Συνεχίζεται η κόντρα ΤΧΣ – Εθνικής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η κόντρα ΤΧΣ – Εθνικής

Στις ΗΠΑ από σήμερα το πρωί γνωρίζουν ποιoς είναι ο 45ος πρόεδρός τους, όχι όμως και στην Εθνική Τράπεζα όπου ακόμη συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της διοίκησης της τράπεζας.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΧΣ, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση χθες το βράδυ, δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε μία απόφαση και έριξε το «μπαλάκι» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει στις 11 π.μ.

Στην ουσία πρόκειται για την αναβληθείσα προ τριημέρου συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως είχε ζητήσει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ προκειμένου να μην συγκροτηθεί σε σώμα προχωρώντας στη συνέχεια στην τοποθέτηση του κ. Παν. Θωμόπουλου στη θέση του πρόεδρου. Στην πράξη το ΤΧΣ με την μη απόφαση του χθες, έδωσε μία ακόμη ευκαιρία να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και η ανάγκη για σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Βέβαια μέχρι αργά χθες το βράδυ η προοπτική για να λυθεί το ζήτημα εκ των ενότων ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Και τούτο διότι τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης οσο και ο νεοκλεγείς για τη θέση του προέδρου Τ. Θωμόπουλος εμφανίζονταν απρόθυμοι να παραιτηθούν.

Το παρασκήνιο για τις επόμενες κινήσεις των δύο όσο και τα όσα διημείφθησαν χθες στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ είναι αρκετά έντονο. Πριν ξεκινήσει λοιπόν η συνεδρίαση του ΤΧΣ νωρίς χθες το απόγευμα το δίδυμο Φραγκιαδάκη – Θωμόπουλου συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΤΧΣ και υπέβαλαν συμβιβαστική πρόταση η οποία προέβλεπε να τοποθετηθεί ο κ. Θωμόπουλος πρόεδρος με αντιπρόεδρο τον κ. Δημ. Τσιτσιράγκο με αυξημένες όμως, εκτελεστικές αρμοδιότητες. Το σχήμα αυτό σύμφωνα με την πρόταση, η οποία όμως απερρίφθη μετά από άρνηση του κ. Τσιτσιράγκου, θα μπορούσε να «περπατήσει» μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Μετά ταύτα η εκπρόσωπος του Δημοσίου στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ καθώς και τα ξένα μέλη του εκτιμώντας την κατάσταση ζήτησαν την παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη, σε περίπτωση δε που αυτός αρνηθεί ο μέτοχος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση. Σύμφωνα δε κάποιες πληροφορίες το ΤΧΣ φαίνεται να αντιτίθεται και στην τοποθέτηση του κ. Σπ. Λορεντιάδη (προερχόμενος από την Eurobank) ως ανεξάρτητου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του η διοίκηση του ΤΧΣ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Στράτος και Μιχελής επιχείρησαν να μην κοπεί χθες ο γόρδιος δεσμός, δίνοντας ακόμη μία μέρα προθεσμία. Η στάση αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε υποχωρητική από ορισμένους παριστάμενους, αντανακλά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο να προκληθεί γενικευμένη διοικητική κρίση στην Εθνική στην περίπτωση που η παραίτηση Φραγκιαδάκη συμπαρασύρει και τα άλλα δύο εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους κ.κ. Π. Μυλωνά και Δ. Δημόπουλο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε ακυβερνησία την Εθνική προκαλώντας αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές. Την ατολμία του ΤΧΣ επιχείρησε να αξιοποιήσει μέχρι την τελευταία στιγμή η διοίκηση της Εθνικής, επιχειρώντας να φέρει το Ταμείο αντιμέτωπο με τετελεσμένα. Στην ουσία μέχρι και σήμερα το πρωί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής διαβεβαίωνε όχι μόνο ότι δεν παραιτείται αλλά και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκλέξει τον κ. Θωμόπουλο ως πρόεδρο μετά την απόσυρση του έτερου διεκδικητή, παρόλο που χθες το βράδυ ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ επικοινώνησε μαζί του και του κατέστησε σαφές ότι σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής θα κάνει γνωστή την πρόθεση του βασικού μετόχου να ζητήσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider