Στην «αναγέννηση» του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης αναφέρεται ανάλυση του Reuters, τονίζοντας πως οι αγορές προσδοκούν πως οι δαπανηρές επενδύσεις στον τομέα έχουν φτάσει στο απόγειο τους και πως μια αναζωπύρωση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις μπορεί να τους αποδώσει ισχυρά κέρδη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστροφή των εισροών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για έναν τομέα που μόλις τον Φεβρουάριο κατέγραψε τη χειρότερη υποαπόδοσή του έναντι της ευρύτερης αγοράς εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους των τηλεπικοινωνιών είναι ένας παράγοντας που αποτρέπει πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων. Όμως, οι αυξανόμενες ταμειακές ροές και μια πιθανή άμβλυνση της ιστορικά σκληρής στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συγχωνεύσεις του τομέα «δείχνει» σε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές.
Μέχρι στιγμής το 2023, τα αμοιβαία κεφάλαια του τομέα των τηλεπικοινωνιών έχουν δει καθαρές εισροές αξίας 1,8 δισ. δολαρίων, ανακτώντας περισσότερο από το 80% της «φυγής» κεφαλαίων του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR.
Η Φινλανδία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία συγκαταλέγονται στις 10 πρώτες χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισροών στις τηλεπικοινωνίες φέτος. Από το ιστορικό χαμηλό του Φεβρουαρίου σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, ο κλάδος έχει σημειώσει ανάκαμψη και ο δείκτης Stoxx Telecoms έχει αυξηθεί κατά 11% από την αρχή του έτους, έχοντας σημειώσει άνοδο έως και 17%, έναντι του υψηλού +10,7% που έχει καταγράψει μέσα στο 2023 ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.
Οι επενδυτές περιμένουν επίσης με ανυπομονησία να ακούσουν αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τη συγχώνευση 18,6 δισ. ευρώ μεταξύ της Orange και της MasMovil στην Ισπανία. Η απόφαση, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο, θεωρείται ως μια δοκιμαστική περίπτωση που μπορεί να ωθήσει ακόμη και τους σκεπτικιστές να αναθεωρήσουν την αρνητική τους άποψη για τον κλάδο.
Το Reuters προσθέτει πως οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας ιδιαίτερα κατακερματισμένος κλάδος, με τέσσερις παίκτες να ανταγωνίζονται σε πολλές εγχώριες αγορές. Οι πόλεμοι τιμών έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους με την πάροδο των ετών, ακριβώς όπως τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας χρειάστηκαν τεράστιες επενδύσεις για να ανταποκριθούν στην αλματώδη ζήτηση δεδομένων.