Κατ' αρχήν συμφωνία για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ στην ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατ' αρχήν συμφωνία για τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ στην ΕΕ
Η συμφωνία είναι "ad referendum" και, ως εκ τούτου, προσωρινή, καθώς πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προτού εγκριθεί επίσημα.

Σε προσωρινή συμφωνία για την εφαρμογή των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ κατέληξε η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις, υπό τον φόβο ότι οι αυστηρότεροι κανόνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις τράπεζες.

Η ΕΕ πρόκειται να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ένωση και να ενισχύσει την εποπτεία και τη διαχείριση των κινδύνων τους, ολοκληρώνοντας την εφαρμογή των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ που συμφωνήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg. Μάλιστα, σήμερα, οι διαπραγματευτές της προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τις τροποποιήσεις του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και της σχετικής οδηγίας που τις αφορά.

Στο πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας, οι διαπραγματευτές «έδωσαν τα χέρια» αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του λεγόμενου «κατώτατου ορίου παραγωγής», που περιορίζει τη μεταβλητότητα των τραπεζών στα επίπεδα κεφαλαίου που υπολογίζονται με τη χρήση εσωτερικών υποδειγμάτων, καθώς και τις κατάλληλες μεταβατικές ρυθμίσεις ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στους φορείς της αγοράς να προσαρμοστούν.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης να προβούν σε βελτιώσεις στους τομείς του πιστωτικού κινδύνου, του κινδύνου αγοράς και του λειτουργικού κινδύνου. Συμφώνησαν επίσης να προβλεφθεί πρόσθετη αναλογικότητα στους κανόνες, ιδίως για τα μικρά και μη σύνθετα ιδρύματα. Η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη ένα εναρμονισμένο πλαίσιο «καταλληλότητας» για την αξιολόγηση των μελών των διοικητικών οργάνων των ιδρυμάτων και των κατόχων βασικών καθηκόντων. Ομοίως, επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για τη διασφάλιση της εποπτικής ανεξαρτησίας, ιδίως με την πρόβλεψη ελάχιστης περιόδου αναμονής για το προσωπικό και τα μέλη των οργάνων διακυβέρνησης των αρμόδιων αρχών προτού αναλάβουν θέσεις σε εποπτευόμενα ιδρύματα, καθώς και περιορισμού του χρόνου θητείας των μελών των οργάνων διακυβέρνησης.

Παράλληλα, ορίστηκε ένα μεταβατικό καθεστώς προληπτικής εποπτείας για τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και σε τροποποιήσεις για την ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων ESG από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας, οι διαπραγματευτές αποφάσισαν να εναρμονίσουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που ισχύουν για τα υποκαταστήματα τραπεζών τρίτων χωρών και την εποπτεία των δραστηριοτήτων τους από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών 

Gopinath του ΔΝΤ: Η ΕΚΤ και οι άλλες τράπεζες πρέπει να αυξήσουν κι άλλο τα επιτόκια

Τράπεζες: «Πράσινο φως» για την επενδυτική βαθμίδα ανάβει το αποτέλεσμα των εκλογών – Σε θέση για άλμα 10ετίας η χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider