Στη… λεωφόρο της επενδυτικής βαθμίδας τρέχουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου που έδωσε σαφή λαϊκή εντολή σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το τέλος στην αβεβαιότητα των αγορών για την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής καθαρίζει πολύ νωρίτερα το τοπίο και για τη δεύτερη κάλπη της 25ης Ιουνίου. Η βασική εικόνα για ισχυρή πλειοψηφία του μέχρι σήμερα κυβερνώντος κόμματος παραμένει και η επιμέρους εικόνα θα διαμορφωθεί από την τύχη του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και την είσοδο μικρών κομμάτων στη Βουλή.
Το παραπάνω είναι το σκηνικό στο οποίο θα κινηθούν οι «πνεύμονες» της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες, το προσεχές διάστημα. Ένα σκηνικό στο οποίο οι αγορές δεν τιμολογούν πλέον πολιτική αστάθεια ή καθυστερήσεις στη συγκρότηση κυβέρνησης, αλλά θα τιμολογήσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ και την εφαρμογή τους.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου άνοιξε χθες… σαμπάνιες στη χρηματιστηριακή αγορά, με τις τράπεζες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο τραπεζικός δείκτης έκανε άλμα 9 ετών, κλείνοντας στις 991,41 μονάδες (+12,47%), με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.023,72 μονάδες, και κέρδη 15,3% για την Εθνική Τράπεζα (στα 6,18 ευρώ, με τζίρο 61,24 εκατ.), 14,17% για την Alpha Bank (στα 1,37 ευρώ, με τζίρο 43,91 εκατ.), 13,5% για την Τράπεζα Πειραιώς (στα 2,69 ευρώ, με τζίρο 66,39 εκατ.) και 8,5% για τη Eurobank (στα 1,57 ευρώ, με τζίρο 30,83 εκατ.).
Οι τράπεζες ωφελήθηκαν άμεσα από την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας και την απελευθέρωση των επενδυτών από τη στάση αναμονής. Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου στις 142 μονάδες, χαμηλότερα από τις 184 μονάδες spread του ιταλικού ομολόγου (σ.σ. χθες το ελληνικό 10ετές διαπραγματευόταν με χαμηλότερο spread και από αυτό του κυπριακού 10ετούς, ενώ στόχος είναι τα spread Ισπανίας – 105 μονάδες – και Πορτογαλίας – 78 -, δηλ. spread επενδυτικής βαθμίδας) που σηματοδοτεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, σηματοδοτεί και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες. Που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές για να δανειστούν φθηνότερα τα κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) για τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη της τραπεζικής αγοράς, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα υποχωρήσει κατά 30% - 40% εφόσον η χώρα και οι τράπεζες αποκτήσουν την επενδυτική βαθμίδα.
Παράλληλα με το φθηνότερο κόστος για τη χρηματοδότησή τους, οι τράπεζες θα ευνοηθούν επίσης σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης, καθώς οι επιχειρήσεις θα υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια που τελούσαν εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος, προσφεύγοντας σε τραπεζικό δανεισμό. Η αύξηση των δανειοδοτήσεων, αλλά και το χαμηλότερο κόστος για τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα ενισχύσει την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος. Πέραν αυτού, η πολιτική σταθερότητα θα φέρει νέους και περισσότερους επενδυτές την Ελλάδα σε μια συγκυρία κομβική για το τραπεζικό σύστημα, καθώς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ επιταχύνεται πλέον από τη θετική συγκυρία και την επικείμενη επενδυτική βαθμίδα.
Τέλος, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα ευνοήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργούνται αυτομάτως καλύτερες συνθήκες για τους πελάτες – δανειολήπτες των τραπεζών, επομένως ασφαλέστερο περιβάλλον για την εξυπηρέτηση των δανείων και την συγκράτηση νέων NPLs. Μάλιστα, η αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά σε αίτημα της Ελλάδας στην ΕΕ για νέα παράταση του «Ηρακλή», ώστε να αντιμετωπιστεί πλήρως το ζήτημα των κόκκινων δανείων και στις μικρότερες τράπεζες.