της, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιέζονται να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις, ενώ οι επιτοκιακές αυξήσεις κορυφώνονται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης κατέγραψαν πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σπάζοντας ένα ανοδικό σερί τεσσάρων τριμήνων που είχε ενισχύσει την κερδοφορία τους πέρυσι. Αρκετοί επικεφαλής τραπεζών απέδωσαν την ισχύουσα τάση που καταγράφεται στην αύξηση του ανταγωνισμού και την ροπή των πελατών τους να μεταφέρουν χρήματα σε λογαριασμούς που δίνουν που δίνουν υψηλότερες αποδόσεις.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του α' τριμήνου «πιθανώς συνιστά κορύφωση», δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της που δίνουν υψηλότερες αποδόσεις., Μπετίνα Ορλόπ. Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό θα παραμείνει σαφώς υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέσα στο 2022, υπογράμμισε.

Πρόκειται για το ισχυρότερο σημάδι ότι η ευνοϊκότερη συγκυρία για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο εδώ και πάνω από μία δεκαετία οδεύει προς το τέλος της. Η πρωτοφανής σειρά αυξήσεων επιτοκίων διεθνώς και πιο ειδικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έφερε μόνο ισχυρότατα κέρδη από τα χρήματα που διατηρούν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, αλλά τους επέτρεψε να αυξήσουν τα επιτόκια στις χορηγήσεις δανείων, με τους καταθέτες να επωφελούνται αρκετά αργότερα και πιο σταδιακά.

Πλέον, ωστόσο, οι αποταμιευτές μετακινούν χρήματα από τρεχούμενους λογαριασμούς σε προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες αποδίδουν υψηλότερα επιτόκια. Το φαινόμενο επεκτείνεται σταθερά από τον Ιούλιο του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική. Τον Μάρτιο, κυμάνθηκε σε νέο υψηλό, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UniCredit για Ελλάδα: Μια αλλαγή στο πολιτικό status quo δε θα «εκτροχιάσει» τη δημοσιονομική πειθαρχία

Morgan Stanley: Αποχωρεί από CEO ο Τζέιμς Γκόρμαν, μετά από 13 χρόνια στο «τιμόνι»

CNN: Η Γέλεν είπε στους CEOs τραπεζών ότι «ίσως χρειαστούν περισσότερες συγχωνεύσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider