Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική σχεδιάζει να συγκαλέσει το ΤΧΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Εθνική σχεδιάζει να συγκαλέσει το ΤΧΣ

Τις ενέργειες, βάσει του νόμου, για την πρόσκληση σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να δρομολογήσει τις επόμενες ημέρες – δεν αποκλείεται και μέχρι το τέλος της εβδομάδας – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ΤΧΣ εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία αναφέρεται στη θέση που κράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας που εξέλεξε τον Τάκη Θωμόπουλο πρόεδρο του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας o εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέφερε ότι: «Το ΤΧΣ σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου προτίθεται να συγκαλέσει (is contemplating calling) Έκτακτη Γενική Συνέλευση λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική».

Στελέχη του ΤΧΣ κατέστησαν σαφές πως το Γενικό Συμβούλιο προχωρεί κανονικά στις διαδικασίες σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με θέμα τις διοικητικές αλλαγές στην Εθνική. Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη τις επόμενες ημέρες – πιθανότατα ως την Παρασκευή – τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου θα καταρτίσουν την πρόσκληση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης μαζί με τα θέματα ημερησίας διάταξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις αρχές της επομένης εβδομάδας πρόσκληση και ημερησία διάταξη αναμένεται να σταλούν στον Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτη Δασμάνογλου. Ακολούθως το αίτημα σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να γνωστοποιηθεί και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πάντως, η έκδοση της ανακοίνωσης του ΤΧΣ σημαδεύθηκε και από παρασκήνιο, καθώς τα ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου ζητούσαν η διατύπωση στα αγγλικά να είναι «will call an Extraordinary General Meeting» (θα συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση) και τελικώς μετά από παραινέσεις νομικών προκρίθηκε η φράση «is contemplating calling an Extraordinary General Meeting» προτίθεται να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση. Αυτό έγινε για να μην προκληθεί αναταραχή στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες φωνές που μιλούν για πλήρη υπαναχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο θέμα της διοίκησης της Εθνικής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΤΧΣ, με τη δύναμη του βασικού μετόχου, ενώ είχε θέσει βέτο πριν από μία εβδομάδα στην εκλογή του Παν. Θωμόπουλου στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Εθνικής, σήμερα τελικώς «συναίνεσε σιωπηρώς» στην εκλογή του. Παρόλο που ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ μειοψήφισε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής ο κ. Θωμόπουλος εξελέγη «πανηγυρικά» πρόεδρος της Τράπεζας. Το ΤΧΣ ενώ είχε αντιταχθεί στην εκλογή επιλέγοντας την σύγκρουση με τη διοίκηση της Εθνικής και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, δεν προχώρησε ως όφειλε στη ρήξη και αρκέστηκε σε «κούφιες απειλές».

Κατά τις φωνές αυτές, παρόλο που μέλη του ΤΧΣ διέρρεαν μέχρι χθες ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου είχε αποφασίσει με πλειοψηφία 5-4 να ζητήσει τη σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποκατασταθεί το πρόβλημα της δυσαρμονίας μεταξύ βασικού μετόχου και διοίκησης, τελικά έκανε πίσω.

Οι φωνές αυτές μεταφράζουν με διαφορετικό τρόπο την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΧΣ, τονίζοντας πως η πιθανότητα να συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση αναφέρεται «γενικώς και αορίστως». Κάτι που έσπευσε να επισημάνει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Η αόριστη επίκληση της Γενικής Συνέλευσης πλήττει το κύρος του ΤΧΣ ως θεσμού που δημιουργήθηκε προκειμένου να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου, το οποίο έχει ξοδέψει περίπου 45 δισ. ευρώ από τα χρήματα των μνημονίων για τη σωτηρία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αν το ΤΧΣ θεωρούσε ότι η εκλογή του κ. Τσιτσιράγκου εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, όφειλε να τη στηρίξει μέχρι τέλους. Παράλληλα η απόφαση της «παθητικής αντίστασης» που επέλεξε να τηρήσει το ΤΧΣ, βρίσκεται σε κατάφορη αντίθεση με τη βούληση του Γενικού Συμβουλίου, γεγονός που εγείρει ζήτημα τήρησης της νομιμότητας.

Πάντως από την πλευρά του ο νεοκλεγείς πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Θωμόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και με το βασικό της Μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενδυνάμωση της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider