Είδαμε από κοντά πώς θα εκπαιδεύονται πιλότοι και πληρώματα στο AEGEAN CAE Flight Training Center

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είδαμε από κοντά πώς θα εκπαιδεύονται πιλότοι και πληρώματα στο AEGEAN CAE Flight Training Center
Βρεθήκαμε στη Μαδρίτη και γίναμε για λίγο πιλότοι της AEGEAN, παίρνοντας μια πρώτη γεύση από το εκπαιδευτικό κέντρο που θα ανοίξει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών σε λίγους μήνες.

Σχεδόν όλοι μας από παιδιά γοητευόμασταν με τα αεροπλάνα. Τα παρατηρούσαμε στον ουρανό, ενώ η πρώτη φορά που μπήκαμε και ταξιδέψαμε με κάποιο από αυτά θα μας μείνει αξέχαστη. Το επάγγελμα του πιλότου έχει επίσης ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλοί θα θέλαμε να πιλοτάρουμε ένα αεροσκάφος, όμως είναι μια δουλειά με τεράστια ευθύνη, αρκετά δύσκολη και σίγουρα απαιτεί μεγάλη εκπαίδευση.

Ένα μέρος αυτή της εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά σε πρόσφατο ταξίδι μας στη Μαδρίτη παρέα με την AEGEAN. Σκοπός του ταξιδιού μας ήταν να πάρουμε μια εικόνα από τις εγκαταστάσεις της CAE, της κορυφαίας εταιρείας παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, την τεχνολογία αλλά και την εκπαιδευτική εμπειρία, η οποία θα παρέχεται στο νέο κέντρο της AEGEAN και της CAE στην Αθήνα σε λίγους μήνες.

Βλέπετε, τον Μάρτιο του 2023, τρεις μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου Σύγχρονου Οικοσυστήματος Υπηρεσιών Υποστήριξης για την αερομεταφορά στην Ελλάδα, η AEGEAN προχώρησε στο επόμενο στάδιο ανακοινώνοντας τη συνεργασία υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture), με την CAE, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN - CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα επεκτείνει περεταίρω το ήδη σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης της CAE.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο (42.000 ώρες εκπαίδευσης) και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας.

Μέσα στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους της AEGEAN

Σίγουρα μία από τις πιο εντυπωσιακές εμπειρίες που είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της CAE στη Μαδρίτη ήταν το πιλοτάρισμα ενός αεροσκάφους. Βρεθήκαμε, λοιπόν, στη θέση του πιλότου σε έναν από τους 11 προσωμοιοτές πλήρους πτήσης που φιλοξενεί το κέντρο και απογειωθήκαμε από τα «Σπάτα» με προορισμό τη «Σαντορίνη». Αν και η πτήση ήταν εικονική, όλα έμοιαζαν εντελώς αληθινά. Από την αίσθηση των μοχλών και των κουμπιών του αεροσκάφους, μέχρι το άγχος και το αίσθημα ευθύνης που νιώθει κάθε φορά ο πιλότος.

Επόμενο στάδιο ήταν να δούμε πώς γίνεται η εκπαίδευση του πληρώματος για περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Στην εικονική μας πτήση, λοιπόν, η καμπίνα γέμισε με καπνό και οι αεροσυνοδοί ακολούθησαν μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου όλοι οι επιβάτες να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το αεροσκάφος.

Εκτός από την πράξη, όμως, απαραίτητη είναι και η θεωρία κι έτσι είδαμε πώς γίνεται το μάθημα στις 20 αίθουσες διδασκαλίας του εκπαιδευτικού κέντρου. Οι αίθουσες ήταν πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς, προσφέροντας όλα τα εργαλεία που είχαν ανάγκη οι μελλοντικοί πιλότοι.

Η εμπειρία μας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της CAE στη Μαδρίτη ήταν μια εικόνα του μέλλοντος. Ένα μέλλον που θα γίνει σύντομα παρόν στο πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα, που αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μάλιστα για τη λειτουργία του το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN και της CAE θα καταναλώνει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από την εγκατάσταση 35.000 m2 φωτοβολταϊκών πάνελ συνολικής ισχύος 3 MW ή 4,4 GWh ετησίως, που θα είναι τοποθετημένη στη νέα τεχνική βάση της AEGEAN.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider