Στο +21% οι ζημιές στα ασφαλιστήρια των πλοίων

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο +21% οι ζημιές στα ασφαλιστήρια των πλοίων
Αμφίσημα μηνύματα προκύπτουν στον κλάδο των ασφαλίσεων πλοίων. Την ίδια  ώρα που διευρύνεται ο αριθμός των ζημιών μειώνονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα πλοία.

Αμφίσημα μηνύματα προκύπτουν στον κλάδο των ασφαλίσεων πλοίων. Την ίδια ώρα που διευρύνεται ο αριθμός των ζημιών, μειώνονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στα πλοία. Ειδικότερα αύξηση 21%, κατέγραψαν οι δηλωθείσες ζημίες του κλάδου ασφάλισης πληρωμάτων πλοίων, για το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Περιουσίας Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων μειώθηκε από 998, το 2021, σε 968 πέρυσι, σημειώνοντας πτώση 3%, σε ετήσια βάση.

Αναλυτικά για τη συγκεκριμένη περίοδο δηλώθηκαν 2.077 ζημιές, έναντι 1.717 το 2021.

Οι πληρωθείσες αποζημιώσεις σημείωσαν πτώση 10,7%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, στα 0,7 εκατ. ευρώ, ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 2,0 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο σημαντικά κατά 22.5%, σε σχέση με το 2021.

Κανάλια διανομής

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις πληρωμάτων αναδείχθηκε η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες, καταγράφοντας άνοδο 71,6% επί του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου.

Ακολούθησε η αποκλειστική συνεργασία με δίκτυα και πράκτορες η οποία για το 2022 ανήλθε στο 16,5%.

Η ποσοστιαία συμμετοχή των μεσιτών ασφαλίσεων διαμορφώθηκε στο 1,1%, ενώ η συμμετοχή του κλάδου απευθείας πωλήσεων ανήλθε στο 10,8%.

Ανάλυση αιτιών για τις πληρωθείσες αποζημιώσεις

Σύμφωνα με τα δεδομένα των αποζημιώσεων ανά αιτία τα οποία συλλέχθηκαν για το 2022, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο πλήθος περιστατικών αντιστοιχεί στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, συνολικά 556, αυξημένος κατά 65%, σε ετήσια βάση.

Τα μεγαλύτερα ποσά αποζημιώσεων, ωστόσο, αντιστοιχούν στις παλιννοστήσεις – αντικαταστάσεις, καταγράφοντας άνοδο 32,5%, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Το πλήθος των περιστατικών όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη ανήλθε στα 49, ενώ όσον αφορά το πλήθος περιστατικών για πρόσκαιρη ανικανότητα έφθασε τα 106, εκ των οποίων 105 από ασθένεια και ένα από ατύχημα.

Ανάλυση αιτιών για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις

Βάσει των στοιχείων για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο πλήθος περιστατικών εκκρεμών αποζημιώσεων αντιστοιχεί στις παλιννοστήσεις-αντικαταστάσεις, συνολικά 1.054, ενισχυμένο κατά 68,8, συγκριτικά με το 2021.

Εντούτοις, το μεγαλύτερο ποσό εκκρεμών αποζημιώσεων αντιστοιχεί σε πρόσκαιρη ανικανότητα από ασθένεια ή ατύχημα, καθώς σημείωσε αύξηση 43,1%, σε ετήσια βάση.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι στην έρευνα του 2022 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 3 ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν το σύνολο της κάλυψης των πληρωμάτων πλοίων μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από το εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη της Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον «αέρα» βγαίνει το Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Τα ποσά της επιδότησης και οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Ομάδα κρούσης εντοπίζει τους φοροφυγάδες του διαδικτύου - Ελεγκτικό σαφάρι στα social media

Σε «κλοιό» προσφυγών και παρατάσεων μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων μισού δισ. ευρώ στην Περιφέρεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider