Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Οι «καταλύτες» που μπορούν να διευρύνουν το εν εξελίξει «ράλι»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Οι «καταλύτες» που μπορούν να διευρύνουν το εν εξελίξει «ράλι»
Στο μετεκλογικό «πάρτυ» που στήθηκε στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην αγορά ομολόγων εστιάζει η Goldman Sachs, παραθέτοντας μια σειρά κρίσιμων παραγόντων που μπορεί να διευρύνουν το εν εξελίξει ράλι.

Στο μετεκλογικό «πάρτυ» που στήθηκε στο Χρηματιστήριο, αλλά και στην αγορά ομολόγων, εστιάζει η Goldman Sachs, παραθέτοντας μια σειρά κρίσιμων παραγόντων που μπορεί να διευρύνουν το εν εξελίξει ράλι.

Ουσιαστικά, η πιο συντηρητική και λογική, στη βάση των δημοσκοπήσεων, προεξόφληση της αγοράς σε μια πιο μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων οδήγησαν σε ένα ανοδικό «ξέσπασμα» της αγοράς μετά την ευρεία νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, την επικείμενη αυτοδυναμία και τη συνολική μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής προς τα δεξιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν κατα 13%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων έλαβαν την αντίθετη κατεύθυνση, όπως αναμένονταν άλλωστε, με αυτές των AT1 να υποχωρούν κατά 30 - 50 μονάδες βάσης και των senior preferred ομολόγων κατά περίπου 10 - 20 μονάδες βάσης. Τα σχόλια από μερίδα επενδυτών που έλαβε η Goldman Sachs, δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επακόλουθες προοπτικές στο σκέλος της οικονομικής πολιτικής θεωρήθηκαν από την αγορά ως ένα σημαντικό στοιχείο για την πιθανή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε «investment grade».

Goldman Sachs

Αυτή η άποψη ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση των οικονομολόγων του αμερικανικού οίκου, που θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση της εφαρμογής μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που περικλύονται γύρω από το RRF (διευκόλυνση για το διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας) και την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου. Τα σχόλια από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν ότι μια αναβάθμιση στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηρίξει την τιμολόγηση της έκδοσης νέων ομολόγων μεσοπρόθεσμα, και ειδικότερα, την έκδοση μέσων MREL (δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων).

Συνεπώς, η Goldman Sachs διατηρεί μια σχετικά εποικοδομητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες (σύσταση «buy» για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank), αναμένοντας ένα μέσο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων, ROTE, στο 12% - 10% το 2023 - 2024, από 8% το 2022, με περαιτέρω βελτίωση του μέσου δείκτη CET1 στο 14,6% - 15,4% (από 13,7% το 2022). Παράλληλα, μια «υγιείς» αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τη στήριξη από την εισροή των ευρωπαϊκών πόρων από το RRF, θα επιτρέξουν μια κατά μέσο όρο ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5% ετησίως για τη χρονική περίοδο 2023 - 2024.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές εντοπίζουν μια στέρεα βάση στο δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 0,7x (έναντι 0,9x για την ευρύτερη Ευρώπη), τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας - χρηματοδότησης εντός της Ευρωζώνης, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 198% (έναντι 153% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες της Ευρώπης που καλύπτει). Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο δείκτη NPE στο 6% το 2022, με τους αναλυτές να αναμένουν μια συνέχεια της πτωτικής κίνησης του δείκτη το 2023 - 2024, στο 5% - 3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο του 2% - 3%.

Οι τρεις καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

- Η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα προς το δεύτερο μισό του 2023.

- Το περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις του consensus (η Goldman Sachs βρίσκεται κατά 8% περίπου υψηλότερα σε επίπεδο εκτιμήσεων για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) του 2023 - 2024 έναντι των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters).

- Οι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών για την επαναφορά της διανομής μερισμάτων. Η Goldman Sachs, υπενθυμίζει το «πράσινο φως που άναψε» ο SSM, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, στο να προβεί η Eurobank στην επαναγορά των μετοχών της (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ. Υπάρχουν αρκετά περιπτώσεις, όπου η πρόοδος στον σχηματισμό κεφαλαίων και η επακόλουθη επαναφορά στη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες ακολουθήθηκαν από ένα re - rating των μετοχών και ευρύτερα του κλάδου. Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε την έγκριση από τον SSM για την καταβολή ενός πρώτου μερίσματος το 2023 (από τη χρήση του 2022) με μια προοπτική για ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 20% - 30% μεσοπρόθεσμα. Στη διοίκηση της Eurobank υπάρχει η φιλοδοξία για ένα ελάχιστο ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 25% από το 2023, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί προς το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε μια πρόβλεψη για μια διανομή μερίσματος της τάξεως του 10% από τα κέρδη του 2023 και σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό διανομής στο 35% το 2025, ενώ η Alpha Bank συνέθεσε επίσης ένα πλάνο για ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών στο 20%, με περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τα οφέλη από το αποτέλεσμα της κάλπης – Τρέχουν στη... λεωφόρο της επενδυτικής βαθμίδας

Ισχυρό σήμα από Moody's μετά τις εκλογές - Credit positive μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Μητσοτάκης – Ολοταχώς για νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider